YH-bloggen

Bygga badrum hör till om man studerar till Fastighetsförvaltare

Mattias, Gabriel och Therese bygger badrum
Foto: 
Jenny Sundborg
,
Patrik i full rulle med att bygga badrum
Foto: 
Jenny Sundborg

Våra studerande på YH-utbildningen "Fastighetsförvaltare" får under sitt första år på utbildningen vara med och själva bygga ett badrum. Eller bygga och bygga kanske är att ta i, men de får varsin vägg som de får både täta, kakla och att foga. Som blivande förvaltare måste de ha ett hum om vad som finns bakom väggar och tak. 

Ett brejk i teoriundervisningen är alltid uppskattat!

På bilderna finns Mattias, Gabriel, Therese och Patrik.

Vill du veta mer om utbildningen, start HT18, så kan du titta in HÄR.

Fyra tillfällen med Meetup 3D-scanning och printing

3D Lab på Xenter
Foto: 
Claudia Virtanen

Kom och gör din egen halvfigur i gips i våra 3D Lab vid fyra tillfällen.

Onsdag 8/11 klockan 18-21 - Kom och scanna dig själv (eller en vän)

Onsdag 22/11 klockan 18-21 - Bearbeta din figur i programmet maya (datumet kan ändras)

Tisdag 12/12 klockan 18-21  - Skriv ut din figur i våra 3D-printers

Tisdag 19/12 klockan 18-21 - Efterbearbeta din figur och få med den hem.

Observera att detta är ett sammanhängande meetup. Det är därför viktigt att du anmäler dig och kommer på alla tillfällen. Vi har inte möjlighet att ta in deltagare på bara ett tillfälle då vi gör detta som en kurs på fyra tillfällen.

Kursen är kostnadsfri, men en anmälan krävs. Maila jan.satherlund@xenter.se för att anmäla dig. Läs mer här:

Välkommen

Läs mer här:

Comic Con-vinnarna i ”Bästa förklädnad” är utsedda

Under Comic Con-mässan i Kista utlyste vi tävlingen; ”Bästa förklädnad” och alla som ville var välkomna att 3D-skanna sig i vår monter. Nu är tävlingen avgjord och vi kan visa upp några halvfärdiga 3D-modeller av vinnarna. De kommer att bli lite bättre bearbetade innan vi skriver ut dem i 3D.

De tre vinnarna av varsin 3D-statyett är:

 • Hanna Björk, ”Bane”
 • Malin Ivarsson, ”Mariachi Reaper”
 • Maria Johansson, ”Gaige”

Ett stort grattis till er!

Vi tackar även alla övriga tävlingskandidater för ert deltagande! Tyvärr kunde vi inte skriva ut er alla. Det är lite för mycket efterbearbetning för att det skulle vara möjligt.

Är du intresserad av 3D och vill veta mer om Xenters YH-utbildning i 3D?

Läs mer: 3d-tekniker

300 företag bakom Xenters YH-satsningar

Xenter Yrkeshögskola i Botkyrka har i samarbete med över 300 företagskontakter ansökt om att få starta 20 nya yrkeshögskoleutbildningar till hösten 2018. Satsningen kommer lägligt, bara några dagar efter att Stefan Löfven föreslagit en storsatsning på Yrkeshögskolan.

Intresset och de många åtagandena från arbetslivet visar tydligt på förtroende för Xenter som utbildare och att man ser Xenter som en viktig samarbetspartner som ger den kompetens som behövs på arbetsmarknaden.

Bland de företag som deltar i Xenters ansökningar och befintliga utbildningar finns flera internationella storföretag, som till exempel Scania, Ericsson, Tesla, Kone, Schindler och flera nationella som ICA, Telia, SVT, Assa Abloy och Expressen. Dessutom är flera lokala företag från Botkyrka engagerade, som till exempel Crane och Stevos Storkök. Bland arbetsgivarna finns också ett tjugotal kommuner från hela Sverige.

– Vi är särskilt stolta över att ha arbetat fram utbildningen ”Specialist – Eldrivna motorfordon”. Vi kan avsevärt bidra till Botkyrka kommuns och Sveriges miljöarbete genom vårt samarbete med företag som ligger i elbilbranschens framkant, som Tesla, Bilia/Toyota, Keolis Sverige, Scania med flera, säger Tor-Erik Lillsebbas, verksamhetschef Xenter.

Nästan 70 företag från upplevelsenäringen står bakom ansökningarna ”Content manager”, ”Grafisk operatör” och TV-utbildningen ”Livesändningsspecialist”. Expressen TV är ett av företagen bakom utbildningen ”Livesändningsspecialist”

Vi har ett stort behov av teknikpersonal – inte minst när det gäller specialister på direktsändningar. Där har vi haft stor nytta av Xenter, varifrån vi tagit in en rad praktikanter och även anställt flera personer. Samarbetet med Xenter är värdefullt och viktigt för TV-branschen, säger Anders Wahlund, personalredaktör på Expressen TV.

Utöver statens satsning på utbildningarna är de 300 företagen beredda att bidra till Xenter med nästan 850 praktikplatser för LIA (lärande i arbete) samt teknisk utrustning och föreläsningar till ett samlat värde av 20 – 25 miljoner kronor.

Sökta utbildningar:

 • .net-utvecklare
 • Bagare konditor
 • BIM-ingenjör
 • BIM-ingenjör (distans)
 • Bygglovshandläggare – byggnadsinspektör (distans)
 • Byggnadsingenjör – Hållbart byggande
 • Content manager
 • Data Scientist
 • Grafisk operatör
 • IT-säkerhetsspecialist
 • Livesändningsspecialist
 • Läraradministratör
 • Marintekniker
 • Molnarkitekt
 • Redovisningsekonom
 • Redovisningskonsult (distans)
 • Rekryteringsresearcher
 • Specialist – Elmotordrivna fordon
 • Specialistundersköterska – Digitala hjälpmedel (distans)
 • Storkökstekniker

I februari kommer besked från Myndigheten för yrkeshögskolan om vilka av landets 1206 inskickade utbildningar som får starta hösten 2018. Tidigare år har cirka 25% av ansökningarna beviljats.

Rekordmånga studerande på Xenter Yrkeshögskola

YH-studerande hösten 2017
Foto: 
Claudia Virtanen

All time high – igen! Södertörns största och bredaste Yrkeshögskoleanordnare växer ytterligare. Xenter är också sedan länge en av Sveriges största kommunala YH-anordnare.

Med 350 studerande, fördelade på tio utbildningar, bidrar Xenter starkt till kompetensförsörjningen inom bristyrken i främst södra Stockholmsregionen. Även andelen studerande från Botkyrka ökar kraftigt, till runt 20%. Xenter YH når alltså sin största volym någonsin i en tid med små ungdomskullar i YH-åldern, och med en mycket stark arbetsmarknad. Hur går det till?

Xenter bygger kontakter och nätverk! Kontakter och nätverk! Xenter YH styrs för att möta utbildningsbehov hos branscher som har svårt att få tag på personal med rätt utbildning. Alla Xenter YH:s utbildningar svarar mot ett tydligt och bekräftat behov på arbetsmarknaden. Xenter fungerar som ett utbildningsnav åt tre-fyra branscher idag, så utbildning sker även på andra nivåer än YH.

I höst erbjuder Xenter utbildningar inom 3D-teknik, fastighet, grafisk produktion och design, hissteknik, IT-säkerhet, livesändning, storkök och VR (virtual reality). Det gemensamma för alla utbildningar är att de täcker bristyrken, och att de ges med Xenters gedigna erfarenhet och envetet offensiva arbetssätt. Över 90% av dem som genomför en utbildning på Xenter kommer att erbjudas anställning eller uppdrag.

För mer information kontakta YH-chef Håkan Sundborg på hakan.sundborg@botkyrka.se

Studerande på Expo deltog på Expodagen 18 maj

Den 18 maj var de studerande från YH-utbildningen Expo-, skylt- och Storbildsproducent på Expodagen för att visa upp sig för framtida arbetsgivare. Men också för att delta i tävlingen Swedish Exhibition Industry Design Awards som branschen anordnar. Vinnaren i år var andraårsstudenten Daniel Kaaling med sitt förslag på utställningsmontern "Åre - A Swedish Experience".

Läs mer här:

Hisstekniker - studera och gå rakt ut i jobb!

Johan Edlund
Foto: 
Lina Siksjö

Stort behov av hisstekniker!

Trots att det finns hissar i nästan alla större hus är hisstekniker ett ganska okänt yrke. Johan Edlund, 22 år, är snart färdigutbildad. Ute på sin sista praktik behöver han inte oroa sig för framtiden. Många tekniker går i pension och branschen är i stort behov av att anställa nya. 

I ett hyreshus från 1930-talet på Kungsholmen i Stockholm ska hissen renoveras. En gammal hiss med svarta järngrindar moderniseras till nutidens krav på säkerhet

En genuin funkishiss, med svarta galler mot trapphuset och en grind i hisskorgen.

Hissen har fått ny motor, ny el och nytt styrsystem enligt det senaste regelverket.

Här gör Johan Edlund sin sista praktik, sammanlagt tio veckor med inriktning på modernisering och nymontage, innan han avslutar sin utbildning på skolan och tar sin examen. Handledaren, som tidigare har gått samma utbildning, heter Ati Villalon.

– Trots att branschen är ganska liten finns det hur mycket jobb som helst. Väljer du det här yrket behöver du aldrig vara rädd för att bli arbetslös, säger handledaren längst ner i hisschaktet, den så kallade hissgropen.

Vi befinner oss på hyreshusets bottenvåning, där några för tillfället hisslösa hyresgäster passerar förbi på väg till tvättstugan på samma våningsplan.

ITK, det företag som moderniserar hissen använder ett modernt styrsystem som ersätter de gamla, men behåller så mycket som möjligt av hissens gamla delar eftersom husägaren vill bevara 30-talsstilen.

– Det blir också lite miljötänk att inte byta ut allt som inte måste bytas ut, säger Johan Edlund.

Att utbilda sig till hisstekniker var inte självklart.Efter gymnasiet jobbade han i tre år som försäkringsrådgivare, takläggare och barnskötare. Men inget av detta ville han fortsätta med. En kompis som jobbade som hisstekniker tipsade honom om utbildningen i Tumba i södra Stockholm.

– Jag ville jobba med el och med händerna så jag skickade in min ansökan, säger Johan Edlund.

Att gå från ett jobb med fast inkomst och sätta sig i skolbänken igen var en stor omställning. Men det tyckte han att det var värt.

– Kompisen hade gjort reklam för hissjobbet. Sa att det är en rolig bransch, att det finns mycket jobb och är omväxlande.

När man arbetar med gamla hissar står man ofta inför problem. Det kan skilja mycket mellan olika hissar, hur de är installerade och vilket material som finns i hisschaktets väggar. Väggarna här i hyreshuset är inte raka, vilket ställer speciella krav.

– Man får använda sin hjärna och anpassa sig till situationen, alla våra mått är i millimeter, säger Ati Villalon.

Mycket av kunskapen bygger på erfarenhet. Handledaren menar att skillnaden är stor mellan att arbeta med montage av nya hissar och att modernisera gamla.

Det var först när Johan Edblad var ute på sin första praktikomgång som han fick upp ögonen för vad yrket handlar om.

– Jag hade hade ingen koll alls. Innan trodde jag att nästan allt handlade om el, men det är minst lika mycket verktyg och mekanik.

Säkerheten är viktig. Mycket kan hända med mekaniska delar som rör sig. Därför finns det dubbla oberoende säkerhetssystem. När Johan Edlund står på hissens tak har han en stoppknapp kopplad till en kabel i handen så att han kan stanna hissen om det blir nödvändigt.

För hissteknikern måste det finnas räddningsutrymmen, både ovanför och under hisskorgen. I hyreshusets schakt finns två stöttor nere i hissgropen som förhindrar att hissen kan gå ända ner i botten. Om en hisstekniker befinner sig där kan hen klara sig genom att krypa ihop om något skulle hända. På samma sätt finns ett stopp för hissens tunga motvikt, så att den inte kan gå ända ner i botten, vilket gör att en person ovanpå hisskorgen inte kan klämmas mot schaktets tak i hissens högsta läge.

Som hisstekniker har man kontakt med mycket människor.

– Det är viktigt att man är social, säger Johan Edlund. Mycket telefon, när det fattas grejer. Och det är viktigt att vara trevlig och artig mot boende.

Nu i slutfasen kopplas våningsvisare, tryckknappstablåer, karmkontakter och dörrlås in. Och om några dagar kan hissen köras igång igen. Då är alla enheter på plats efter gällande normer och regler.

Finknappandet sker i ett trångt maskinrum på vinden, där även den nya motorn är på plats.

– Hastighetsregulatorn är frekvensstyrd för att gå mjukt. Det är bra för de äldre boende som kanske har problem med knäna, säger Johan Edlund.

Vissa elever blir anställda redan under utbildningen. Men Johan tycker det är bättre att söka jobb efter examen och då gäller det att vara ödmjuk.

– Du måste visa att du är någon man kan jobba med och inte kaxig, kan samarbeta och vara en juste vän, eftersom vi jobbar i team, säger han.

TEXT: PER STRANDBERG

Läs mer här:

IT-branschen behöver folk - läs mer om Atea och deras behov

ATEA-Ledningsgruppen berättar om behoven inom IT.

Malin Meander, Konsultchef Säkerhet ATEA Sverige AB:

”Tittar man generellt på IT-säkerhet så delas den ju in i informationssäkerhet och IT-säkerhet och arbetskraft kommer garanterat att behövas inom dessa områden. Dessutom börjar vi få lagstöd inom EU för framförallt informationssäkerhetskrav med risker på stora viten för de som inte efterlever kraven. För att leva upp till dessa krav kommer ett antal olika IT-säkerhetsprodukter att behöva installeras vilket skapar en efterfrågan av personer som kan jobba med både informations- och IT-säkerhet.  Vi eftersöker därför kunskap inom riskhantering och logghantering, dessutom har vi fortfarande ett stort behov av att rekrytera folk som är kunniga inom brandväggar och antivirus.”

På atea.se kan du hitta massor av information om IT-säkerhet och hur det påverkar hela världen. De har också en egen blogg, "Landlagsbloggen", där deras experter bloggar om det senaste: Du hittar bloggen här:

https://www.atea.se/landslagsbloggen/

Rekordmånga YH-utbildningar på Xenter

Hela fyra nya YH-utbildningar till Xenter blev beskedet från YH-myndigheten. Dessa tillsammans med de fem redan beviljade gör att Xenter har rekordmånga utbildningar som startar upp till hösten 2017.

En helt ny utbildning inom yrkeshögskolan är VR-producent som ligger helt rätt i tiden. Virtual reality (VR) har exploderat de senaste åren som ett nytt medieformat inom bland annat kommunikations- och produktionsbranschen. VR innebär att uppleva ett medierat budskap via en huvudburen bildskärm (HMD).

– Det var ett mycket glädjande besked. Vi har ett uppdrag att expandera vår YH-verksamhet för att möta kompetensbehovet inom bristyrken. Med den här nya tvååriga utbildningen ”VR-producent” visar vi också tydligt vår strävan att ligga i framkant av branschutvecklingen, säger Håkan Sundborg, YH-chef på Xenter.

En annan beviljad tvåårig utbildning var Fastighetsförvaltare, som inte hade något intag förra året men nu återkommer till mångas stora glädje. Mycket tyder på att den kommer att bli den mest sökta utbildningen på Xenter i år.

3D-tekniker och Hisstekniker är utbildningar som Xenter har haft i två år och nu fick beviljat fortsättning på.

– Det var väntat men samtidigt ett kvitto på att våra utbildningar håller hög kvalitet och är starkt efterfrågade av branschen, säger Håkan Sundborg.

Med de nya utbildningarna så blir det åtta YH-utbildningar som startar till hösten 2017 och en till våren 2018.

Xenter yrkeshögskolas alla utbildningar:

Yrkeshögskolestudenter lika produktiva som högskolestudenter

Forskningsinstitutet Ratio har i en rapport i november 2016 konstaterat att personer som gått en 2-3-årig yrkeshögskoleutbildning är lika produktiva som de som gått en högskoleingenjörsutbildning på högskolor och universitet. En av orsakerna är det nära samarbetet med näringslivet och att de studerande genomför delar av utbildningen ute på företag. 

Att 95% av de som gått Xenters yrkeshögskoleutbildningar dessutom har jobb efter utbildningen är ytterligare en fördel.

Xenter Botkyrka har idag 10 yrkeshögskoleutbildningar fördelade på 12 grupper och 350 studenter.

  - För oss som arbetar med yrkeshögskolan är detta en välkommen bekräftelse. Vi ser hur fler och fler branscher och företag märker, att de genom att rekrytera personal med YH-utbildning får exakt det de behöver. Och det är ju inte så konstigt, utbildningarna inom YH är ju utformade efter företagens kompetensbehov. Dessutom har företagen genom sin medverkan i utbildningarnas ledningsgrupper ett avgörande inflytande över vad som förmedlas i en utbildning, säger Håkan Sundborg, chef för yrkeshögskolan vid Xenter Botkyrka.

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras. I Rapporten YH-utbildades effekter på företagen, av Av Sofia Herrström, Henrik Malm Lindberg och Kristine Persson har de undersökt hur yrkesutbildningen, särskilt yrkeshögskolans utbildningar (YH), bidrar till näringslivets och företagens produktivitet, under 2001-2010.

Läs rapporten här:

http://ratio.se/app/uploads/2016/11/final-yh-utbildades-effekter-pa-foretagen.pdf