Nicole, elev på Ljud nominerad med sin dokumentärfilm

Elev Nicole som står framför sitt eget självporträtt
Nicole Nikolausson
Foto: 
Claudia Virtanen


Nicole Nikolausson går andra året på Ljudproduktion på Tumba gymnasium. Hennes kortdokumentär ”Inte han jag blev kär i” är nominerad i kategorin ”Short Dox Radio” i Tempo dokumentärfestival som pågår 2-7 mars 2020.

Vinsten är på 5000 kronor och att få tävla i den nordiska shortdoxtävlingen som äger rum i Danmark i vår. Utöver det får vinnaren studiotid och producenthjälp av produktionsbolaget Munck, för att förverkliga vinnarens nästa ljuddokumentär.


Jag har fortfarande inte riktigt fattat att jag blivit nominerad, det känns overkligt, men självklart jättekul! Jag tror att det kan vara en bra merit för framtiden och särskilt spännande skulle det vara att få samarbeta med Munck, säger Nicole.

Dokumentären handlar om en tjej och hennes relation med en manipulativ kille som behandlar henne illa. Nicole ville göra den här dokumentären då hon tycker att just det här ämnet är något som bör pratas om och uppmärksammas mer.

Ulrika Bandeira som sitter i juryn för Short Dox Radio tycker tävlingen är en av hennes favoriter.

 

Att lyckas få fram en bra berättelse i ett riktigt kort format är ju en svår konst. Och bidragen i år tycker jag är ett bra exempel på hur mäktigt det kan bli när man verkligen lyckas. 

Tävlingen avgörs den 7 mars klockan 16.Följ länken till Tempofestivalens hemsida.

Utställningen "Det glada 20-talet"

Bild som illustrerar det glada 20-talet med ett mörkt rum där alla sitter med mobiler
Illustration till utställning "Det glada 20-talet"
Foto: 
Mirjam Hildahl

Det glada 20-talet

Kom och se ung samtidskonst!
Vi är stolta över att presentera årets samarbete mellan Mångkulturellt centrum (MKC) och Tumba Gymnasium/Xenter .

Det glada 20-talet, visas i Länken på MKC.
Konstnärerna går tredje året på Tumba gymnasium och har skapat på temat kontrast. Kontrast mellan det lilla och det stora, mellan staden och naturen, jaget och viet, människa och maskin, fattiga och rika, yttre fasader och det som finns innanför.

På vernissagen fredag 7 februari kl 18.00–19.30 kan du träffa och prata med konstnärerna, njuta av vegetariskt tilltugg och mingla.

Konstnärer:
Arvid Aspeborg
Emma Blomstrand
Klara Lindström
Emelie Bettoschi
Tilda Koroly
Isabella Dieter
Moa Löfvenberg
Nefalia Dillén
Selma Ressaissi
Lucas Åsaborn
Elsa Bell
Selma Zetterström
Felicia Kerje
Theres Lindgren
Mirjam Hildahl
Linnea Sevefjord
Malin Ervik

Konstnärlig ledning: Saadia Hussain och Rebecka Beran.
Utställningsansvarig: Nadja Rahman
Utställningstekniker: Ernesto Villanueva.

Utställningen kan ses fram till 8 mars under MKC:s öppettider.

FD elev Jacky Coh vinner pris på Stockmotion

Jacky, fd elev som poserar med sitt pris från Stockmotion
Jacky Coh
Foto: 
Privat

Före detta bildeleven Jacky Coh vinner pris för bästa originalmusik i sin film "The Classic Thief" i årets upplaga av Stockmotion. Jacky tog sin examen i juni 2019 från det estetsiak programmet Bild/Animation.

Det var Tobias Falkenstad, lärare på FILM/TV och Ljudproduktion, på skolan som tipsade Jacky om att söka till Stockmotion med sin animerade 3D-film. Jacky själv hade inga planer på att söka, men gjorde det ändå, för att våga prova vingarna.


Det känns för det mesta nervöst då det blir var första gången jag tävlade med min egen film! Majoriteten som tävlar är mycket äldre och säkert mer proffsiga vilket gör det mer pirrigt. Men i slutändan är jag bara lycklig att faktiskt ha fått vara med! 

I helgen gick Stockmotion av stapeln och där fick Jacky pris för bästa originalmusik. Det gav mersmak och nu har Jacky skickat in sin film till en annan tävling, därför finns inte filmen "The Classic Thief" ute ännu. 


Just nu jobbar jag med att skapa en helt ny kortfilm! Det är jättekul med stora projekt samtidigt som jag kan utöka mitt portfolio också. Med mina kunskaper jag har fått från min första film hoppas jag göra min nya film i ännu bättre  kvalitet!

Ett stort grattis Jacky. Vill du veta mer om Stockmotion och de andra vinnarna så kan du kika in på deras webbsida (öppnas i nytt fönster)

Du hittar filmen "The Classic Chief" på Jackys Youtube-kanal, se länk nedan, elelr se den här.

https://www.youtube.com/watch?v=gXRny6Gi-Bo

Invigning av "Älskade Postnummer"

Alla elever tar gruppbild
Alla treårselever på FILM/TV och LJUD
Foto: 
Claudia Virtanen

Eleverna i årskurs tre på det estetiska programmet Film/TV och Ljudproduktion har under våren och hösten 2019 haft ett samarbete med Postmuseum i Stockholm. De har producerat film och ljud till utställningen ”Älskade Postnummer” som öppnade den 27 september.

Den 27 september var det invigning av utställningen ”Älskade Postnummer” på Postmuseum. Utställningen handlar om postnumrets betydelse för hiphop-kulturen i Sverige. Speciellt inbjudna var alla som medverkat på utställningen, däribland eleverna och lärarna från det estetiska programmet Film/TV och Ljudproduktion på  Xenter Botkyrka /Tumba Gymnasium. Med på plats fanns också flertalet av de hiphop-artister som medverkar på utställningen, däribland Ison Glascow, från rappduon Ison och Fille, som fick äran att inviga utställningen:

För mig är det viktigt att ge tillbaka till min ort, 127 Bredäng, där jag är uppvuxen.

Ison Glascow poserar med elever

På plats sågs andra stora namn inom den svenska hiphopen, bland annat Linda Pira, Nääk, Fille, samt Botkyrkas egna Aki från Labyrint och Dogge Doggelito från Latin Kings. Latin Kings var de första i Sverige som reppade (att representera sitt postnummer) sin ort, 145 – Norsborg. 

Uppdraget för eleverna i projektet var att göra intervjuer, filma och spela in ljud till utställningen.Samarbetet inleddes av Julia Gunnirsdottir, utställningsproducent på Postmuseum.

Jag fick höra talas om det goda samarbetet skolan haft med Polismuseet och tog kontakt med skolans lärare. Nu när jag sett dem in action är jag jätteimponerad av eleverna. Självgående, smarta och ansvarsfulla.      

Film/TV-eleverna fick göra intervjuer om Hiphopens betydelse och intervjuade bland annat Andrea Dankić, som forskar kring Hip Hop och Malkolm Landreus, journalist på tidningen Kingsize Magazin

Det brukar jag vara som intervjuar andra, det är lite nervöst att själv bli intervjuad. Men jag brinner ju för hip hop och tycker att det är jätteroligt att få vara med och prata om dess betydelse i Sverige.

För eleverna har det varit både spänannde och lärorikt att få vara med och producera material till utställningem.   Riktiga projekt i skolarbetet är ett viktigt steg in i arbetslivet och ger dem bra erfarenhet att ha med på sina framtida CV:n.

Utställningen var jätte bra! Att vara omkring artister man ser upp till var overkligt och att de kollade på våra arbeten var något jag aldrig tänkte skulle kunnahända. Det här var nog en av de bästa kvällarna jag har upplevt! Jag är väldigt stolt över min klass och lärare, berättar Paulina Olivares, elev på FILM/TV

Vill du veta mer om utställningen besök Postmuseum http://www.postmuseum.se/utstallning/alskade-postnummer/

Här är artiklar som skrivits om samarbetet: 

Botkyrka Direkt - Artikel

Kingsize Magasine: Artikel

Postmuseum: Pressmeddelande

För information och kontakt elever och lärare kontakta Claudia Virtanen, kommunikatör Xenter Botkyrka på claudia.virtanen@botkyrka.seeller 0701886061

Programdag för åk 2 och 3 på Moderna Museet

Utställningen Arthur Jafa Moderna Museet
Utställningen Arthur Jafa Moderna Museet
Foto: 
Claudia Virtanen

Fredagen den 23 augusti åkte alla elever i årskurs  två och tre på det estetiska programmet iväg på en gemensam programdag på Moderna Museet för att se utställningen Arthur Jafa, ”En serie ytterst osannolika, men extraordinära överlämnanden”. 

Elever och lärare samlades utanför museet, hela 121 personer totalt, och efter många kramar och mycket snack efter ett långt sommarlov delades eleverna upp i 15 olika grupper.

Alla grupper fick en gemensam uppgift som skulle vara klar och inlämnad under slutet av dagen.

Några grupper fik börja med guidade visningar på Arthur Jafa, en utställning som genom både nya och gamla filmer och bilder belyser afroamerikanernas historia i Amerika. Arthur Jafas berättelser går långt tillbaka i amerikansk historia, till de spår som den transatlantiska slavhandeln har satt på kulturen och på människorna. Många av verken var omskakande och visade brutalt på hur afroamerikanerna blivit behandlade.

De som inte gick på de första visningarna fick istället börja med del ett i uppgiften, att själv vandra genom utställningen och där hitta en bild eller ett verk som eleverna upplevde. De skulle inför sin grupp sedan visa bildern och berätta om varför de upplevde just den bilden/det verket som provocerande. Tillsammans skulle gruppen sedan göra ett eget verk, en film, som baserade sig på utställningarna och deras egna bilder i första uppgiften.

Det var helt upp till eleverna hur de tolkade uppgiften och många gjorde allt från stillbilder inne på utställningen till att gemensamt filma utomhus eller inne på de olika utställningarna på museet.

Dessa filmer kommer att läggas upp här i bloggen senare i höst.

Håll utkik här på bloggen.

Ta dig en titt på bilderna från dagen här nedanför.

Alla elever och lärare samlas utanför Moderna Museet
 
Elever på Moderna Museet
Elever gör sitt eget verk

Airdrop pågår

Samling i gångarna mellan Svt och UR

 

Guidad visning på Moderna Museet

Lärarna förbereder uppdraget

Verk ur utställningen Arthur Jafa

Verk ur utställningen Arthur Jafa

Verk ur utställning på Moderna Museet

Verk ur utställning på Moderna Museet

Elever som arbetar med sitt uppdrag

Guidad visning på utställningen Arthur Jafa på Moderna Museet

Guidad visning på utställningen Arthur Jafa på Moderna Museet

Ettorna på Film/TV, Ljudproduktion & Fotografi/Mediedesign på utställning

Eleverna hänger upp sina pratbubblor
Hela gänget på utställning i Hågelbyparken
Foto: 
Isabella A Johanson

Den 4 juni var ettorna på studiebesök på utställningen "Brodera ut texten" av Gisela Ståle (öppnas i nytt fönster)  som visades på Klockhusvinden i Hågelbyparken. Där fick de utöver att se på utsällningen ta fram egna pratbubblor med texter utifrån "Säg din mening eller utryck din önskan". Pratbubblorna hängdes sedan upp i ett av träden i parken och dagen avslutades med lunchpicknick och brännboll.

Här nedan kan du se bilder från dagen!

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Eleverna hänger upp sina pratbubblor
Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Gisela Ståle har med sina broderier med komiska och tragiska budskap skapat en viral succé med över 30 000 följare i sociala medier, främst på Instagram (öppnas i nytt fönster)

Andor Gonzales Margalef, estetiska programmet, kniper Tumba Gymnasiums studentdiplom 2019

Eleven Andor viner pris
Andor Gonzales vinner pris
Foto: 
Isabella A Johanson

Varje år på skolavslutningen delar Tumba Gymnasium ut studentdiplom på 1500 kronor till de elever som har varit en bra kamrat, haft en bra närvaro i skolan samt deltagit i klassens utveckling. I år var det Andor Gonzales på det estetiska programmet som fick utmärkelsen. 

Alla pristagare på scen

Elever från Film/TV och Ljud har spelat in föreställningen "En julsaga"

Isabella, Niclas, Bea och Agnes hyllas med blommor
Isabella, Niclas, Bea och Agnes hyllas med blommor

Åtta av våra elever från ES16 Tumba gymnasium/Xenter hjälptes åt att filma och ta ljud under Enskedespelens föreställning "En julsaga" som spelades under hösten 2018. Bea och Agnes, två filmtreor har, tillsammans med läraren Isabella A. Johansson, utöver filminspelning, slitit hårt och länge för att klippa ihop hela filmen som förevigar föreställningen!  I söndags, den 26 maj, var det premiär och filmvisning av deras film på Teater Reflexen i Kärrtorp. Givetvis med eleverna och läraren Isabella på scen, med hyllningar från publiken i form av applåder och blommor.

Publiken tittar hänfört på filmen "En julsaga"

Scen ur filmen "En julsaga"

Vill du läsa mer om Enskedespelet och föreställningen kan du ta en titt på deras egen webbsida (öppnas i nytt fönster) 

Tvåorna på Bild/Animation testar Screentryck

Rebecka Beran, lärare, visar eleverna screentryck
Rebecka Beran, lärare, visar eleverna hur screentryck går till
Foto: 
Claudia Virtanen

I kursen "Bild" har våra tvåor fått testa på att göra screentryck, från ax till limpa. Screentryck är i korthet att screenfärg pressas genom en schablon i  screenduken med hjälp av en screenrakel. Detta trycks sedan på textil, exempelvis en tröja eller kanske en väska.

I grafiskverkstaden på skolan fick eleverna först provtrycka för att sedan arbeta med att ta fram ett eget original. Vissa ritade på frihand, vissa arbetade med animation i sina datorer. När originalen var klara var det dags att för "beskiktning" vilket betyder att varje ram som ska användas täcks med fotoemulsion och sedan belyses med UV-ljus i en speciell maskin. Efteråt måste ramen sköljas av under rinnande vatten för att motivet ska komma fram. 

När allt detta var klart fick eleverna äntligen börja screentrycka. Här nedan kan du se bilder från de olika momenten.

Är du nyfiken på vad screentryck är mer djupgående?  läs mer om vad screentryck är här:

Nedan ser du bilder från de olika momenten i screentryck:

Alla elever samlade för genomgång av screentryck

Eleverna testar screentryck

Ram för screentryck

Screentryck pågår med eleverna

Tryckta väskor i svart och vitt

Elev tittar på sin ram för att se om motivet fastnat på ramen

Elev spolar av ramen

Elev visar upp sitt tryck på sin jeansjacka

Tvåorna på Bild/Animation testar Sreentryck

Rebecka Beran, lärare, visar eleverna screentryck
Rebecka Beran, lärare, visar eleverna hur screentryck går till
Foto: 
Claudia Virtanen
I kursen "Bild" har våra tvåor fått testa på att göra screentryck, från ax till limpa. Screentryck är i korthet att screenfärg pressas genom en schablon i  screenduken med hjälp av en screenrakel. Detta trycks sedan på textil, exempelvis en tröja elelr kanske en väska.

I grafiskverkstaden på skolan fick eleverna först provtrycka för att sedan arbeta med att  ta fram ett eget original. Vissa ritade på frihand, vissa arbetade med animation i sina datorer. När originalen var klara var det dags att för "beskiktning" vilket betyder att varje ram som ska användas täcks med fotoemulsion och sedan belyses med UV-ljus i en speciell maskin. Efteråt måste ramen sköljas av under rinnande vatten för att motivet ska komma fram. 

När allt detta var klart fick eleverna äntligen börja screentrycka. Här nedan kan du se bilder från de olika momenten.

Är du nyfiken på vad screentryck med djupgående?  läs mer om vad screentryck är här:

Nedan ser du bilder från de olika momenten i screentryck.

Alla elever samlade för genomgång av screentryck

Eleverna testar screentryck

Ram för screentryck

Screentryck pågår med eleverna

Dags för färg