Grundskoleelever uppfinner, designar och printar i 3D

Eklidskolan printar sina modeller i Xenters 3D-skrivare
Eklidskolan printar sina modeller i Xenters 3D-skrivare
Foto: 
Armias Mamo
29 november 2016

Hur påverkas vårt samhälle när 3D-tekniken exploderar? Det har eleverna i årskurs 4 och 5 på Eklidskolan funderat över tillsammans med Xenters mediepedagoger, inom ramen för ett Skapande skola-projekt. Den pedagogiska modellen innebär att eleverna som uppfinnare har deltagit i en kreativ och entreprenöriell process där de jobbat med 3D-teknik.

Först fick eleverna en introduktion om vad 3D-teknik kan användas till bla med hjälp av en student på Xenters YH-utbildning för 3D-tekniker. Gruppvis fick eleverna sedan till uppgift att uppfinna farkoster eller robotar för framtiden. Eleverna skissade på sina uppfinningar med hjälp av geometriska former i papper och lera i olika färger, för att sedan skapa en 3D-modell i ritprogrammet Tinker CAD. Därefter printade de ut modellen på en 3D-skrivare. Resultatet blev små gipsprototyper som eleverna sedan målade i färg. 

Elevgrupperna fick slutligen skapa filmreportage där de berättade om sina uppfinningar; vad robotarna och farkosterna har för egenskaper och hur de är tänkta att användas, samt vad de har för fördelar miljö- och resursmässigt i vårt framtida samhälle. Genom att filma med green screen-metoden kunde de små figurerna se stora ut.

Den pedagogiska modellen kan användas ämnesövergripande för att nå mål i ämnena matematik, teknik, svenska, bild och slöjd. Syftet är att intressera fler för tekniska utbildningar. Xenter valde att jobba i Tinker CAD för att den är lätt att arbeta med och mjukvaran är gratis så att intresserade elever kan ladda ner den och fortsätta jobba hemma.

  • Xenter har tidigare tillsammans med grundskolelärare ordnat MakerSpace för unga Botkyrkabor där de fått prova på programmering, styr- och reglerteknik samt 3D-printning. 
  • 2014 startades yrkeshögskoleutbildningen 3D-tekniker. Xenter och branschen byggde då ett avancerat 3D-labb.
  • Med hjälp av utrustning och kompetens och nätverk har det på Xenter hållits mässor om 3D-printning, som ingår som en del i den framtida beskrivningen inom Industri 4.0.
  • År 2017 hålls nästa mässa där Botkyrkas företagare kan få träffa en bransch i teknikens framkant.
  • Tillsammans med Företagarna i Botkyrka Salem formuleras just nu de första  inslagen i ett InnoXenter – en yta där företagare med hjälp av Xenter kan arbeta med produktutveckling och innovationer för morgondagens tjänster och produkter