Gymnasiebloggen

 

Vernissage - Utställningen "Uttran i våra hjärtan"

Välkommen på vernissage den 6 maj med invigningstal av Ebba Östlin

Utställningen "Uttran i våra hjärtan" är ett samarbete mellan några medlemmar ur UFF (Uttrans Fastighetsägareförening) elever på Xenter Botkyrka/Tumba gymnasium och Botkyrka konsthall.
 
Historik:
I början av 1900-talet byggdes två sanatorieanläggningar vid sjön Uttran som ligger 2 km från Tumba centrum. Tuberkulospatienter skulle få frisk luft och hållas isolerade från varandra. Med tiden växte en bebyggelse fram och sjukdomen gick så småningom att bota. Elever från spetsprogrammet Bild/Animation på Tumba gymnasium/Xenter Botkyrka har tillsammans med Uttrans fastighetsägareförening som firar 100-årsjubileum, skapat en utställning med gamla fotografier, nya bilder, kartor och föremål som berättar Uttrans historia.
 
Välkommen på vernissage lördag 6 maj kl 11-15 med invigningstal 12.00 av Ebba Östlin

Estetdagen Tumba Gymnasium/Xenter 10 maj

Välkommen på Estetdagen, onsdagen den 10 maj klockan 11-14.

  • Varje år ställer tredjeårseleverna på de estetiska spetsprogrammen på Tumba Gymnasium/Xenter ut sina gymnasiearbeten för andra elever på skolan, anhöriga och kommunen, men också för allmänheten.
  • Se deras verk i allt från serietidningar, konst, fotografier, musikproduktion , film och radioteater
  • I år bjuder vi in allmänheten för att visa upp de arbeten eleverna arbetat med under sina tre gymnasieår, men också för att skapa ett engagemang och intresse för blivande elever på skolan.
  • Utställningen visas i skolans foaje, Utbildningsvägen 2, Tumba. 

Välkommen du med!

För mer information kontakta

Anna Eriksson

Chef för Estetiska spetsutbildningar

Xenter i samarbete med Tumba Gymnasium

anna.eriksson@xenter.se

Tumba Gymnasium/Xenter i samarbete med Practicum

NU17 är en vandringsutställning med fotografier och ljud. Samarbetsprojektet har skapats av 36 studerande vid Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors och Xenter/Tumba gymnasium i Sverige.

NU17 visas i sin helhet i form av en digital plattform och på vissa utställningsplatser även med analoga fotografier. Studerande på årskurs 3 inom medieassistentutbildningen i Prakticum har skapat fotografier som visas både analogt och digitalt. Studerande vid Xenters radio och ljuddesignutbildning har utformat ljudet i utställningen. Även Prakticums studerande inom datanomutbildning har deltagit, genom att utforma den digitala plattformen. Därtill är studerande vid Xenter/Tumba gymnasiums fotoutbildning på årskurs 2 med och jobbar med samma tema: ”Urbana- och naturlandskap med eller utan individer”.

Syftet med projektet är att ungdomar från Norden lär sig att arbeta tillsammans och på så vis ger dem förståelse för Nordiska kulturer och lättare kommer in på arbetsmarknaden i Norden och Finland av idag och i framtiden.

Mera information om utbildningarna:

Yrkesinstitutet Prakticum 
Biträdande rektor, ansvar för ungdomsutbildning inom företagsverksamhet, social- och hälsovård samt media: Henrik Wik, henrik.wik@prakticum.fi

Tumba Gymnasium/Xenter 
Chef för Estetiska spetsutbildningen Xenter: Anna Eriksson, anna.eriksson@xenter.se

Prognos för arbete inom Kultur och Media 2017

Utdrag ur Arbetsförmedlingens prognos:

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Kultur Media

Prognos för arbetsmarknaden år 2017

Undersökningen visar att sysselsättningen inom kultur och media har ökat med nästan en procent det senaste året. Eftersom arbetsmarknaden generellt är mycket stark just nu kan man anta att efterfrågan på kulturarbetare även gynnas utanför de klassiska kulturarbetsgivarna.

Rekrytering

Av samtliga arbetsgivare är det 30 procent inom Bild & Form som angett att de upplevt brist på arbetskraft det senaste halvåret. Fem procent av prognosföretagen har uppgett att de helt avstått från att rekrytera på grund av att det inte finns sökande med rätt kvalifikationer. Förmodligen beror detta på att sökande saknar en specifik erfarenhet eller specialistkunskaper, alternativt är det ett mycket smalt yrke.

Besparingar sker på många arbetsplatser och det finns en stark ambition att tjänsterna ska produceras till en lägre kostnad, vilket innebär kortare kontraktstider. Alternativt önskar man arbetskraft med dubbla kunskapsområden som kan ersätta två anställda.

Sysselsättningen går upp inom Film- och Bild & Form-branschen

Tidningsförlag blir mediehus som kombinerar tidning, webb och rörlig bild. Sedan en tid efterfrågas multijournalister som kan både skriva, redigera, fotografera, filma och producera för webben och sociala kanaler etc.

Kommersiell produktion för rörlig bild har ökat det senaste året och följer därmed konjunkturen och marknadsläget för svenskt näringsliv.

Multikompetens med digitala kunskaper efterfrågas stort

Många produktionsbolag annonserar sällan hos Arbetsförmedlingen. Deras rekryteringar sker istället via egna nätverk eller speciella ”slutna” grupper på olika sociala medier. Ofta får de även spontanansökningar. Rekryteringar kan också ske via portfolios. Mycket speciella kompetenser krävs i dessa produktionsbolag.

Det tycks generellt också finnas önskemål om att journalister också ska behärska webbradio och webb-tv. Dessa ökade krav skapar en brist på tillräckligt utbildade journalister. Samtidigt uppstår också ett överskott på journalister som inte längre kan möta arbetsmarknadens ökade kunskapskrav.

Unga journalister som kan hantera webb, fotografera, skriva och redigera är mest intressanta för uppdragsgivarna.

Scenteknikföretagen upplever brist på tekniker med erfarenhet och kompetens inom bildtekniker och modern ljusteknik. De mindre teknikföretagen kräver att medarbetaren har en hög multikompetens inom ljud-, ljus-, scen- samt eventteknik och sälj, marknadsföring, förhandling, projektledning samt hög social kompetens.

Industridesign

Den kompetens som framförallt kommer att efterfrågas framöver är den kundorienterade tjänstedesignen och interaktionsdesignen som innehåller en stor del dataprogrammeringsmoment och design av främst digitala produkter.

Grafisk design och Illustration

Även inom dessa yrkesområden finns det främst en efterfrågan på dem som behärskar den digitala tekniken. Kunskaper inom interaktionsdesign är något som allt mer efterfrågas av arbetsgivarna/uppdragsgivarna då det finns en marknad inom utveckling och formgivning för digitala media. Nya yrkesroller växer fram inom branschen med en kombination av teknisk och kreativ kompetens.

Idag behöver konstnärer kunna marknadsföra sig själv och sin konst via digitala medier som sociala medier och hemsidor med portfolios. Inom fotokonsten har det skett ett uppsving de senaste åren med stort intresse från kunderna. Nya utställningslokaler har öppnat för konstnärer med detta utryck. 

Läs hela undersökningen här:

VI & DOM – en utställning om hatbrott

Den 4 februari öppnar utställningen som kommer få oss att känna hur det är att vara utstatt för hatbrott.

Besökaren möts av berättelser från personer som har blivit utsatta för hatbrott, för att därefter själva få möta hatet. 

Varför drabbar hatbrott hårdare? Varför anmäls inte fler hatbrott? 
Vad gör polisen?  Vad kan du göra? Detta är några av de frågor vi vill diskutera i utställningen.

Polismuseet vill skapa en utställning och ett pedagogiskt program som höjer medvetenheten kring hatbrott. 
En utställning som ger flera perspektiv på hatbrott och som ställer besökaren och dennes erfarenheter i fokus.

VI & DOM – en utställning om hatbrott har ungdomar som målgrupp men också som en viktig del i arbetet med att skapa utställningen. 
Den är producerad av Tina Helmersson Landgren (Polismuseet) i samarbete med våra elever på spetsutbildningarna Radio & Ljuddesign och Bild & Animation som bidragit med ljudillustrationer och textila verk.

Läs mer på Polismuseet.se:

Läs DN:s artikel om utställningen:

Utställningen - "Inre Kamp" på Mångkulturellt Centrum

Den oroliga värld vi lever i gör inte våra egna demoner mindre. För nionde året i rad ställer tredjeårselever från Xenter Botkyrka/Tumba gymnasiums bildestetiska program ut sina konstverk. 
Som vanligt har eleverna utgått från Mångkulturellt centrums stora pågående utställning, i det här fallet Internationell Psykos! Men de valde ganska snart att vända blicken inåt istället för utåt.

Var och en har utgått från sin egen värld och de tankar, den längtan, den oro och de erfarenheter som härbärgeras där. De unga konstnärernas inre kamp tolkas stillsamt, högljutt, viskande, sorgligt, eftertänksamt och framförallt uppriktigt naket i målning, film och fotografi.

Vernissage söndag 22 januari kl 13-15.
Utställningen visas i Länken till och med 19 februari 2017.

Öppet: tisdag, onsdag, torsdag 11–16, fredag 11–22, söndag 11–16.
Alltid fri entré.

Illustration: O H.B

Lunchrave i Ljushallen torsdag 15 december klockan 11-13

Lunchrave

Kom och dansa loss till gymnasieljudelevernas slutprov i DJ-konst.
Restaurang Stinsen säljer både lunch och fika på plats om du vill varva dansen.

Vi sänder allt live här på Facebook imorgon!

Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla.

Välkommen!

Xenter visar Animations­utbildningen på Comic Con-mässan

Elev från Xenter/TG:s animationsutbildning demonstrerar en digital ritbräda.
Elev från Xenter/TG:s animationsutbildning demonstrerar en digital ritbräda.
Foto: 
Patrik Lark

Comic Con är Nordens största populärkulturella event för film, TV- och dataspel, serietidningar, TV-serier, cosplay, esport, youtube med mera.

Xenter/Tumba gymnasium ställer ut den estetiska spetsutbildningen Bild & Form – Animation. Elever från utbildningen finns i montern för att besvara frågor om animationsutbildningen samt rita live på digital ritbräda.

Kom och besök oss!

Öppettider:
Comic Con Stockholm sker under höstlovet mellan den 4 – 6 november på Kistamässan i Stockholm.

Öppettider:
Fredag 4 nov: 10:00 – 19:00
Lördag 5 nov: 10:00 – 19:00
Söndag 6 nov: 10:00 – 18:00

Läs mer på Comic Con

Xenter kör live och VR till gymnasiemässan

Här pågår förberedelserna för fullt inför sändningarna från Xenter under gymnasiemässan. Det är ES 14 film/ljud som riggar och övar för att kunna sända i dagarna två.
Foto: 
Björn Egertz
,
Elever från ES14 samlade i A-studion på Xenter.
Foto: 
Björn Egertz
,
Läraren Anders Lindgren iklädd de VR-glasögon som kommer att finnas på gymnasiemässan för att titta på Xenter i VR (Video360).
Foto: 
Björn Egertz

Xenter laddar för livesändning på gymnasiemässan

På torsdag 21/10 och fredag 22/10 blir det livesändningar från Xenter till gymnasiemässan. Eleverna i ES14, estetiska programmet inriktningarna Film/TV och Radio & ljuddesign, riggar för fullt i A-studion och i skolans radiostudio.

– Vi kommer att jobba med sändningar från våra studior här på Xenter, med gäster och inslag som kommer att visas på monitorer i vår monter på Gymnasiemässan på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det blir både livesändningar och förproducerat material.

Det kommer också att finnas VR-filmer (Video 360) på Youtube vilket mässbesökarna kan titta på i montern, säger Olle Eriksson och Anders Lindgren, ansvariga lärare för livesändningsprojektet med ES14.

Livesändningarna går klockan 10.00, 13.00 och 15.00 både torsdag 21/10 och fredag 22/10 och kan ses på:

Här kan ni titta på livesändningarna från A-studion

Här kan ni titta på livesändningarna från Radiostudion

Här kan ni titta på VR från flera av Xenters olika verksamheter

Öppettider Gymnasiemässan 2016:
Torsdag 20 okt 09.00-17.00
Fredag 21 okt 09.00-16.00
Lördag 22 okt 09.00-16.00

OBS! Fri entré för alla

Till Gymnasiemässans webbplats:
www.gymnasiemassan.nu

Ljudelever gjorde isshow med konståkningsklubb

Xenters Estetiska programmet Radio och Ljuddesign gör isshow.
Klass ES14 Radio och Ljuddesign och Botkyrka konståkningsklubb, som tillsammans skapade isshowen.
Foto: 
Anders Lindgren

ES14 Radio och Ljuddesign har tillsammans med Botkyrka konståkningsklubb haft premiär av isshowen "Prinsessan och Grodan". Föreställningen blev slutsåld så fort biljetterna släpptes och togs emot med stående ovationer från publiken!

Ljudeleverna har gjort allt ifrån casting, mastring, inspelning, redigering, producering och regisserat skådespelarna.

Är du intresserad av spetsutbildningen så läs mer Radio och Ljuddesign här.