YH-bloggen

Från Xenter till OS i Pyeongyang

Victor Vedin jobbar med livesändningarna från OS i Pyongyang. Foto: Thomas Pickelner.
Victor Vedin livesänder från OS i Pyeongyang.
Foto: 
Thomas Pickelner

För fyra år sedan gick Victor Vedin YH-utbildningen ”Livesändningsspecialist”, idag jobbar han som TV-fotograf och livesänder just nu från vinter-OS i Pyeongyang.

– Svinkallt men kul, säger Victor, direkt från Sydkorea.

Vill du också plugga i höst?
Läs mer om YH-utbildningen Livesändningsspecialist

Xenters yrkeshögskola växer vidare

Tesla – elbilsmekaniker
"Specialist – Elmotordrivna fordon", en ny utbildning
Foto: 
Tesla

Idag kom beskedet från Yrkeshögskolemyndigheten. Vi har som första YH-anordnare beviljats utbildningarna Specialist – Elmotordrivna fordon och Marintekniker. Xenter får också fortsätta utbilda storkökstekniker, livesändningsspecialister och IT-säkerhetstekniker.

Det betyder att vi på Xenter fortsätter att föra YH-Sverige framåt. Bara de senaste åren kan vi nämna att vi 2014 var först med 3D-teknikerutbildning och 2017 först att utbilda VR360-specialister. Lite extra unikt är att vi har alla maskiner, kameror och TV-studior i våra lokaler – resurserna finns på plats, säger Håkan Sundborg, YH-chef Xenter.

Vi anordnar sedan tidigare utbildningarna: 3D-tekniker, Expo-, skylt- och storbildsproducent, Fastighetsförvaltare, Fastighetstekniker, Hisstekniker, Operatör grafisk produktion och VR-producent.

För mer information om våra utbildningar: www.xenter.se

Öppet hus på Xenter: 20 mars klockan 16:00 – 18:00,11 april klockan 18:00 – 20:00 och19 april 07.30 – 09.30

 

Xenter Botkyrka

Håkan Sundborg

Utbildningsvägen 3

147 40 Tumba

Tel: 070-886 19 86

E-post: info@xenter.se

YH-studerandes VR-film fick pris i internationell tävling

VR-julfilm
Julfilm i formatet VR360

De studerande på YH-utbildningen ”VR-producent” skickade in en julfilm i formatet VR360 och kom på tredje plats i det spanska efterbearbetningsföretaget SGO Mistikas VR-tävling.

Filmen är inspelad på Xenter med självaste jultomten som huvudperson. Filmen var en uppgift under kursen Storytelling.

VR-producenter för filmen var Susanna Pousette Blomé, Jessica Lang, Robin Larsson, Sebastian Gonzalez Romero och Therese Persson. Stort grattis till er!

Se tävlingsbidraget:

vimeo.com/248230411

3D-tekniker på studiebesök hos Swerea

En 3D-printer som Lena Thorsonanvänder när hon forskar på och testar olika metaller. På bilden syns också studenterna Oskar, Pernilla och Alexandra.
Foto: 
Jenny Sundborg
,
Swerea har en metallprinter från Arcam, ett av Sveriges största företag inom metallprintrar. Arcam finns även med i ledningsgruppen för Xenters 3D-teknikerutbildning. På bilden syns Annika och Oskar.
Foto: 
Jenny Sundborg

3D16 har varit på studiebesök på Swerea i Kista och fick där träffa Annika Strondl och Lena Thorson, några av de få kvinnor som jobbar i 3D-branschen.

Klassen har framfört önskemål om att träffa både manliga och kvinnliga förebilder under utbildningen. Det är lite ont om kvinnor i branschen, men Swerea har ett par stycken.

Swerea är den svenska forskningskoncernen för industriell förnyelse och hållbar tillväxt. De har ett nära samarbete med företagen inom 3D-branschen och gör olika forskningsprojekt som företag beställer. De samarbetar också i olika projekt med företag och intresseorganisationen för additiv tillverkning – SVEAT.

Under besöket fick de studerande lära sig mer om tillverkning i metall. Det är intressant för studenterna att få lära sig mer om metallpulver då materialet skiljer sig mycket från exemplevis plast. Skolan har ju inte råd att köpa in en metallprinter (prislappen ligger i storleksordningen på ett par miljoner), så då är studiebesök ett ypperligt sätt att få se detta ändå. På skolan finns dock flertalet professionella och mer ickeprofessionella printrar som skriver ut i lera, plast och gips.

Annika Strondl på Swerea berättar om hur de tillverkar sitt metallpulver som används vid 3D-printning.

VR-producenten Max Lander på besök

Max Lander besöker YH-utbildningen VR-producent
Max Lander (Niceone/MTG) besöker YH-utbildningen VR-producent

VR-producentklassen har haft besök av och gjort en workshop med Niceone-medarbetaren Max Lander.

Max Lander arbetar som VR-producent och fotograf åt Niceone (MTG) med hela världen som arbetsplats. Under sin workshop gick Max igenom alla moment och mjukvaror som ingår i en VR-produktion, med sina egna projekt som exempel. Max arbetsprocess i projekten passade bra in i vår utbildning eftersom den betonade projektens innehåll och den kreativa innovationstanken.

Joakim, produktionsledare på Crane

Joakim, produktionsledare på Crane
Foto: 
Lars Heydecke

Möt Joakim och Crane, en del i utbildningen "Operatör grafisk produktion"

Joakim jobbar som produktionstledare på Crane Currency i Tumba (Gamla Tumba Bruk).

Crane är engagerade i ledningsgruppen för YH-utbildningen "Operatör Grafisk Produktion".

 – Vi har ett stort  behov av väl utbildade grafiska operatörer i en bransch som just nu präglas av  pensionsavgångar och få nyutbildningar, säger Joakim.

Historiskt har Crane och Xenter haft ett stort samarbete under flera år och har anställt många uppskattade anställda från de olika utbildningarna inom grafisk produktion. Många av de studerande gör också sina LIA-praktik (lärande i arbete) på företaget, vilket ger den studerande en chans att komma ut och jobba på riktigt och skapa framtida affärsmöjligheter och ett stort nätverk.

i skolans stora digitaltryckeri finns flertalet olika maskiner för arbete inom grafisk produktion, men fler är på ingång.

 – För att även i framtiden säkerställa en för oss så relevant utbildning som möjligt kommer vi  att bidraga med en tryckpress till skolan. Det för att de ska få jobba både med analog och digital produktion, säger Joakim.

Vill du veta mer om vilka andra företag som är med i utbildningens ledningsgrupp och hur kursplanen på utbildningen ser ut kan du klicka dig vidare här:

Ledningsgrupp:

Kursplan:

Xenter Live sänder Stockholm Bowl IV

Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017
Foto: 
Björn Egertrz
,
Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017. Vid kameran Micke Bremås.
Foto: 
Björn Egertrz
,
Xenter sänder Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017. Från vänster Fredrik Jansson bildprod., David Melin EVS och Gabriel Bergh bildmixer.
Foto: 
Björn Egertz
,
Xenter sänder Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017. I teamet ses Emma Juric, Fredrik Jansson, David Melin, Gabriel Bergh och Linnea Blocksjö.
Foto: 
Björn Egertz
,
Xenter sänder Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017. Fredrik Svensson och Thorbjörn Söderqvist är kameraförare.
Foto: 
Björn Egertz
,
Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017. Kungsholmen Pugs mot Hersby Hooligans.
Foto: 
Björn Egertz
,
Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017. Metin Semiz vid kameran.
,
Xenter sänder Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017. Thorbjörn Söderqvist och Fredrik Svensson är kameraförare.
Foto: 
Björn Egertz
,
Xenter sänder Amerikansk fotboll i Eriksdalshallen december 2017.
Foto: 
Björn Egertz

I år är det livesändningsspecialistutbildningen på Xenter som står för livesändningen av årets skolderby inom amerikansk fotboll. Och intresset för fredagens matcher i amerikansk fotboll i Eriksdalshallen mellan Kungsholmens gymnasium och Hersby gymnasium från Lidingö är större än någonsin. 

Det är Kungsholmen Pugs och Hersby Hooligans som möts och hallen formligen kokar när publiken skriker om varandra att de ska krossa och hata det andra laget.

Det är två stora gymnasieskolor som möts, en i Stockholm och en i Solna. Det är derby med allt vad det innebär. Det är match och livesändning.

Klockan 14 börjar tjejernas match, och cirka 17.30 är det dags för killarna att braka samman.

Här kan du se matcherna:

För dig som är intresserad av utbildningen livesändningsspecialist kan du läsa mer här.

Bygga badrum hör till om man studerar till Fastighetsförvaltare

Mattias, Gabriel och Therese bygger badrum
Foto: 
Jenny Sundborg
,
Patrik i full rulle med att bygga badrum
Foto: 
Jenny Sundborg

Våra studerande på YH-utbildningen "Fastighetsförvaltare" får under sitt första år på utbildningen vara med och själva bygga ett badrum. Eller bygga och bygga kanske är att ta i, men de får varsin vägg som de får både täta, kakla och att foga. Som blivande förvaltare måste de ha ett hum om vad som finns bakom väggar och tak. 

Ett brejk i teoriundervisningen är alltid uppskattat!

På bilderna finns Mattias, Gabriel, Therese och Patrik.

Vill du veta mer om utbildningen, start höstterminen 2018, så kan du titta in HÄR.

Fyra tillfällen med Meetup 3D-scanning och printing

3D Lab på Xenter
Foto: 
Claudia Virtanen

Kom och gör din egen halvfigur i gips i våra 3D Lab vid fyra tillfällen.

Onsdag 8/11 klockan 18-21 - Kom och scanna dig själv (eller en vän)

Onsdag 22/11 klockan 18-21 - Bearbeta din figur i programmet maya (datumet kan ändras)

Tisdag 12/12 klockan 18-21  - Skriv ut din figur i våra 3D-printers

Tisdag 19/12 klockan 18-21 - Efterbearbeta din figur och få med den hem.

Observera att detta är ett sammanhängande meetup. Det är därför viktigt att du anmäler dig och kommer på alla tillfällen. Vi har inte möjlighet att ta in deltagare på bara ett tillfälle då vi gör detta som en kurs på fyra tillfällen.

Kursen är kostnadsfri, men en anmälan krävs. Maila jan.satherlund@xenter.se för att anmäla dig. Läs mer här:

Välkommen

Läs mer här:

Comic Con-vinnarna i ”Bästa förklädnad” är utsedda

Under Comic Con-mässan i Kista utlyste vi tävlingen; ”Bästa förklädnad” och alla som ville var välkomna att 3D-skanna sig i vår monter. Nu är tävlingen avgjord och vi kan visa upp några halvfärdiga 3D-modeller av vinnarna. De kommer att bli lite bättre bearbetade innan vi skriver ut dem i 3D.

De tre vinnarna av varsin 3D-statyett är:

  • Hanna Björk, ”Bane”
  • Malin Ivarsson, ”Mariachi Reaper”
  • Maria Johansson, ”Gaige”

Ett stort grattis till er!

Vi tackar även alla övriga tävlingskandidater för ert deltagande! Tyvärr kunde vi inte skriva ut er alla. Det är lite för mycket efterbearbetning för att det skulle vara möjligt.

Är du intresserad av 3D och vill veta mer om Xenters YH-utbildning i 3D?

Läs mer: 3d-tekniker