Xenterbloggen

Lärarassistent
Lärarassisten, en ny utbildning på Xenter hösten 2020.
Foto: 
Pexel

Myndigheten för yrkeshögskolan har lämnat sitt besked om vilka av årets utbildningsansökningar som får starta. Xenter fick fyra ansökningar beviljade, varav två helt nya och en distansutbildning.

Xenter Yrkeshögskola kommer från och med hösten 2020 att ha drygt 500 studerande och erbjuder följande YH-utbildningar till såväl Botkyrkas medborgare som hela landet, då det är riksintag på samtliga 12 YH-utbildningar:

 • 3D-tekniker
 • Automationsspecialist
 • Dokumentcontroller/registrator
 • Elkonstruktör
 • Fastighetsförvaltare
 • Fibertekniker
 • Hisstekniker
 • IT-säkerhetsspecialist
 • Livesändningsspecialist
 • Lärarassistent
 • Marin servicetekniker
 • VFX-artist

Alla YH-utbildningar är riktade mot bristyrken, det vill säga, yrkeskategorier där det inte finns tillräckligt med utbildad personal att rekrytera.

Två av utbildningarna är helt nya på Xenter. Dokumentcontroller/registrator handlar om dokument- och informationshantering inom offentlig sektor. I första hand syftar yrkesrollen till att upprätthålla de ökade insynskrav och restriktioner, exempelvis GDPR, som ställs på offentlig verksamhet i och med digitaliseringen. Eftersom det är en distansutbildning med utbildningstakten 75% så kan den som studerar kombinera utbildningen med pågående arbete.

Den andra nya utbildningen är Lärarassistent som leder till en yrkesroll som utgör en resurs som kan stödja och avlasta lärarens uppdrag att undervisa, främst genom elevsociala och administrativa uppgifter. Grundorsaken till behovet av lärarassistenter är lärarbristen men också ett behov inom skolan att skapa förutsättningar för att organisera verksamheten på andra sätt än idag.

De andra två beviljade utbildningarna är IT-säkerhetsspecialist och Marin servicetekniker som har gått sedan tidigare på Xenter och nu fått förnyat förtroende med flera intag.


Varmt välkommen till Xenter!
Här kan du som företagare vara med och påverka vilka utbildningar som Xenter ansöker om att få starta och yrkeshögskoleutbildningarnas innehåll. Just samarbetet med företagen är nyckeln till framgången med YH-utbildningarna. Tack vare samarbetet med 700 företag kan Xenter erbjuda Botkyrka och Sverige rätt kompetensförsörjning.


Läs mer om Xenters YH-utbildningar

Terminsuppspel VR-produktioner
Terminsuppspel VR-produktioner
Foto: 
Anders Lindgren
Vår YH-utbildning VR-producent har terminsuppspel av de studerandes Virtual Reality-produktioner.
Produktionerna är gjorda i en immersiv cinematisk 360-upplevelse och rör sig inom flera olika ämnen och genres. De kommer att kunna ses i VR-headsets och på skärm. Projekten är ett samarbete mellan Xenter och Nordic Entertainment Group.

 
10:30 – 11:00 Korallgrottan – Sveriges längsta grotta – (Reportagefilm) Av: Felix Wang, Jonathan Lövholm och Robin Strömberg
11:00 – 11:30 A chance – VR-story about how to prevent type 2 diabetes – (Informationsfilm) Av: Inna Haase och Aija Vilcina
11:30 – 12:00 Inheritance – (Skräckfilm) Av: Pernilla Eldh och Emelie Steding
12:00 – 12:30 Lunch
12:30 – 13:00 Silverpilen – Doors remain closed (Skräckfilm) Av: Marie Rosengren. Linus Bylin och Anna Fagerberg
13:00 – 13:30 Taipei – (Resereportage) Av: Jonas Klar
13:30 – 14:00 Foexclub – (Musikvideo) Av: Pavel Lamkov
14:00 – Avslut
 
Tid: 9 januari, 10:00 – 16:00
Plats: Gradängen, Goto 10, Hammarby Kaj 10D (plan 1)
Entré: Kostnadsfri
 
Välkommen!


Läs mer om VR-producent:

På vår nya YH-utbildning VFX-artist fick de studerande i uppdrag att skapa ett animerat julkort.

Fem grupper tog fram var sitt julkort om 30 sekunder. Obligatoriska inslag var pepparkaksgubbar och julgranskulor. Uppdraget skulle utföras under ett kursmoment på fem veckor. Nedan ser du de resultatet från de fem grupperna. Vi tycker att resultaten är över all förväntan. Man ska komma ihåg att utbildningen bara har pågått i en termin av utbildningens fem terminer.

X-mas at Xenter

x_mas_at_xenter


Gjord av:
Leonardo Grothe   
Johanna Gåhlin
Suhaib Dehneh
Rasmus Thornqvist

Music by Rasmus Thornqvist, ”Mrgreenhp”
https://soundcloud.com/user-864243185-981273608

Sound effects obtained from https://www.zapsplat.com

Christmas morning

christmas_morning

Gjord av grupp Glögg:
Ida Moberg
Elin Björnelf
Jakub Kienitz
Felix Davrin

Music from https://www.zapsplat.com
Sound effects obtained from https://www.zapsplat.com

Train to the future

train_to_the_future


Gjord av grupp Julmust:
Draco Sevak Nazloomian
Christoffer Fredriksson
Didrik Goldkuhl
Robin Andersson Vestlund
Viktor Stevanovic
Christian Norman

MUSIK:
"Carol of the bells"
Original Compositor
Mykola Leontovych

A christmas hug

a_christmas_hug


Gjord av grupp Saffran:
Alex Jörbeck
Susanna Löf
Jonny Heinonen
Carl Persson

Music: [Christmas Jingle] Christmas Theme 1 by Alexander Nakarada (www.serpentsoundstudios.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 4.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

The Expandabreads

the_expanderbreads


Gjord av team Gröt:
David Söhr
Max Johansson
Ebba Bender
Emir Aljic

Musik: ”Game Trailer” av Sound Design (Standard license premiumbeat.com)
Ljudeffekter: freesound.org och soundcrate.com


Läs mer om YH-utbildningen VFX-artist:

Manne Söderlund och Oliver Akermo i Himalaya vid foten av Mount Everest
Manne Söderlund och Oliver Akermo i Himalaya vid foten av Mount Everest
Foto: 
Privat
Manne Söderlund och Oliver Akermo, nyexaminerade från YH-utbildningen VR-producent, fick pris för bästa VR-film på filmfestivalen Stockmotion som gick i helgen. Deras film "24 in EBC" är inspelad i Himalaya vid foten av Mount Everest – världens högsta berg. I den stad av tält som är Everest Base Camp, får man träffa klättrare fast beslutna att nå världens topp, samt de som jobbat på berget i flera år.
Juryns motivering: Med en härlig rytm och ett visuellt slående foto lyckas filmen ge en unik inblick i hur tankarna går hos klättrare på väg upp mot världens topp. Berättelsens träffsäkerhet får en att, till och med efter att filmen är slut, fortsätta reflektera över de utmaningarna som komma skall för de klättrare man får följa. En mycket välproducerad VR-film som når en på djupet!
Regi: Manne Söderlund, Oliver Akermo
Produktion: Manne Söderlund och studerande från Xenter med hjälp av IVAR Studios
Manus, foto: Manne Söderlund
Klipp, ljud: Oliver Akermo
 
Ett hedersomnämnande gick också till filmen "Hot Dog Love" av Linus Bylin, också han från Xenters utbildning.
 
 
Jacky, fd elev som poserar med sitt pris från Stockmotion
Jacky Coh
Foto: 
Privat

Före detta bildeleven Jacky Coh vinner pris för bästa originalmusik i sin film "The Classic Thief" i årets upplaga av Stockmotion. Jacky tog sin examen i juni 2019 från det estetsiak programmet Bild/Animation.

Det var Tobias Falkenstad, lärare på FILM/TV och Ljudproduktion, på skolan som tipsade Jacky om att söka till Stockmotion med sin animerade 3D-film. Jacky själv hade inga planer på att söka, men gjorde det ändå, för att våga prova vingarna.


Det känns för det mesta nervöst då det blir var första gången jag tävlade med min egen film! Majoriteten som tävlar är mycket äldre och säkert mer proffsiga vilket gör det mer pirrigt. Men i slutändan är jag bara lycklig att faktiskt ha fått vara med! 

I helgen gick Stockmotion av stapeln och där fick Jacky pris för bästa originalmusik. Det gav mersmak och nu har Jacky skickat in sin film till en annan tävling, därför finns inte filmen "The Classic Thief" ute ännu. 


Just nu jobbar jag med att skapa en helt ny kortfilm! Det är jättekul med stora projekt samtidigt som jag kan utöka mitt portfolio också. Med mina kunskaper jag har fått från min första film hoppas jag göra min nya film i ännu bättre  kvalitet!

Ett stort grattis Jacky. Vill du veta mer om Stockmotion och de andra vinnarna så kan du kika in på deras webbsida (öppnas i nytt fönster)

Du hittar filmen "The Classic Chief" på Jackys Youtube-kanal, se länk nedan, elelr se den här.

https://www.youtube.com/watch?v=gXRny6Gi-Bo

Alla elever tar gruppbild
Alla treårselever på FILM/TV och LJUD
Foto: 
Claudia Virtanen

Eleverna i årskurs tre på det estetiska programmet Film/TV och Ljudproduktion har under våren och hösten 2019 haft ett samarbete med Postmuseum i Stockholm. De har producerat film och ljud till utställningen ”Älskade Postnummer” som öppnade den 27 september.

Den 27 september var det invigning av utställningen ”Älskade Postnummer” på Postmuseum. Utställningen handlar om postnumrets betydelse för hiphop-kulturen i Sverige. Speciellt inbjudna var alla som medverkat på utställningen, däribland eleverna och lärarna från det estetiska programmet Film/TV och Ljudproduktion på  Xenter Botkyrka /Tumba Gymnasium. Med på plats fanns också flertalet av de hiphop-artister som medverkar på utställningen, däribland Ison Glascow, från rappduon Ison och Fille, som fick äran att inviga utställningen:

För mig är det viktigt att ge tillbaka till min ort, 127 Bredäng, där jag är uppvuxen.

Ison Glascow poserar med elever

På plats sågs andra stora namn inom den svenska hiphopen, bland annat Linda Pira, Nääk, Fille, samt Botkyrkas egna Aki från Labyrint och Dogge Doggelito från Latin Kings. Latin Kings var de första i Sverige som reppade (att representera sitt postnummer) sin ort, 145 – Norsborg. 

Uppdraget för eleverna i projektet var att göra intervjuer, filma och spela in ljud till utställningen.Samarbetet inleddes av Julia Gunnirsdottir, utställningsproducent på Postmuseum.

Jag fick höra talas om det goda samarbetet skolan haft med Polismuseet och tog kontakt med skolans lärare. Nu när jag sett dem in action är jag jätteimponerad av eleverna. Självgående, smarta och ansvarsfulla.      

Film/TV-eleverna fick göra intervjuer om Hiphopens betydelse och intervjuade bland annat Andrea Dankić, som forskar kring Hip Hop och Malkolm Landreus, journalist på tidningen Kingsize Magazin

Det brukar jag vara som intervjuar andra, det är lite nervöst att själv bli intervjuad. Men jag brinner ju för hip hop och tycker att det är jätteroligt att få vara med och prata om dess betydelse i Sverige.

För eleverna har det varit både spänannde och lärorikt att få vara med och producera material till utställningem.   Riktiga projekt i skolarbetet är ett viktigt steg in i arbetslivet och ger dem bra erfarenhet att ha med på sina framtida CV:n.

Utställningen var jätte bra! Att vara omkring artister man ser upp till var overkligt och att de kollade på våra arbeten var något jag aldrig tänkte skulle kunnahända. Det här var nog en av de bästa kvällarna jag har upplevt! Jag är väldigt stolt över min klass och lärare, berättar Paulina Olivares, elev på FILM/TV

Vill du veta mer om utställningen besök Postmuseum http://www.postmuseum.se/utstallning/alskade-postnummer/

Här är artiklar som skrivits om samarbetet: 

Botkyrka Direkt - Artikel

Kingsize Magasine: Artikel

Postmuseum: Pressmeddelande

För information och kontakt elever och lärare kontakta Claudia Virtanen, kommunikatör Xenter Botkyrka på claudia.virtanen@botkyrka.seeller 0701886061

Linus Bylin studerar sitt andra år på YH-utbildningen VR-producent
Foto: 
Anders Lindgren

Linus Bylin som studerar sitt andra år på YH-utbildningen VR-producent har blivit nominerad till filmfestivalen ”Festival Internacional de Cine de Maipú” i Argentina. Filmen som nominerats är ”The Little Tiny Old Man” och handlar om en liten man som hamnar i en ogästvänlig stad. Filmen är gjord med stop-motion-teknik och utspelar sig i en virtual reality-miljö.

The Little Tiny Old Man:

Länk till festivalen:

Läs mer om utbildningen: VR-producent

Storköksteknikerna felsöker maskinparken.
Foto: 
Anna Hedrén
,
Storköksteknikerna bjuder på festmåltid.
Foto: 
Anna Hedrén
,
Storköksteknikerna bjuder på festmåltid.
Foto: 
Anna Hedrén

Vill du gå en praktisk yrkeshögskoleutbildning som leder direkt till jobb. Vi har platser kvar på utbildningen Storkökstekniker.

Storkökstekniker är ett varierande yrke med teknik och kundkontakt i fokus. Det råder stor brist på servicetekniker i branschen som kan hålla den allt mer avancerade utrustningen i storkökens maskinpark funktionell. 

Som storkökstekniker är du ute mycket på fältet, i din egen servicebil, och får arbeta praktiskt i ett rörligt och omväxlande yrke. Du är en problemlösare med mycket eget ansvar och har många kundkontakter.

Branschen har stor efterfrågan på storkökstekniker. I Stockholm räknar man med att det i dagsläget saknas minst 80 storkökstekniker, men behovet är stort i hela landet.

Här får du veta mer om utbildningen

Här kan du ansöka direkt

Kontakt: Utbildningsledare Anna Hedrén, 070-180 56 98, anna.hedren@xenter.se

En storkökstekniker servar och reparerar olika typer av köksmaskiner. Foto: Anna Hedrén.

Utställningen Arthur Jafa Moderna Museet
Utställningen Arthur Jafa Moderna Museet
Foto: 
Claudia Virtanen

Fredagen den 23 augusti åkte alla elever i årskurs  två och tre på det estetiska programmet iväg på en gemensam programdag på Moderna Museet för att se utställningen Arthur Jafa, ”En serie ytterst osannolika, men extraordinära överlämnanden”. 

Elever och lärare samlades utanför museet, hela 121 personer totalt, och efter många kramar och mycket snack efter ett långt sommarlov delades eleverna upp i 15 olika grupper.

Alla grupper fick en gemensam uppgift som skulle vara klar och inlämnad under slutet av dagen.

Några grupper fik börja med guidade visningar på Arthur Jafa, en utställning som genom både nya och gamla filmer och bilder belyser afroamerikanernas historia i Amerika. Arthur Jafas berättelser går långt tillbaka i amerikansk historia, till de spår som den transatlantiska slavhandeln har satt på kulturen och på människorna. Många av verken var omskakande och visade brutalt på hur afroamerikanerna blivit behandlade.

De som inte gick på de första visningarna fick istället börja med del ett i uppgiften, att själv vandra genom utställningen och där hitta en bild eller ett verk som eleverna upplevde. De skulle inför sin grupp sedan visa bildern och berätta om varför de upplevde just den bilden/det verket som provocerande. Tillsammans skulle gruppen sedan göra ett eget verk, en film, som baserade sig på utställningarna och deras egna bilder i första uppgiften.

Det var helt upp till eleverna hur de tolkade uppgiften och många gjorde allt från stillbilder inne på utställningen till att gemensamt filma utomhus eller inne på de olika utställningarna på museet.

Dessa filmer kommer att läggas upp här i bloggen senare i höst.

Håll utkik här på bloggen.

Ta dig en titt på bilderna från dagen här nedanför.

Alla elever och lärare samlas utanför Moderna Museet
 
Elever på Moderna Museet
Elever gör sitt eget verk

Airdrop pågår

Samling i gångarna mellan Svt och UR

 

Guidad visning på Moderna Museet

Lärarna förbereder uppdraget

Verk ur utställningen Arthur Jafa

Verk ur utställningen Arthur Jafa

Verk ur utställning på Moderna Museet

Verk ur utställning på Moderna Museet

Elever som arbetar med sitt uppdrag

Guidad visning på utställningen Arthur Jafa på Moderna Museet

Guidad visning på utställningen Arthur Jafa på Moderna Museet

Eleverna hänger upp sina pratbubblor
Hela gänget på utställning i Hågelbyparken
Foto: 
Isabella A Johanson

Den 4 juni var ettorna på studiebesök på utställningen "Brodera ut texten" av Gisela Ståle (öppnas i nytt fönster)  som visades på Klockhusvinden i Hågelbyparken. Där fick de utöver att se på utsällningen ta fram egna pratbubblor med texter utifrån "Säg din mening eller utryck din önskan". Pratbubblorna hängdes sedan upp i ett av träden i parken och dagen avslutades med lunchpicknick och brännboll.

Här nedan kan du se bilder från dagen!

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Elever på utställningen "Brodera ut mer"

Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Eleverna hänger upp sina pratbubblor
Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Eleverna hänger upp sina pratbubblor

Gisela Ståle har med sina broderier med komiska och tragiska budskap skapat en viral succé med över 30 000 följare i sociala medier, främst på Instagram (öppnas i nytt fönster)

God Jul från oss alla till er alla - i VR dessutom


En God Helg önskar vi er allihopa!

Här kan du titta på en kort VR-film, producerad av våra studerande på YH-utbildningen "VR-producent".

Vi ses med nya krafter i januari igen <3

Vår egen "Artist in Residence" Amanda de Frumerie har utställning!

Välkommen på Vernissage på Galleri Toppen den 22 november kl 17-20.

Galleri Toppen liggeri Ateljeföreningen Färgkontoret i Gröndal på Lövholmsgränd 12

Utställningen består av två delar: Nya figuriner i keramik “Hiding Places”, samt en ny bildserie “Partikelbana”. Teckningarna är skapade i samarbete med poeten Martti Soutkari och musikern Petter Herbertsson. De är ett slags mikrokosmos av rötter, hår och droppar. För figurinerna är det skogen med dess ytor, texturer, former och mönster som varit en inspirationskälla. Selma Lagerlöf, John Bauer och Elsa Beskow är andra inspirationskällor vars bildvärldar Amanda återkommer till i detta projekt. Titeln “Hiding Places” anspelar på idén om att gömma sig på olika sätt, under ytor av mönster, bakom dem eller för sig själv, men också på den konstnärliga processen och leken. 

Läs mer och anmäl dig till eventet här

Delegation från Turkiets arbetsgivarorganisationer på besök

Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen
,
Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen

Förra veckan hade Xenter besök av en delegation på 15 personer från Turkiet som representerar arbetsgivarorganisationerna, MÜSİAD och HAK-İŞ.  Deltagarna har gjort ett veckolångt besök i Stockholm inom ramen för det EU -och turkiskt finansierade tvååriga projektet Technical Assistance for Increasing Adaptability of Employees and Employers with a Social Dialogue Approach som avslutas i december.  

Projektet, som tidigare besökt även Italien, är i Sverige för att de är nyfikna på den svenska modellen och vill ta del av erfarenheterna vad gäller social dialog och yrkesutbildning. Förutom besöket på Xenter innehåller veckan även besök hos Mälardalens tekniska gymnasium, Scania, SKL(Sveriges kommuner och landsting), Medlingsinstitutet samt organisationernas motsvarigheter LO-Förbundet, Unionen och SN (Svenskt Näringsliv).

Med från Xenter var verksamhetsledare Tor-Erik Lillsebbas och YH-Chef Håkan Sundborg

Nedan kan du läsa mer om de olika organisationerna:

MÜSİAD -  the Independent Industrialists and Businessmen's Association of Turkey http://www.musiad.org.tr/en

HAK-İŞ - Trade Union Confederation http://www.hakis.org.tr/index-eng.php