Xenterbloggen

Nichlas Larsson, av lärararna i VFX-artistutbildningen, sitter och ritar en rymdbas i Maya.
Foto: 
Björn Egertz
,

"Med VFX och 3D kan man skapa vilka miljöer och filmeffekter som helst. Ta filmen Sherlock Holmes och hur de återskapat gamla miljöer i London. Det är helt fantastiskt kul och intressant," säger Nichlas Larsson som är lärare på den nya YH-utbildningen VFX-artist på Xenter i Botkyrka.

Till hösten 2019 startar Xenter i Botkyrka den helt nya utbildningen VFX-artist. Det är en 2,5-årig utbildning som är avgiftsfri och studiemedelsberättigad.

En VFX-artist jobbar med olika typer av mjukvaror för att skapa visuella effekter inom film- och reklamproduktion.

"Du kommer att lära dig både de kreativa och tekniska aspekterna av filmskapande, animation och Visual Effects. Det är bra att både ha ett artistiskt och tekniskt intresse när man ska läsa VFX-artist," säger Nichlas Larsson.

VFX är en förkortning av engelskans Visual Effects. Det innebär digitala, visuella specialeffekter för rörlig bild. En VFX-artist skapar VFX-effekter för bland annat film-, TV, reklam- och/eller dataspelsproduktion.

Nichlas Larsson som har jobbat med 3D och VFX sedan 90-talet då han första gången stötte på begreppen i samband med en tävling på IKEA berättar vidare.

"Utbildningen till VFX-artist på Xenter handlar mycket om samarbetet mellan 3D-artister och Compositors. De studerande får grundläggande kunskaper inom bägge yrkesrollerna och väljer sedan om de vill specialisera sig mot 3D-visualisering eller Compositing. VFX handlar egentligen om två saker dels att bygga upp historiska världar typ gamla London som i Sherlock Holmes och dels den spektakulära delen där det sprängs och med skapade fantasivärldar. En annan jättestor del är att matcha ihop en animation med filmat material," säger Nichlas Larsson.

VFX-branschen är en av Sveriges snabbast växande branscher. De senaste åren har antalet anställda bland de ledande företagen i stort sett fördubblats varje år. De stora svenska VFX-företagen är samlade här i Stockholm. VFX är också en svensk exportframgång. Det framkom i en undersökning som Tillväxtverket genomförde 2017 av den digitala efterproduktionsbranschen.

Läs mer om VFX-artistutbildningen.

Globala målen illustrerade av ES Bild & Animation
De Globala målen illustrerade
Foto: 
ES Bild & Animation

Idag, torsdag 28/3, kl. 11:00 – 13:00 har gymnasieeleverna på ES Bild & Animation bokrelease och utställning i Tumba gymnasiums bibliotek.

De har arbetat med att illustrera de Globala målen i bokformat.

Välkomna!

12 YH-utbildningar
Xenters 12 YH-utbildningar hösten 2019

Den 29 januari var dagen med stort D för Sveriges yrkeshögskolor, då tillkännagav Myndigheten för yrkeshögskolan vilka av årets utbildningsansökningar som beviljats.
Xenter fick sju ansökningar beviljade, vilket för skolan är rekordstort.

Xenter Yrkeshögskola kommer från och med hösten 2019 att ha 500 studerande och erbjuder följande YH-utbildningar till såväl Botkyrkas medborgare som hela landet, då det är riksintag på samtliga 12 YH-utbildningar:

3D-tekniker – Fibertekniker – VFX-artist – Automationsspecialist – Elkonstruktör – Marintekniker – Livesändningsspecialist – Fastighetsförvaltare – IT-säkerhetsspecialist – Storkökstekniker – Hisstekniker – Elfordonsspecialist

Alla YH-utbildningar är riktade mot bristyrken, det vill säga, yrken där det inte finns tillräckligt med utbildad personal att rekrytera inom dessa yrkeskategorier.

Fyra av dessa utbildningar är sådana som vi inte tidigare har bedrivit på Xenter och därför kommer vi att presentera dem lite extra.

För första gången någonsin kommer Xenter att bedriva en distansutbildning, därtill på halvfart och det gäller utbildningen Elkonstruktör, som riktar sig till elektriker som vill vidareutbilda sig inom el och istället för att utföra elinstallationer blir den som projekterar, konstruerar och gör installationsritningar. Eftersom att utbildningen går på halvfart, så kan den som studerar kombinera utbildningen med pågående arbete.

Denna utbildning har två inriktningar: industri och fastigheter. Den studerande väljer själv inom vilket område denne vill nischa sig.

 VFX-artist, är kanske för många ett okänt yrke, men inte desto mindre efterfrågat av film- och spelindustrin. En VFX-artist arbetar i datorprogram som skapar visuella specialeffekter inom dessa områden. Vad vore till exempel ”Game of Thrones” utan VFX-artister? Överhuvudtaget så innehåller nästan allt vi numera tittar på specialeffekter.

Utbildningen Automationsspecialist inriktar sig på mekanik och styr- och reglerteknik. Xenter har tillsammans med några av Sveriges största industrier: Scania IM, Astra Zeneca, De Laval, Atlas Copco, ABB med flera, tagit fram utbildningen. Det är Industri 4.0:s framväxt som ställer krav på att underhållstekniker ska ha kompetenser i automation, digitalisering och programmering.

Den sista av årets nykomlingar är Fibertekniker, en ettårig utbildning, som bidrar till samhällets digitala infrastruktur. Fibertekniker installerar fiber och/eller lägger fiberkablar, för att öka hastighet och kvalité. Allt fler privatpersoner och företag väljer en snabbare uppkoppling och det behövs därför fler fibertekniker för att kunna möta en efterfrågan som ständigt tilltar.


Varmt välkommen till Xenter!

Här kan du som företagare vara med och påverka vilka utbildningar som Xenter ansöker om att få starta och yrkeshögskoleutbildningarnas innehåll. Just samarbetet med företagen är nyckeln till framgången med YH-utbildningarna. Tack vare samarbetet med 700 företag kan Xenter erbjuda Botkyrka och Sverige rätt kompetensförsörjning.

Liveklassen gör TV i A-studion på Xenter
Foto: 
Björn Egertz

Bli smart i Botkyrka – plugga på yrkeshögskola

På onsdag den 6 mars är det Yrkeshögskolemässa på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Xenter Botkyrka är där och berättar mer om sina 12 YH-utbildningar inom media, teknik, fastighet och IT.

Mässan är öppen kl. 10:00 – 18:00 och är avgiftsfri. Kom och prata med våra utbildningsledare så kan vi hjälpa dig att hitta ett nytt yrke för framtiden.

-      

Det finns utbildningar för nästan alla hos oss på Xenter. Dessutom har vi bra lokaler, labbmiljöer och branschnära föreläsare och lärare som ger de studerande rätt kunskaper för ett framtida yrkesliv, säger Agneta Göransson, YH-chef på Xenter.

Alla utbildningarna är avgiftsfria och CSN-berättigade.

Plats:

Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, vid Norra Bantorget i Stockholm. Studentum YH-mässa kl. 10:00 – 18:00.

 

Läs vilka fler YH-mässor vi är med på:
21 mars i Örebro
21 mars i Stockholm
28 mars i Malmö

 

Vi ses!

Läs mer om YH-utbildningarna på Xenter

 

Kortfilm om Storköksteknikerutbildningen

Kortfilm om VFX-artistutbildningen

Kortfilm om Livesändningsspecislistutbildningen

Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker
Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker.
Foto: 
Patrik Lark

3D-ritningar på fullt funktionsdugliga vapen sprider sig på fildelningssidor. Det vill organisationen Non-Violence motverka i en kampanj som ska göra det svårare att ladda ned dem. Kampanjen sjösätts med en film. I filmen ses en 3D-printad revolver med knut, som Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker, skapat.

3D-printing kan precis som all avancerad teknik missbrukas. Tekniken är tillgänglig även på amatörnivå. Vem som helst kan nu köpa en enkel 3D-printer, ladda ner 3D-ritningarna och skapa ett farligt vapen.

Genom initiativet The Non-Violence Torrent har Non-Violence översvämmat populära fildelningssidor med ritningar innehållandes en modell av organisationens symbol – Revolvern med knut av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd. Ritningarna har försetts med samma namn som de mest nedladdade filerna, för att försvåra för den som letar efter originalen. För att få upp frågan på agendan har Non-Violence gjort en film tillsammans med kommunikationsbyrån Animal.

I filmen har Botkyrkabon Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker, skapat revolvern och i en time-lapse visat processen. Klippet baseras på ett antal stillbilder per sekund, lite som att man snabbspolar.

I den korta intervjufilmen nedan berättar Rammzi Jawda om sin roll i projektet:

rammzi_pa_3d_fick_aran_att_vara_del_av_ett_stort_projekt_som_jobbar_mot_vald.

 


Se kampanjfilmen från Non-Violence:

the_non_violence_torrent

 

Läs mer om kampanjen i Resumé


 

jesper "Lill Mora" Eliasson gick Livesändningsspecislistutbildningen på Xenter och jobbar nu som kameraman i TV-branschen.
Foto: 
Björn Egertz

Idag kom beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH. Xenter tilldelades fyra helt nya utbildningar: Elkonstruktör, Fibertekniker, Underhållstekniker automation och VFX-artist och fick också förnyat förtroende att utbilda 3D-tekniker, Fastighetsförvaltare och Hisstekniker.

Xenter beviljades 7 av 12 sökta utbildningar vilket är det största tillskottet Xenter fått.  Med sammanlagt 14 utbildningar fortsätter Xenter att vara den största YH-utbildaren på Södertörn och en av de större i Stockholmsområdet.

"De senaste åren har vi varit först med att starta flera unika utbildningar bland annat 3D-tekniker och VR-producent. Nu breddar vi våra utbildningar med Fibertekniker och VFX-artist. Lite extra unikt är också att vi har alla maskiner, tekniska labb, kameror och TV-studior i våra lokaler, resurserna finns på plats", säger Agneta Göransson, YH-chef på Xenter.

Xenter anordnar också sedan tidigare utbildningarna Fastighetstekniker, IT-säkerhetsspecialist, Livesändningsspecialist, Marintekniker, Specialist elmotordrivna fordon, Storkökstekniker och VR-producent.

 

För mer information om våra utbildningar gå in på vår hemsida.


Öppet hus på Xenter:

13 mars kl. 18:00 – 20:00

4 april kl. 18:00 – 20:00

7 maj kl. 07:30 – 09:30

 

Xenter Botkyrka

Agneta Göransson

Chef yrkeshögskolan

0708 61 33 85

agneta.goransson@xenter.se

www.xenter.se

 

YH-utbildningar som startar hösten 2019:

 • 3D-tekniker
 • Automationsspecialist
 • Elkonstruktör
 • Fastighetsförvaltare
 • Fibertekniker
 • Hisstekniker
 • IT-säkerhetsspecialist
 • Livesändningsspecialist
 • Marintekniker
 • Specialist elmotordrivna fordon
 • Storkökstekniker
 • VFX-artist

LÄSA ÄGER

”Om du leker och springer får du bra kondition, om du läser mycket får du bra läskondition.”

Det är just det där med att läsa mycket som är haken, den viktiga mängdträningen för att få flyt i sin läsning. Vägen till att känna läsengagemang är nästan oöverstiglig för någon medan det för en annan är självklart och lätt. Under sommarlovet tappar nästan varannan elev i sin läsförmåga, allra mest den som har det som jobbigaste med sin läsning.

Det här ville vi ändra på och projektet LÄSA ÄGER startades i mars 2018.

Vår utmaning var att tidigt hitta de elever med lässvårigheter för att tillsammans flera yrkeskategorier göra insatser för varendaste unges rätt till en läsande gemenskap. Elever, vårdnadshavare, pedagoger i skolan och på fritids, bibliotekarier och flera yrkeskategorier arbetade tillsammans, där nya kompetenser gav nya dimensioner. Tillsammans gjorde vi oss redo och för att ta oss an vår utmaning.

Projektet beforskades av Linda Fälth vid Linneuniversitet.

Handlingskraften, ta-sig-församheten och en dela med sig kultur har genomsyrat projektet. Nu vet vi att vi tillsammans kan göra en väsentlig skillnad där det som mest behövs. Det kommer vi med stolthet presentera tisdagen den 29 januari kl. 14.00 i Nisellsalen, Xenter Tumba.

VÄLKOMMEN!

Anneli Glamsare
Anneli.glamsare@botkyrka.se
073-421 85 73

Vernissage

Välkommen på vernissage fredag 1 februari kl. 18:00 – 20:00 i Länken, Mångkulturellt centrum. 

För elfte året i rad samarbetar Mångkulturellt centrum med estetelever från Xenter/Tumba gymnasiums spetsutbildning Bild & Form – Animation.

Under hösten 2018 startade diskussionen och den konstnärliga processen utifrån temat civilkurage.

De unga konstnärerna har lyckats uttrycka sina egna åsikter samtidigt som de har tagit hänsyn till varandras. Att både ge plats och ta plats. De har också delat med sig av sina egna erfarenheter på temat. Berättelser om mod, om att stå upp för den som behöver försvaras eller värnas. Berättelser om brist på civilkurage, om att inte orka ställa upp hela tiden, om att behålla sitt inre lugn mitt i en orolig tid.

I år presenterar vi stolt en kollektiv helhet med individuella verk, i en tid då samarbete kanske är viktigare än någonsin!

Utställningen visas 1 februari – 1 mars 2019.

Gemensamt för många företag i vårt land är att de har svårt att rekrytera nya medarbetare som har exakt de kompetenser, färdigheter och kunskaper som krävs för att utföra de arbetsuppgifter som en för dem relevant yrkesroll innebär. Anledningarna till att det kan vara svårt att rekrytera personal är många, men inte sällan kan de kopplas till att det antingen utbildas för få inom yrkesrollen, att det förekommer större pensionsavgångar än tidigare eller att efterfrågan på en yrkesroll tilltagit till följd av en ökad mängd projekt.

Bristen på rätt kompetens i rätt tid, har i många fall mycket negativa effekter på företag inom industrin, byggsektorn, skola eller andra verksamheter som är viktiga för samhällsuppbyggandet. Självfallet drabbas även i slutänden medborgaren, som kan bli lidande för att olika projekt kopplade till exempelvis infrastruktur, helt enkelt inte blir av eller tvingas skjutas på framtiden.

Samarbete mellan yrkeshögskolan och arbetslivet är en hållbar lösning och som minimerar risken att stå utan rätt kompentens när den eftersöks
Yrkeshögskolans syfte är att erbjuda eftergymnasiala utbildningar med mål att kompetensförsörja svenskt arbetsliv, i synnerhet inom bristyrken.
Xenter Yrkeshögskola i Tumba driver tolv yrkeshögskoleutbildningar inom i första hand tekniska yrken, men även inom media.

Vi fokuserar på så kallade bristyrken, det vill säga arbetsområden där vi vet att det kommer att saknas personal inom de närmaste 3 – 5 åren, i vissa fall inom de 3 – 10 nästkommande åren.

Varför ska du som representant för näringslivet samarbeta med yrkeshögskolan?
Arbetslivets delaktighet är den i särklass viktigaste hörnstenen före, under och efter en utbildning. Det är till och med så att utan arbetslivets involvering så blir det överhuvudtaget inga yrkeshögskoleutbildningar.

Inför en ansökan om att få starta en utbildning arbetar vi väldigt nära arbetslivet, som inte enkom bidrar med avsiktsförklaringar* som stärker behovet av yrkesrollen, utan faktiskt är med och utformar utbildningen och i vissa fall erbjuder föreläsningar eller studiebesök så att de nyutexaminerade har exakt de kvalifikationer som efterfrågas.

En annan viktig faktor som gör det möjligt för den nyutexaminerade att kunna verka i sin roll fullt ut direkt vid anställning är LIA (lärande i arbete).  LIA innebär att studenten under sin utbildning gör praktik hos ett företag och där får tillämpa de kunskaper den inhämtat under utbildningen, men även med hjälp från företaget får möjlighet att utvecklas ytterligare.
Under LIA:n har företaget möjlighet att lära känna en potentiell medarbetare, forma personens kunskaper utifrån den egna organisationens behov och inte minst slippa dyra rekryteringar eller riskera att ”köpa grisen i säcken”. LIA är en ”win-win”-situation för både studerande och företag. Praktikanten avlönas inte, Myndigheten för Yrkeshögskolan betalar studentens försäkringar och avtal regleras digitalt.


Vill du som företagare veta mer om hur ditt företag kan komma i kontakt med studerande inom ditt arbetsområde eller vill du vara delaktig i framtagandet av en ny utbildning?

Kontakta Agneta Göransson, tf YH-chef, Xenter

agneta.goransson@xenter.se
0708-613385


*Avsiktsförklaring innebär en form av kontrakt där arbetslivet/branschföreträdare bekräftar att den stödjer yrkeshögskolans ansökan gällande avsedd utbildning. I avsiktsförklaringen förmedlas även om företaget tagit del av utbildningsplanen och/eller varit delaktig i framtagandet av utbildningsplanen. Ytterligare beskrivs hur många personer företaget beräknar behöva anställa inom 3 – 5 år och/eller LIA-praktikplatser företaget kan erbjuda samt om företaget erbjuder sig att bli medfinansiär, i form av att kostnadsfritt hålla en föreläsning, ta emot studiebesök, bidra med utrustning/material eller ingå i utbildningens ledningsgrupp.

Expo-, Skylt- och Storbildsproducent
Expo-, Skylt- och Storbildsproducent
Foto: 
Björn Egertz

Igår gick de sista tryckarna ut. Idag var det YH-utbildningen ”Expo-, Skylt- och Storbildsproducent” som examinerade sina sista klass. Därmed är Xenter helt utan grafiska utbildningar för första gången sedan starten 1991 (då Xenter hette Grafiskt Centrum). Men det är inte frågan om någon nedgång för Xenter, utan bara en ny era med nya utbildningar inom andra områden, faktiskt fler än någonsin.

Vi önskar våra nyexaminerade lycka till i framtiden och nu får den grafiska branschen ta väl hand om dessa dyrgripar!

Kaj Flick, Grafiska Företagen, delade ut stipendier till två av de studerande, Fredrik Sjöström och Lena Lindgren, för exemplariskt engagemang under studietiden.

God Jul från oss alla till er alla - i VR dessutom


En God Helg önskar vi er allihopa!

Här kan du titta på en kort VR-film, producerad av våra studerande på YH-utbildningen "VR-producent".

Vi ses med nya krafter i januari igen <3

xenters_julhalsning

Vår egen "Artist in Residence" Amanda de Frumerie har utställning!

Välkommen på Vernissage på Galleri Toppen den 22 november kl 17-20.

Galleri Toppen liggeri Ateljeföreningen Färgkontoret i Gröndal på Lövholmsgränd 12

Utställningen består av två delar: Nya figuriner i keramik “Hiding Places”, samt en ny bildserie “Partikelbana”. Teckningarna är skapade i samarbete med poeten Martti Soutkari och musikern Petter Herbertsson. De är ett slags mikrokosmos av rötter, hår och droppar. För figurinerna är det skogen med dess ytor, texturer, former och mönster som varit en inspirationskälla. Selma Lagerlöf, John Bauer och Elsa Beskow är andra inspirationskällor vars bildvärldar Amanda återkommer till i detta projekt. Titeln “Hiding Places” anspelar på idén om att gömma sig på olika sätt, under ytor av mönster, bakom dem eller för sig själv, men också på den konstnärliga processen och leken. 

Läs mer och anmäl dig till eventet här

Delegation från Turkiets arbetsgivarorganisationer på besök

Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen
,
Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen

Förra veckan hade Xenter besök av en delegation på 15 personer från Turkiet som representerar arbetsgivarorganisationerna, MÜSİAD och HAK-İŞ.  Deltagarna har gjort ett veckolångt besök i Stockholm inom ramen för det EU -och turkiskt finansierade tvååriga projektet Technical Assistance for Increasing Adaptability of Employees and Employers with a Social Dialogue Approach som avslutas i december.  

Projektet, som tidigare besökt även Italien, är i Sverige för att de är nyfikna på den svenska modellen och vill ta del av erfarenheterna vad gäller social dialog och yrkesutbildning. Förutom besöket på Xenter innehåller veckan även besök hos Mälardalens tekniska gymnasium, Scania, SKL(Sveriges kommuner och landsting), Medlingsinstitutet samt organisationernas motsvarigheter LO-Förbundet, Unionen och SN (Svenskt Näringsliv).

Med från Xenter var verksamhetsledare Tor-Erik Lillsebbas och YH-Chef Håkan Sundborg

Nedan kan du läsa mer om de olika organisationerna:

MÜSİAD -  the Independent Industrialists and Businessmen's Association of Turkey http://www.musiad.org.tr/en

HAK-İŞ - Trade Union Confederation http://www.hakis.org.tr/index-eng.php