Xenterbloggen

Medicinsk sekreterare - vårdadministratör - läkarsekreterare
Medicinsk sekreterare
Foto: 
Anne-May Ots Hagqvist

Myndigheten för yrkeshögskolan har lämnat sitt besked om vilka av årets utbildningsansökningar som får starta. Xenter fick två ansökningar beviljade, varav ”Medicinsk sekreterare” är en helt ny utbildning. Totalt sett startar 13 YH-utbildningar till hösten på Xenter, fler än någonsin tidigare.

”Det är med stor glädje och stolthet som vi tar oss an det förtroende som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss. Vården är en helt ny sektor för Xenter så nu börjar ett spännande arbete med planering för att kunna ge bästa kompetens till våra blivande studerande. Vi har redan en välmeriterad utbildningsledare på plats, som har drivit den här utbildningen på annat håll tidigare, så det kommer att bli jättebra.” Anna Eriksson, chef Xenter Yrkeshögskola.

Xenter Yrkeshögskola kommer från och med hösten 2022 att erbjuda 13 avgiftsfria och CSN-berättigade YH-utbildningar med riksintag:

Alla YH-utbildningar är eftergymnasiala och riktade mot bristyrken, det vill säga, yrkeskategorier där det inte finns tillräckligt med utbildad personal att rekrytera. Den nya utbildningen till Medicinsk sekreterare är mycket efterfrågad av en bransch med rekryteringsproblem, inte minst i Storstockholm. Den som fullgör sin utbildning har alltså mycket goda förutsättningar att få jobb inom yrket.

Den andra beviljade är den mycket populära utbildningen Fastighetsförvaltare som har gått sedan tidigare på Xenter och nu fått förnyat förtroende med flera intag.

Varmt välkommen till Xenter!
Här kan du som företagare vara med och påverka vilka utbildningar som Xenter ansöker om att få starta och yrkeshögskoleutbildningarnas innehåll. Just samarbetet med företagen är nyckeln till framgången med YH-utbildningarna. Tack vare samarbetet med 700 företag kan Xenter erbjuda Botkyrka och Sverige rätt kompetensförsörjning.

Ett animerat julkort/nyårskort skapat av studerande på Xenters yrkeshögskoleutbildning VFX-Artist.
 
Filmen är gjord som ett grupparbete i slutet av första terminen för årskull 2021.
 
Team Maräng:
Daniel Steiner
Staffan Hermansson
Carl Wiggberg
Gustav Holmström
Louie Hartman
 
Music by Louie Hartman © 2021

Julkort – Team Ischoklad:
Emil Roos Nilsson
Michel Gil
Jesper Sjölander
Adam Ahlman
Julkort – Team Knäck:
Rickhard  Norberg
Elin Ek Mälman
Anastasia Matuszewski
Ebba Stillman
Joel Wellerfors

Music: Christmas Village - Aaron Kenny
Support by RFM - NCM: https://youtu.be/RRdWzMjqIaE


"En sockersöt jul" – Team Kola:
Johannes Ardenfors
Matyas Belina
Julian Svanström
Samer Kasem

Musik:
Christmas Morning – Jakub Pietras
Länk: https://artlist.io/song/69122/christmas-morning
Licens: Artlist License: Get to Know Artlist's License Model


Holiday Wishes – Team Chokladtryffel:
Hanna Dahlquist
Linnea Duvström
Cecilia Azout
Alexis Pramgren
 
Musik:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=TR4e4oRq1yQ&list=PLbXvEiPXlSitK5cF2eC6ZMZY1qKEA99_f&index=5
Licens Creative Commons-licens – attribution (återanvändning tillåten)

Music was provided through the Youtube Audio Library by the followning:
We Wish You a Merry Christmas by Twin Musicom is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 license. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Artist: http://www.twinmusicom.org
 
Sound effects: By Fredrik Wisborg

Fösta kullen från VFX-artist examinerade.
Fösta kullen från VFX-artist examinerade.
Foto: 
Patrik Lark
Efter 2,5 års YH-utbildning var det äntligen dags för examinering och diplomutdelning för vår första kull från VFX-artist!

Glädjen var stor då många redan har fått anställning på sin LIA-plats (praktikplats) i filmbranschen och flera andra har lovande prospekt på gång. Vill man anställa någon av dessa nyexaminerade så bör man skynda sig för detta är den enda klassen av sitt slag som går ut detta år i vårt avlånga land!


Fösta kullen från VFX-artist firar examen med tårta.
Fösta kullen från VFX-artist firar examen med tårta.

Fösta kullen från VFX-artist firar examen.
Tre stolta VFX-artister på väg ut i filmbranschen.
Xenter var värd för livesänt YH-forum.
Xenter var värd för livesänt YH-forum.
Foto: 
Xenter
Två gånger om året arrangerar Yrkeshögskoleförbundet en konferens, den här gången i Xenter-huset.

Den senaste informationen från Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) framfördes av GD Thomas Persson, med intressant statistik över yrkeshögskolans utveckling. Intressanta talare och en paneldiskussion var andra inslag i den sändning som Xenter skötte från egna Nisellsalen och som via Youtube gick ut till yrkeshögskolor i hela landet. Vår YH-utbildning till Livesändningspecialist och vana av att livesända Botkyrkas kommunfullmäktigemöten gjorde Xenter till en lämplig värd för konferensen.

I trevlig miljö skedde dialog och utbyte mellan medlemmar kring aktuella frågor inom Yrkeshögskolan med målet är att bidra till utveckling och förbättring genom gemensam påverkan. Sanna Balsvik var moderator. Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Sveriges tre största politiska partier och gästföreläsarna Nino Baraka och Håkan Ozan var andra deltagare.

Ämnen och frågor som diskuterades var bland annat:
- Hur kommer det moderna Sverige att se ut?
- YH:s roll i det moderna Sverige
- Framtid, innovation & digitalisering
Första kullen studerande från YH-utbildningen Dokumentcontroller/Registrator tog sin examen.
Första kullen studerande från YH-utbildningen Dokumentcontroller/Registrator tog sin examen.
Foto: 
Patrik Lark
Första kullen studerande från YH-utbildningen Dokumentcontroller/Registrator tog sin examen idag, ett historiskt ögonblick således!
Många studerande hade redan fått jobb på sin LIA-plats. Det märks tydligt att det är ett stort sug efter den här yrkeskompetensen.
Utbildningen som går på distans är Xenters i särklass mest populära utbildning sett till antalet ansökningar. 9 maj 2022 är sista ansökningsdag om du vill börja studera till hösten 2022.
Xenter livesände YH-forum
Xenter livesände YH-forum
Foto: 
Skärmdump från livesäningen.

Två gånger om året arrangerar Yrkeshögskoleförbundet en konferens, den här gången i Xenter-huset. Den senaste informationen från Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) framfördes av GD Thomas Persson, med intressant statistik över yrkeshögskolans utveckling. Intressanta talare och en paneldiskussion var andra inslag i den sändning som Xenter skötte från egna Nisellsalen och som via Youtube gick ut till yrkeshögskolor i hela landet. Vår YH-utbildning till Livesändningspecialist och vana av att livesända Botkyrkas kommunfullmäktigemöten gjorde Xenter till en lämplig värd för konferensen.

I trevlig miljö skedde dialog och utbyte mellan medlemmar kring aktuella frågor inom Yrkeshögskolan med målet är att bidra till utveckling och förbättring genom gemensam påverkan. Sanna Balsvik var moderator. Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Sveriges tre största politiska partier och gästföreläsarna Nino Baraka och Håkan Ozan var andra deltagare.

Ämnen och frågor som diskuterades var bland annat:

- Hur kommer det moderna Sverige att se ut?

- YH:s roll i det moderna Sverige

- Framtid, innovation & digitalisering

IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby på Digitalidag.
IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby på Digitalidag.
Foto: 
Patrik Lark

Är du orolig över säkerheten i din mobil? Att hackare kan ta över den och stjäla information eller pengar? Eller att appar spionerar på vad du gör och var du är?

Idag den 15 oktober välkomnades alla till Dataföreningen på Fleminggatan 7 i Stockholm. Studerande från vår YH-utbildning IT-säkerhetsspecialist hjälpte besökare att gå igenom sin mobil. Tillsammans kontrollerade de att alla inställningar var korrekta för maximal säkerhet. På bilden ses IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby.

Läs mer om Digitalidag och Säkerhetskollen

Kommunfullmäktigemöten på Xenter
Livesända kommunfullmäktigemöten på Xenter.
Foto: 
Patrik Krans

På uppdrag av KLF (Kommunledningsförvaltningen) i Botkyrka har Xenter upphandlat ny teknik som ska användas vid Kommunfullmäktigemöten som regelbundet hålls på Xenter.
 
Den nya tekniken är inköpt för att klara av distansmöten såväl som möten på plats, men även hybridmöten med delar av deltagarna på plats och övriga via plattformen Teams.

Enkelt beskrivet är det ett mobilt kontrollrum för att producera TV-sändningar, eller som i detta fall distans och hybridmöten.

Tekniken består i grunden av tre PTZ-kameror, en bildmixer och en kompetent ljudmixer för att kunna skicka olika ljudmixar till alla olika mottagare; presidiet kan få två egna ljudmixar, deltagarna i lokalen en och deltagarna via teams en annan osv.

Under mötet skickas bilder på Teams-deltagarna till två stycken 85"-skärmar i salen, för att deltagarna på plats ska kunna se de som deltar på distans.
Även bilden från en av datorerna på presidiet mixas in så att den kan delas med de som deltar på distans.

Foto: Patrik Krans

Tobias von Haslingen med sin 3D-skrivare. Foto: Lotta Härdelin
Tobias von Haslingen med sin 3D-skrivare för betong.
Foto: 
Lotta Härdelin

Sveriges första 3D-printade betonghus står i Tumba och flera studerande på vår YH-utbildning till 3D-tekniker har varit med i processen under sin LIA (praktik).

"Här är det – ett rum med kök och badrum – 3D-printat och klart. Och i slutet på nästa sommar blir det inflytt i Sveriges första 3D-printade småhus. Det är entreprenören Tobias von Haslingen övertygad om.
– Hur svårt kan det vara? säger mannen som är säker på att byggindustrin står inför en revolution som börjar här: på en grusplan i Tumba."

Hela artikeln:
www.dn.se/sthlm/han-har-skapat-sveriges-forsta-3d-printade-betonghus/

Läs mer om vår YH-utbildning till 3D-tekniker:
www.xenter.se/utbildning/3d-tekniker-additiv-tillverkning-3d-printing

Campus Botkyrka
Vi har förlängt ansökningstiden på flera av våra utbildningar:
Elkonstruktör stänger 24 maj och fem utbildningar förlänger till 31 maj:
  • 3D-tekniker
  • Automationsspecialist
  • Hisstekniker
  • Livesändningsspecialist
  • Marin servicetekniker
Med anledning av de förlängda ansökningsdatumen bjuder vi in till ett Digitalt Öppet Hus på Campus Botkyrka, för Xenter Yrkeshögskola tillsammans med studie- och yrkesvägledningen på Vuxenutbildningen + representant från Arbetsförmedlingen.

Fredag 21 maj
Kl. 10:00 – 12:00

Xenter utökar till 13 YH-utbildningar

Medicinsk sekreterare - vårdadministratör - läkarsekreterare
Medicinsk sekreterare
Foto: 
Anne-May Ots Hagqvist

Myndigheten för yrkeshögskolan har lämnat sitt besked om vilka av årets utbildningsansökningar som får starta. Xenter fick två ansökningar beviljade, varav ”Medicinsk sekreterare” är en helt ny utbildning. Totalt sett startar 13 YH-utbildningar till hösten på Xenter, fler än någonsin tidigare.

”Det är med stor glädje och stolthet som vi tar oss an det förtroende som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss. Vården är en helt ny sektor för Xenter så nu börjar ett spännande arbete med planering för att kunna ge bästa kompetens till våra blivande studerande. Vi har redan en välmeriterad utbildningsledare på plats, som har drivit den här utbildningen på annat håll tidigare, så det kommer att bli jättebra.” Anna Eriksson, chef Xenter Yrkeshögskola.

Xenter Yrkeshögskola kommer från och med hösten 2022 att erbjuda 13 avgiftsfria och CSN-berättigade YH-utbildningar med riksintag:

Alla YH-utbildningar är eftergymnasiala och riktade mot bristyrken, det vill säga, yrkeskategorier där det inte finns tillräckligt med utbildad personal att rekrytera. Den nya utbildningen till Medicinsk sekreterare är mycket efterfrågad av en bransch med rekryteringsproblem, inte minst i Storstockholm. Den som fullgör sin utbildning har alltså mycket goda förutsättningar att få jobb inom yrket.

Den andra beviljade är den mycket populära utbildningen Fastighetsförvaltare som har gått sedan tidigare på Xenter och nu fått förnyat förtroende med flera intag.

Varmt välkommen till Xenter!
Här kan du som företagare vara med och påverka vilka utbildningar som Xenter ansöker om att få starta och yrkeshögskoleutbildningarnas innehåll. Just samarbetet med företagen är nyckeln till framgången med YH-utbildningarna. Tack vare samarbetet med 700 företag kan Xenter erbjuda Botkyrka och Sverige rätt kompetensförsörjning.

Xenter-teknik bakom livesända Kommunfullmäktigemöten

Kommunfullmäktigemöten på Xenter
Livesända kommunfullmäktigemöten på Xenter.
Foto: 
Patrik Krans

På uppdrag av KLF (Kommunledningsförvaltningen) i Botkyrka har Xenter upphandlat ny teknik som ska användas vid Kommunfullmäktigemöten som regelbundet hålls på Xenter.
 
Den nya tekniken är inköpt för att klara av distansmöten såväl som möten på plats, men även hybridmöten med delar av deltagarna på plats och övriga via plattformen Teams.

Enkelt beskrivet är det ett mobilt kontrollrum för att producera TV-sändningar, eller som i detta fall distans och hybridmöten.

Tekniken består i grunden av tre PTZ-kameror, en bildmixer och en kompetent ljudmixer för att kunna skicka olika ljudmixar till alla olika mottagare; presidiet kan få två egna ljudmixar, deltagarna i lokalen en och deltagarna via teams en annan osv.

Under mötet skickas bilder på Teams-deltagarna till två stycken 85"-skärmar i salen, för att deltagarna på plats ska kunna se de som deltar på distans.
Även bilden från en av datorerna på presidiet mixas in så att den kan delas med de som deltar på distans.

Foto: Patrik Krans

God Jul från oss alla till er alla - i VR dessutom


En God Helg önskar vi er allihopa!

Här kan du titta på en kort VR-film, producerad av våra studerande på YH-utbildningen "VR-producent".

Vi ses med nya krafter i januari igen <3

Vår egen "Artist in Residence" Amanda de Frumerie har utställning!

Välkommen på Vernissage på Galleri Toppen den 22 november kl 17-20.

Galleri Toppen liggeri Ateljeföreningen Färgkontoret i Gröndal på Lövholmsgränd 12

Utställningen består av två delar: Nya figuriner i keramik “Hiding Places”, samt en ny bildserie “Partikelbana”. Teckningarna är skapade i samarbete med poeten Martti Soutkari och musikern Petter Herbertsson. De är ett slags mikrokosmos av rötter, hår och droppar. För figurinerna är det skogen med dess ytor, texturer, former och mönster som varit en inspirationskälla. Selma Lagerlöf, John Bauer och Elsa Beskow är andra inspirationskällor vars bildvärldar Amanda återkommer till i detta projekt. Titeln “Hiding Places” anspelar på idén om att gömma sig på olika sätt, under ytor av mönster, bakom dem eller för sig själv, men också på den konstnärliga processen och leken. 

Läs mer och anmäl dig till eventet här

Delegation från Turkiets arbetsgivarorganisationer på besök

Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen
,
Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen

Förra veckan hade Xenter besök av en delegation på 15 personer från Turkiet som representerar arbetsgivarorganisationerna, MÜSİAD och HAK-İŞ.  Deltagarna har gjort ett veckolångt besök i Stockholm inom ramen för det EU -och turkiskt finansierade tvååriga projektet Technical Assistance for Increasing Adaptability of Employees and Employers with a Social Dialogue Approach som avslutas i december.  

Projektet, som tidigare besökt även Italien, är i Sverige för att de är nyfikna på den svenska modellen och vill ta del av erfarenheterna vad gäller social dialog och yrkesutbildning. Förutom besöket på Xenter innehåller veckan även besök hos Mälardalens tekniska gymnasium, Scania, SKL(Sveriges kommuner och landsting), Medlingsinstitutet samt organisationernas motsvarigheter LO-Förbundet, Unionen och SN (Svenskt Näringsliv).

Med från Xenter var verksamhetsledare Tor-Erik Lillsebbas och YH-Chef Håkan Sundborg

Nedan kan du läsa mer om de olika organisationerna:

MÜSİAD -  the Independent Industrialists and Businessmen's Association of Turkey http://www.musiad.org.tr/en

HAK-İŞ - Trade Union Confederation http://www.hakis.org.tr/index-eng.php