Xenterbloggen

I höst, närmare bestämt den 12 september bjuder Xenter och Företagarna Botkyrka-Salem in till ett frukostseminarium, där du som företagare eller blivande företagare har möjlighet att få juridisk rådgivning runt bland annat bolagsformer. 

Håll koll på vårt kalendarium som kommer att uppdateras med fler event efter sommaren.

Nu finns det bara en sak kvar att göra... nämligen att önska er alla en riktigt härligt, skön sommar!

Bästa hälsningar


Xenter


Exemplet "Lars"

Ett exempel på hur det kan se ut för en studerande som inte bor i Stockholm:
Utbildningen är på 40 veckor heltidsstudier, varav den praktiska delen, LIA-perioderna är 13 veckor. Den kan "Lars" göra på hemmaplan i Karlskrona på något företag inom storköksbranschen. Det innebär att han endast behöver vara i Stockholm/Tumba under 27 veckor av utbildningstiden.

I övrigt har vi i möjligaste mån lagt den klassrumsförlagda delen på tisdag-torsdag, vilket innebär att Lars kan åka hem till familjen de veckor som inte har annat än självstudier på måndagen och fredagen. Det kan vara studiebesök och gästföreläsningar dessa dagar vissa veckor. Lars har fått ett hyresrum via kontakter som Xenter YH har med Villaföreningen i närområdet av skolan, och har på så sätt löst sitt boende under den tid han studerar upp i Stockholm/Tumba. Detta möjliggör studier på annat än hemorten.

Så att bo på annan ort är oftast inga problem för våra studerande

Hej!

Här kommer en berättelse om min LIA-praktik på MTG (Modern Times Group).

Jag hade förmånen att praktisera på MTG och jobba med Viareal nyligen. Att få komma ut i arbetslivet är det mest givande en hungrig förmåga kan vara med om. Praktiken var mycket lärorik ur flera aspekter. Det har blivit mestadels redigering men även en hel del planering då projektet jag varit involverad i är ett nordiskt samarbete inom MTG med slutmålet att skräddarsy och släppa en slutproduktion i flera länder. Producenten har jobbat från Danmark vilket har varit väldigt lärorikt rent kommunikativt och detta projekt har i.om det varit så mycket mer för mig än vad det ser ut som för resten av världen. 

Jag personligen har mest fokuserat på tekniken inom VR/360 och hur den fungerar, fram tills nyligen. När jag fick komma till ett stort företag med otroligt mycket teknik så insåg jag väldigt fort, att allt knyts åter och går tillbaka till berättandet. På MTG insåg jag hur man kan skapa så otroligt mycket på egen hand i relation till sina resurser, bara man tänker igenom vad man vill berätta och hur det ska nå fram till en konsument.


“För att engagera en mediekonsument ställs krav på vårt berättande.”

På MTG har jag jobbat med en väldigt stor produktion som inte har haft release ännu, vilket betyder att den inte är officiell. Men det finns så mycket funderingar och lärdomar för mig att dra kring detta stora projekt gällande Storytelling i VR/360.

Samhället och dess utveckling drar åt det ytterst individualistiska hållet. Sociala medier och hur de används bär det stora ansvaret för denna utveckling. Bilder, videos och inlägg där det handlar om att visa upp sig själv från sina bästa sidor, skräddarsydda nyhetsflöden och filmförslag på streamingsajterna vi använder erkänner att vi vill och söker oss ofta till det vi själva tycker om och står för. När mediekonsumenter då kan bli en del utav vad de ser, istället för att vara åskådare, så är VR där och följer den utvecklingskurva och efterfrågan som samhället ställer. Kort sagt, vi som konsumenter vill gärna stå i centrum när vi blir underhållna och vi vill kunna känna en personlig koppling till vad som sker. Med VR kan vi tillföra känslan av närvaro vilket gör att den efterfrågan som finns kan uppfyllas. Vi som producenter har en skyldighet att skapa material utefter konsumenternas efterfrågan, och jag lärde mig under praktiken hur viktig den aspekten är att väga in i sina produktioner för att VR ska ta ytterligare steg, in i folks hem.


“De kreativa krafterna behöver de kommersiella för att VR ska flytta fram sin position som berättar- och underhållningsmedia.”

 Under min praktikperiod blev det uppenbart för mig att det kommersiella behöver det kreativa och att det kreativa behöver det kommersiella för att tillsammans kunna berätta en berättelse som konsumenterna vill vara en del utav och slukas upp i. Om mediekonsumenterna vill kunna utföra en handling, interagera med saker i sin omgivning så måste vi se till att tekniken tillåter sådana saker. Men för att det interaktiva ska fylla en funktion så behöver man berätta något som intresserar en publik. Jag tycker att det kommersiella skapandet representerar den tekniska sidan och att det kreativa skapandet representerar den berättande sidan och för mig så har det under praktiken blivit uppenbart att bådadera behöver existera och pusha varandra framåt hela tiden för att VR ska lyfta på riktigt.

För att återkoppla så ligger VR som berättar- och underhållningsmedia helt rätt i tiden. Här trodde jag innan praktiken att VRs nuvarande ställning berodde på att de tekniska bitarna inte var helt på plats då bra utrustning inte fanns till ett hyfsat billigt pris. Men det stora behovet ligger i medieutbud och därför måste vi fokusera på storytelling och producera material som i slutändan uppskattas av just konsumenterna. Så viktigt!

Film har under de senaste åren fått en stark format-konkurrent då serier av alla dess slag fullständigt exploderat. Det är stora serier med stora investerare som stjärnspäckade namn och manusförfattare drar mest åt, och det är ett format som stämmer väldigt väl in på samhällets konsumtionsvanor och efterfrågan på underhållning. Jag tror att börja producera cinematisk VR i serieformat är en stor grej som skulle locka konsumenterna till att köpa VR-headset och börja konsumera VR på en daglig basis då man får en mycket större valmöjlighet i hur länge man stannar i den virtuella verkligheten då manus för tv-serier bygger mycket kring det resonemanget. Det hade varit väldigt intressant att se ett stort företag som Netflix eller HBO satsa på VR produktioner i serieformat, och jag undrar om inte det ligger väldigt nära till hands.

Mina lärdomar under första LIA-perioden har handlat mycket mer om tankar och funderingar än om en specifik mjuk- eller hårdvara. I slutändan så spelar det ingen roll hur häftig teknik du har och hur cool din produktion är så länge du inte berättar något som engagerar och berör mottagaren. Mina tankar har handlat så mycket om fokus på de personer jag riktar mig till och som ska ta del utav mina produktioner. Det ska bli otroligt kul att få tillämpa detta på kommande produktioner och utvärdera ytterligare hur man ska förhålla sig till saker och ting när man väver samman storytelling och teknik för att kunna producera precis vad jag vill, precis som konsumenterna vill ha det. Det är verkligen eftersträvansvärt och min första LIA har gett mig väldigt stora framtidsförhoppningar! Tyvärr så kan jag inte berätta vad jag gjort på MTG ännu, men snart så..

Stay tuned,

Anthon Viberg

VR-Producent ’17

Idag är Linus, studerande på "3D-tekniker" med på Yrkes-SM i uppsala där han hjälper de tävlande i "CAM-konstruktör" att skriva ut sina 3D-projekt!

Kom och hälsa på!

www.yrkessm.se

Rachelle Haddad, Mire Rhawi och Rosaline Dakhel praktiserar på Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggens praktikanter Rachelle Haddad, Mire Rhawi och Rosaline Dakhel svarar på frågan och berättar samtidigt om spännande detektivarbete på kundcenter och hur säkra de är på att de vill bli fastighetsförvaltare i framtiden.

Den 19 mars började Rosaline Dakhel, Mire Rhawi och Rachelle Haddad sin sex veckors långa praktik på Botkyrkabyggen. De pluggar alla tre till fastighetsförvaltare på Xenter och har under sin praktikperiod vistats på olika områdeskontor och kundcenter. Nu när praktiken börjar lida mot sitt slut väntar vi spänt på svaret på frågan ”Hur är det egentligen att praktisera på Botkyrkabyggen?”.

– Det har varit jättebra och jag har lärt mig jättemycket. Mer än vad jag hade förväntat mig, säger Rosaline Dakkel som har haft praktik på Tumba- och Storvretenkontoret. Det är intressant att se att man kan jobba med nästan alla tjänster som fastighetsförvaltare. Vi har fått vara ute och träffa hyresgäster mycket mer än andra på vår utbildning.

Både Rachelle och Rosaline har fått prova på att arbeta som både miljövärd, reparatör, bovärd och kundvärd. Mire beskriver det som att hon mest har arbetat med miljövärdar, reparatörer samt varit med områdeschefen på möten. Men i och med att hon även ville prova på att arbeta på kundcenter bad hon om att även få göra det. Mire och Rachelle jämför en del av arbetet på kundcenter med ett detektivarbete. Spänningen i att sätta sig in i ärenden om olaga andrahandsuthyrning till exempel.
– Jag skulle verkligen rekommendera andra praktikanter att vara mycket på kundcenter. De dagarna jag var där lärde jag mig allra mest, speciellt om kundbemötande, säger Mire Rhawi som har haft praktik på Norsborgskontoret.

Utöver arbete på kundcenter har praktikanterna även varit med vid lägenhetsvisningar, besiktat lägenheter, hanterat störningsärenden, skruvat med miljövärdar och haft kontakt med entreprenörer.
– Jag har fåttutföra riktigt arbete och inte bara kollat på. Jag tycker att jag har lärt mig allra mest om hur jag ska bemöta hyresgäster, säger Rachelle Haddad som har haft praktik på Albykontoret.

Nu när praktiken börjar lida mot sitt slut vet alla tre vad de vill arbeta med i framtiden; fastighetsförvaltning.
– Jättemånga på Botkyrkabyggen har tipsat mig om allt möjligt, som vilka tjänster som finns efter utbildningen. De tipsen tar jag verkligen med mig. Genom den här praktiken har jag insett att jag verkligen vill bli förvaltare, säger Rosaline.

Seminariet är kostnadsfritt och ger dig nya fräscha tips och råd för att kunna optimera dina säljsamtal eller andra typer av situationer när du behöver förbättra din pitch. 

Andra viktiga funderingar som Linda kommer att behandla är:

Vad tror du att dina kunder gör?

Vad tror dina kunder att de själva gör?

Och slutligen: Vad gör kunderna egentligen?

Det här kanske låter knepigt, men lugn… – Du kommer snart att hänga med i tänket. – Allt är inte alltid som vi tror!

Linda Syrén arbetar som Marknads- och försäljningschef på Företagarna. Linda har 15 års erfarenhet av att arbeta som chef inom marknad, försäljning och organisation inom olika organisationer.  

Oavsett om du redan är företagare eller planerar att starta företag, är säljprocessen viktig att känna till.

Sista anmälningsdag är den 16:e maj, klockan 10:00

För anmälan: klicka här!

Kontaktuppgifter:
Petja Svensson, petja.svensson@xenter.se
Kurt Ståhl, kurt.stahl@karisma.se

Heyou

Dags för Heyou-mässa (fd TubeCon)! Lördagen den 5 maj klockan 12 – 18 kan du träffa våra elever och lärare på det estetiska programmet på Tumba Gymnasium/Xenter. 

Du får prova på att vara DJ, testa VR, lära dig att filma, redigera och publicera din film på Youtube, bli fotad av våra fotografer och testa på animation!
Platsen är Waterfront, nära Stockholms Centralstation. Här kan du läsa mer om vilka kreatörer som finns på plats!
 
Hoppas vi ses!
 

Hej Alla Företagare,


Hur sorgligt den än låter så går tiden allt för snabbt och det är därför viktig att redan nu börja planera in höstens event.
Xenter har genom åren, arrangerat ett större antal event i form av mässor, fester, galor, höst-/vår kick-offer, konferenser och utställningar på uppdrag från företag, branschorganisationer och kommuner.

I fjol arrangerade vi exempelvis, efter önskemål, ”Vinterfester” på temat ”After Ski”, riktigt lyckade evenemang där vår Ljushalls otroliga potential nyttjades till fullo med diverse rekvisita, scen och dansgolv och därtill god mat och dryck.

Nytt för i år är att Xenter även kan vara behjälplig med att engagera underhållare, i form av band, comedy dinner, DJ, stand up och även andra aktiviteter, som involverande mordgåtor eller teambuilding.

Ni kommer med önskemålen – vi fixar!

Hur kan en sådan dag och kväll se ut?

Exempelvis så inleder vi med en konferens i Nisellsalen, kanske med hjälp av våra aktivitetsmoduler, därefter delar ni in er i grupper som teambuildar på olika håll -förslagsvis i Innovationsverkstaden och våra TV-studior. Ni kommer garanterat att ha otroligt roligt tillsammans, samtidigt som ni faktiskt arbetar.

Inget teambuildar mer än när ni ska stå bakom och framför kameran och spela in kvällens underhållning, i form av musikvideos - där ni är stjärnorna. 
Vi kan redigera och visa era alster under middagen på kvällen. Ni kan även tävla om bästa innovationsidé, lagtävling i Legorobot-sumobrottning. 
Ja… halva underhållningen är ju redan färdig, som ni ser.

Vi har hur mycket aktivitetsmoduler som helst och som ni kan använda er av för att öka effekten från er konferens.

Vad är en aktivitetsmodul?

Vilket blir årets tema?

Kostnader?

Kontakta mig, så får du svaren och vi kan tillsammans arrangera en oförglömligt givande dag och kväll!

Bästa hälsningar

Petja Svensson, Event- och företagskoordinator, Xenter
E-post:petja.svensson@xenter.se  - Telefon: 076-1193998

3D-utskrifter i plast och gips
3D-utskrifter

Torsdagen den 3 maj kl 17:00-19:00 håller Xenter en introföreläsning till en workshop i 3 delar, som innefattar allt ifrån att du som företagare, kommer att få möjligheten att skanna dig själv eller föremål, till att 3D-printa och därefter bearbeta 3D-utskriften.

Under introföreläsningen kommer ni att få höra om 3D i allmänhet, få en rundvandring i våra 3D-labb och även ta del av CAD-ritning (program som används vid 3D-teknik).

3D-teknik är numera en viktig del av vårt samhälle och den används redan flitigt inom vård –, teknik- och byggsektorn. Det här är dock bara början, då det i princip finns obegränsat med verksamhetsområden som kan utvecklas genom 3D-teknik.


Visste du att det i Sverige går omkring ca: 10.000 personer, tack vare en 3D-printad ledkula, i titan.

Xenters Yrkeshögskola har under flera år varit ensamma om att utbilda 3D-tekniker. Så vi kan med gott samvete säga att ni som väljer att delta kommer att få en förstklassig workshop.

Protoyper av exempelvis innovationer kan med fördel printas i 3D, men den kan även användas i hemmamiljöer – där något trasigt snabbt kan ersättas genom reproduktion i 3D.

Ta chansen och upptäck vilka möjligheter 3D-teknik kan ge din verksamhet.

Föreläsningen är kostnadsfri och workshopens enda kostnader är för ev. material.


För anmälan mejla petja.svensson@xenter.se senast den 2/5 kl 10:00.

De som anmält sig i tid, kan se fram emot kaffe och smörgås i samband med eventet.

Varmt välkomna!

Den 16 april körde eleverna på profilen Radio- och Ljuddesign Lunchdisco för Tumba Gymnasium. Här Nicklas, DJ Big Nick. Filmen är gjord av Dennis Maichop, elev på Film/TV.

lunchdisco_pa_tumba_gymnasium

God Jul från oss alla till er alla - i VR dessutom


En God Helg önskar vi er allihopa!

Här kan du titta på en kort VR-film, producerad av våra studerande på YH-utbildningen "VR-producent".

Vi ses med nya krafter i januari igen <3

xenters_julhalsning

Vår egen "Artist in Residence" Amanda de Frumerie har utställning!

Välkommen på Vernissage på Galleri Toppen den 22 november kl 17-20.

Galleri Toppen liggeri Ateljeföreningen Färgkontoret i Gröndal på Lövholmsgränd 12

Utställningen består av två delar: Nya figuriner i keramik “Hiding Places”, samt en ny bildserie “Partikelbana”. Teckningarna är skapade i samarbete med poeten Martti Soutkari och musikern Petter Herbertsson. De är ett slags mikrokosmos av rötter, hår och droppar. För figurinerna är det skogen med dess ytor, texturer, former och mönster som varit en inspirationskälla. Selma Lagerlöf, John Bauer och Elsa Beskow är andra inspirationskällor vars bildvärldar Amanda återkommer till i detta projekt. Titeln “Hiding Places” anspelar på idén om att gömma sig på olika sätt, under ytor av mönster, bakom dem eller för sig själv, men också på den konstnärliga processen och leken. 

Läs mer och anmäl dig till eventet här

Delegation från Turkiets arbetsgivarorganisationer på besök

Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen
,
Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen

Förra veckan hade Xenter besök av en delegation på 15 personer från Turkiet som representerar arbetsgivarorganisationerna, MÜSİAD och HAK-İŞ.  Deltagarna har gjort ett veckolångt besök i Stockholm inom ramen för det EU -och turkiskt finansierade tvååriga projektet Technical Assistance for Increasing Adaptability of Employees and Employers with a Social Dialogue Approach som avslutas i december.  

Projektet, som tidigare besökt även Italien, är i Sverige för att de är nyfikna på den svenska modellen och vill ta del av erfarenheterna vad gäller social dialog och yrkesutbildning. Förutom besöket på Xenter innehåller veckan även besök hos Mälardalens tekniska gymnasium, Scania, SKL(Sveriges kommuner och landsting), Medlingsinstitutet samt organisationernas motsvarigheter LO-Förbundet, Unionen och SN (Svenskt Näringsliv).

Med från Xenter var verksamhetsledare Tor-Erik Lillsebbas och YH-Chef Håkan Sundborg

Nedan kan du läsa mer om de olika organisationerna:

MÜSİAD -  the Independent Industrialists and Businessmen's Association of Turkey http://www.musiad.org.tr/en

HAK-İŞ - Trade Union Confederation http://www.hakis.org.tr/index-eng.php