Xenterbloggen

Eleverna hänger upp sina pratbubblor
Hela gänget på utställning i Hågelbyparken
Foto: 
Isabella A Johanson

Den 4 juni var ettorna på studiebesök på utställningen "Brodera ut texten" av Gisela Ståle (öppnas i nytt fönster)  som visades på Klockhusvinden i Hågelbyparken. Där fick de utöver att se på utsällningen ta fram egna pratbubblor med texter utifrån "Säg din mening eller utryck din önskan". Pratbubblorna hängdes sedan upp i ett av träden i parken och dagen avslutades med lunchpicknick och brännboll.

Här nedan kan du se bilder från dagen!

Gisela Ståle har med sina broderier med komiska och tragiska budskap skapat en viral succé med över 30 000 följare i sociala medier, främst på Instagram (öppnas i nytt fönster)

Eleven Andor viner pris
Andor Gonzales vinner pris
Foto: 
Isabella A Johanson

Varje år på skolavslutningen delar Tumba Gymnasium ut studentdiplom på 1500 kronor till de elever som har varit en bra kamrat, haft en bra närvaro i skolan samt deltagit i klassens utveckling. I år var det Andor Gonzales på det estetiska programmet som fick utmärkelsen. 

Alla pristagare på scen

Pavel Lamkov, VR-producent, vann Los Angeles Film Award

Pavel Lamkov, studerande på YH-utbildningen VR-producent, vann Los Angeles Film Award (LAFA) med sin VR-film ”Tunnel of Love”.

Pavel Lamkov, Los Angeles Film Award

Han har med samma film blivit uttagen av filmfestivalen Tokyo Lift-Off Global Network och St. Lawrence i USA.

Tunnel of Love av Pavel Lamkov

Trailer till ”Tunnel of Love”: https://vimeo.com/330367612

Filmens utspelar sig i dunkla tunnlar där maskerade affischuppsättare sätter upp affischer. Pavel ser filmen som en metafor för kärlekens obskyra och dolda del av kärleken. Han producerade filmen som sitt slutprojekt under sitt första halvår på utbildningen.

Läs mer om YH-utbildningen:

Marintekniker tog sin examen
Xenters första klass marintekniker exameninerade

Ett historiskt ögonblick; de första studerande på YH-utbildningen Marintekniker tog sin examen och välkomnades ivrigt av branschen.

Kommunfullmäktige i Botkryka, Marcus Ekman blåste i mistluren

Ögonblicket uppmärksammades med inbjudna från Ledningsgruppen och Kommunfullmäktige i Botkryka, Marcus Ekman blåste i mistluren vilket var signalen för examineringen. Olika båttidningar kommer att skriva om milstolpen då Botkyrka och Sverige äntligen fick ett tillskott av utbildade marintekniker.

Marintekniker får sitt examensbevis

Läs mer om YH-utbildningen:

28 nyexaminerade hiss- och rulltrappstekniker.
28 nyexaminerade hiss- och rulltrappstekniker.

Är du också trött på alla stillastående hissar och rulltrappor som aldrig blir lagade?
Här kommer räddningen i form av 28 nyexaminerade hiss- och rulltrappstekniker. Äntligen får branschen lite påfyllning av synnerligen välbehövlig kompetens!

Grattis till examen och lycka till på era nya jobb därute!

Läs mer om YH-utbildningen:

11 storkökstekniker tog examen

I onsdags gratulerade vi 11 storkökstekniker till examen och lyckönskade dem till deras nya yrkesbana.
Ni är så efterlängtade av branschen!

Läs mer om YH-utbildningen:

Isabella, Niclas, Bea och Agnes hyllas med blommor
Isabella, Niclas, Bea och Agnes hyllas med blommor

Åtta av våra elever från ES16 Tumba gymnasium/Xenter hjälptes åt att filma och ta ljud under Enskedespelens föreställning "En julsaga" som spelades under hösten 2018. Bea och Agnes, två filmtreor har, tillsammans med läraren Isabella A. Johansson, utöver filminspelning, slitit hårt och länge för att klippa ihop hela filmen som förevigar föreställningen!  I söndags, den 26 maj, var det premiär och filmvisning av deras film på Teater Reflexen i Kärrtorp. Givetvis med eleverna och läraren Isabella på scen, med hyllningar från publiken i form av applåder och blommor.

Publiken tittar hänfört på filmen "En julsaga"

Scen ur filmen "En julsaga"

Vill du läsa mer om Enskedespelet och föreställningen kan du ta en titt på deras egen webbsida (öppnas i nytt fönster) 

Rebecka Beran, lärare, visar eleverna screentryck
Rebecka Beran, lärare, visar eleverna hur screentryck går till
Foto: 
Claudia Virtanen

I kursen "Bild" har våra tvåor fått testa på att göra screentryck, från ax till limpa. Screentryck är i korthet att screenfärg pressas genom en schablon i  screenduken med hjälp av en screenrakel. Detta trycks sedan på textil, exempelvis en tröja eller kanske en väska.

I grafiskverkstaden på skolan fick eleverna först provtrycka för att sedan arbeta med att ta fram ett eget original. Vissa ritade på frihand, vissa arbetade med animation i sina datorer. När originalen var klara var det dags att för "beskiktning" vilket betyder att varje ram som ska användas täcks med fotoemulsion och sedan belyses med UV-ljus i en speciell maskin. Efteråt måste ramen sköljas av under rinnande vatten för att motivet ska komma fram. 

När allt detta var klart fick eleverna äntligen börja screentrycka. Här nedan kan du se bilder från de olika momenten.

Är du nyfiken på vad screentryck är mer djupgående?  läs mer om vad screentryck är här:

Nedan ser du bilder från de olika momenten i screentryck:

Rebecka Beran, lärare, visar eleverna screentryck
Rebecka Beran, lärare, visar eleverna hur screentryck går till
Foto: 
Claudia Virtanen
I kursen "Bild" har våra tvåor fått testa på att göra screentryck, från ax till limpa. Screentryck är i korthet att screenfärg pressas genom en schablon i  screenduken med hjälp av en screenrakel. Detta trycks sedan på textil, exempelvis en tröja elelr kanske en väska.

I grafiskverkstaden på skolan fick eleverna först provtrycka för att sedan arbeta med att  ta fram ett eget original. Vissa ritade på frihand, vissa arbetade med animation i sina datorer. När originalen var klara var det dags att för "beskiktning" vilket betyder att varje ram som ska användas täcks med fotoemulsion och sedan belyses med UV-ljus i en speciell maskin. Efteråt måste ramen sköljas av under rinnande vatten för att motivet ska komma fram. 

När allt detta var klart fick eleverna äntligen börja screentrycka. Här nedan kan du se bilder från de olika momenten.

Är du nyfiken på vad screentryck med djupgående?  läs mer om vad screentryck är här:

Nedan ser du bilder från de olika momenten i screentryck.

Alla elever samlade för genomgång av screentryck

Eleverna testar screentryck

Ram för screentryck

Screentryck pågår med eleverna

Dags för färg

Ledningsgruppen för Automationsspecialist
Ledningsgruppen för YH-utbildningen Automationsspecialist
Foto: 
Patrik Lark

Igår träffades ledningsgruppen för YH-utbildningen Automationsspecialist för att staka ut riktningen för den nya utbildningen.

Yrket handlar om praktisk och teoretisk förståelse inom mekanik, el och elteknik, automation och programmering. En automationsspecialist ansvarar för drift och underhåll av högteknologiska maskiner och utrustning så som: industrirobotar, PLC-system, smarta sensorer och givare.

Närvarande vid mötet var: Robert Grosch (Astra Zeneca), Björn Fugel (Bystronic), Patrik Wallnäs (Crane Currency), Mathias Westberg (Enerco), Lars-Olof Johansson (Scania), Albin Ljungdell (Xenter)
Mats Ingemansson (De Laval).

Icke närvarande denna gång var representanter från Atlas Copco, Dynamate, Epiroc, Euromaint, Mettler Toledo, Sandvik och Swedecote.

Läs mer om YH-utbildningen Automationsspecialist

God Jul från oss alla till er alla - i VR dessutom


En God Helg önskar vi er allihopa!

Här kan du titta på en kort VR-film, producerad av våra studerande på YH-utbildningen "VR-producent".

Vi ses med nya krafter i januari igen <3

Vår egen "Artist in Residence" Amanda de Frumerie har utställning!

Välkommen på Vernissage på Galleri Toppen den 22 november kl 17-20.

Galleri Toppen liggeri Ateljeföreningen Färgkontoret i Gröndal på Lövholmsgränd 12

Utställningen består av två delar: Nya figuriner i keramik “Hiding Places”, samt en ny bildserie “Partikelbana”. Teckningarna är skapade i samarbete med poeten Martti Soutkari och musikern Petter Herbertsson. De är ett slags mikrokosmos av rötter, hår och droppar. För figurinerna är det skogen med dess ytor, texturer, former och mönster som varit en inspirationskälla. Selma Lagerlöf, John Bauer och Elsa Beskow är andra inspirationskällor vars bildvärldar Amanda återkommer till i detta projekt. Titeln “Hiding Places” anspelar på idén om att gömma sig på olika sätt, under ytor av mönster, bakom dem eller för sig själv, men också på den konstnärliga processen och leken. 

Läs mer och anmäl dig till eventet här

Delegation från Turkiets arbetsgivarorganisationer på besök

Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen
,
Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen

Förra veckan hade Xenter besök av en delegation på 15 personer från Turkiet som representerar arbetsgivarorganisationerna, MÜSİAD och HAK-İŞ.  Deltagarna har gjort ett veckolångt besök i Stockholm inom ramen för det EU -och turkiskt finansierade tvååriga projektet Technical Assistance for Increasing Adaptability of Employees and Employers with a Social Dialogue Approach som avslutas i december.  

Projektet, som tidigare besökt även Italien, är i Sverige för att de är nyfikna på den svenska modellen och vill ta del av erfarenheterna vad gäller social dialog och yrkesutbildning. Förutom besöket på Xenter innehåller veckan även besök hos Mälardalens tekniska gymnasium, Scania, SKL(Sveriges kommuner och landsting), Medlingsinstitutet samt organisationernas motsvarigheter LO-Förbundet, Unionen och SN (Svenskt Näringsliv).

Med från Xenter var verksamhetsledare Tor-Erik Lillsebbas och YH-Chef Håkan Sundborg

Nedan kan du läsa mer om de olika organisationerna:

MÜSİAD -  the Independent Industrialists and Businessmen's Association of Turkey http://www.musiad.org.tr/en

HAK-İŞ - Trade Union Confederation http://www.hakis.org.tr/index-eng.php