YH-bloggen

Studerande på Expo deltog på Expodagen 18 maj

Den 18 maj var de studerande från YH-utbildningen Expo-, skylt- och Storbildsproducent på Expodagen för att visa upp sig för framtida arbetsgivare. Men också för att delta i tävlingen Swedish Exhibition Industry Design Awards som branschen anordnar. Vinnaren i år var andraårsstudenten Daniel Kaaling med sitt förslag på utställningsmontern "Åre - A Swedish Experience".

Läs mer här:

Hisstekniker - studera och gå rakt ut i jobb!

Johan Edlund
Foto: 
Lina Siksjö

Stort behov av hisstekniker!

Trots att det finns hissar i nästan alla större hus är hisstekniker ett ganska okänt yrke. Johan Edlund, 22 år, är snart färdigutbildad. Ute på sin sista praktik behöver han inte oroa sig för framtiden. Många tekniker går i pension och branschen är i stort behov av att anställa nya. 

I ett hyreshus från 1930-talet på Kungsholmen i Stockholm ska hissen renoveras. En gammal hiss med svarta järngrindar moderniseras till nutidens krav på säkerhet

En genuin funkishiss, med svarta galler mot trapphuset och en grind i hisskorgen.

Hissen har fått ny motor, ny el och nytt styrsystem enligt det senaste regelverket.

Här gör Johan Edlund sin sista praktik, sammanlagt tio veckor med inriktning på modernisering och nymontage, innan han avslutar sin utbildning på skolan och tar sin examen. Handledaren, som tidigare har gått samma utbildning, heter Ati Villalon.

– Trots att branschen är ganska liten finns det hur mycket jobb som helst. Väljer du det här yrket behöver du aldrig vara rädd för att bli arbetslös, säger handledaren längst ner i hisschaktet, den så kallade hissgropen.

Vi befinner oss på hyreshusets bottenvåning, där några för tillfället hisslösa hyresgäster passerar förbi på väg till tvättstugan på samma våningsplan.

ITK, det företag som moderniserar hissen använder ett modernt styrsystem som ersätter de gamla, men behåller så mycket som möjligt av hissens gamla delar eftersom husägaren vill bevara 30-talsstilen.

– Det blir också lite miljötänk att inte byta ut allt som inte måste bytas ut, säger Johan Edlund.

Att utbilda sig till hisstekniker var inte självklart.Efter gymnasiet jobbade han i tre år som försäkringsrådgivare, takläggare och barnskötare. Men inget av detta ville han fortsätta med. En kompis som jobbade som hisstekniker tipsade honom om utbildningen i Tumba i södra Stockholm.

– Jag ville jobba med el och med händerna så jag skickade in min ansökan, säger Johan Edlund.

Att gå från ett jobb med fast inkomst och sätta sig i skolbänken igen var en stor omställning. Men det tyckte han att det var värt.

– Kompisen hade gjort reklam för hissjobbet. Sa att det är en rolig bransch, att det finns mycket jobb och är omväxlande.

När man arbetar med gamla hissar står man ofta inför problem. Det kan skilja mycket mellan olika hissar, hur de är installerade och vilket material som finns i hisschaktets väggar. Väggarna här i hyreshuset är inte raka, vilket ställer speciella krav.

– Man får använda sin hjärna och anpassa sig till situationen, alla våra mått är i millimeter, säger Ati Villalon.

Mycket av kunskapen bygger på erfarenhet. Handledaren menar att skillnaden är stor mellan att arbeta med montage av nya hissar och att modernisera gamla.

Det var först när Johan Edblad var ute på sin första praktikomgång som han fick upp ögonen för vad yrket handlar om.

– Jag hade hade ingen koll alls. Innan trodde jag att nästan allt handlade om el, men det är minst lika mycket verktyg och mekanik.

Säkerheten är viktig. Mycket kan hända med mekaniska delar som rör sig. Därför finns det dubbla oberoende säkerhetssystem. När Johan Edlund står på hissens tak har han en stoppknapp kopplad till en kabel i handen så att han kan stanna hissen om det blir nödvändigt.

För hissteknikern måste det finnas räddningsutrymmen, både ovanför och under hisskorgen. I hyreshusets schakt finns två stöttor nere i hissgropen som förhindrar att hissen kan gå ända ner i botten. Om en hisstekniker befinner sig där kan hen klara sig genom att krypa ihop om något skulle hända. På samma sätt finns ett stopp för hissens tunga motvikt, så att den inte kan gå ända ner i botten, vilket gör att en person ovanpå hisskorgen inte kan klämmas mot schaktets tak i hissens högsta läge.

Som hisstekniker har man kontakt med mycket människor.

– Det är viktigt att man är social, säger Johan Edlund. Mycket telefon, när det fattas grejer. Och det är viktigt att vara trevlig och artig mot boende.

Nu i slutfasen kopplas våningsvisare, tryckknappstablåer, karmkontakter och dörrlås in. Och om några dagar kan hissen köras igång igen. Då är alla enheter på plats efter gällande normer och regler.

Finknappandet sker i ett trångt maskinrum på vinden, där även den nya motorn är på plats.

– Hastighetsregulatorn är frekvensstyrd för att gå mjukt. Det är bra för de äldre boende som kanske har problem med knäna, säger Johan Edlund.

Vissa elever blir anställda redan under utbildningen. Men Johan tycker det är bättre att söka jobb efter examen och då gäller det att vara ödmjuk.

– Du måste visa att du är någon man kan jobba med och inte kaxig, kan samarbeta och vara en juste vän, eftersom vi jobbar i team, säger han.

TEXT: PER STRANDBERG

Läs mer här:

IT-branschen behöver folk - läs mer om Atea och deras behov

ATEA-Ledningsgruppen berättar om behoven inom IT.

Malin Meander, Konsultchef Säkerhet ATEA Sverige AB:

”Tittar man generellt på IT-säkerhet så delas den ju in i informationssäkerhet och IT-säkerhet och arbetskraft kommer garanterat att behövas inom dessa områden. Dessutom börjar vi få lagstöd inom EU för framförallt informationssäkerhetskrav med risker på stora viten för de som inte efterlever kraven. För att leva upp till dessa krav kommer ett antal olika IT-säkerhetsprodukter att behöva installeras vilket skapar en efterfrågan av personer som kan jobba med både informations- och IT-säkerhet.  Vi eftersöker därför kunskap inom riskhantering och logghantering, dessutom har vi fortfarande ett stort behov av att rekrytera folk som är kunniga inom brandväggar och antivirus.”

På atea.se kan du hitta massor av information om IT-säkerhet och hur det påverkar hela världen. De har också en egen blogg, "Landlagsbloggen", där deras experter bloggar om det senaste: Du hittar bloggen här:

https://www.atea.se/landslagsbloggen/

Rekordmånga YH-utbildningar på Xenter

Hela fyra nya YH-utbildningar till Xenter blev beskedet från YH-myndigheten. Dessa tillsammans med de fem redan beviljade gör att Xenter har rekordmånga utbildningar som startar upp till hösten 2017.

En helt ny utbildning inom yrkeshögskolan är VR-producent som ligger helt rätt i tiden. Virtual reality (VR) har exploderat de senaste åren som ett nytt medieformat inom bland annat kommunikations- och produktionsbranschen. VR innebär att uppleva ett medierat budskap via en huvudburen bildskärm (HMD).

– Det var ett mycket glädjande besked. Vi har ett uppdrag att expandera vår YH-verksamhet för att möta kompetensbehovet inom bristyrken. Med den här nya tvååriga utbildningen ”VR-producent” visar vi också tydligt vår strävan att ligga i framkant av branschutvecklingen, säger Håkan Sundborg, YH-chef på Xenter.

En annan beviljad tvåårig utbildning var Fastighetsförvaltare, som inte hade något intag förra året men nu återkommer till mångas stora glädje. Mycket tyder på att den kommer att bli den mest sökta utbildningen på Xenter i år.

3D-tekniker och Hisstekniker är utbildningar som Xenter har haft i två år och nu fick beviljat fortsättning på.

– Det var väntat men samtidigt ett kvitto på att våra utbildningar håller hög kvalitet och är starkt efterfrågade av branschen, säger Håkan Sundborg.

Med de nya utbildningarna så blir det åtta YH-utbildningar som startar till hösten 2017 och en till våren 2018.

Xenter yrkeshögskolas alla utbildningar:

Yrkeshögskolestudenter lika produktiva som högskolestudenter

Forskningsinstitutet Ratio har i en rapport i november 2016 konstaterat att personer som gått en 2-3-årig yrkeshögskoleutbildning är lika produktiva som de som gått en högskoleingenjörsutbildning på högskolor och universitet. En av orsakerna är det nära samarbetet med näringslivet och att de studerande genomför delar av utbildningen ute på företag. 

Att 95% av de som gått Xenters yrkeshögskoleutbildningar dessutom har jobb efter utbildningen är ytterligare en fördel.

Xenter Botkyrka har idag 10 yrkeshögskoleutbildningar fördelade på 12 grupper och 350 studenter.

  - För oss som arbetar med yrkeshögskolan är detta en välkommen bekräftelse. Vi ser hur fler och fler branscher och företag märker, att de genom att rekrytera personal med YH-utbildning får exakt det de behöver. Och det är ju inte så konstigt, utbildningarna inom YH är ju utformade efter företagens kompetensbehov. Dessutom har företagen genom sin medverkan i utbildningarnas ledningsgrupper ett avgörande inflytande över vad som förmedlas i en utbildning, säger Håkan Sundborg, chef för yrkeshögskolan vid Xenter Botkyrka.

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras. I Rapporten YH-utbildades effekter på företagen, av Av Sofia Herrström, Henrik Malm Lindberg och Kristine Persson har de undersökt hur yrkesutbildningen, särskilt yrkeshögskolans utbildningar (YH), bidrar till näringslivets och företagens produktivitet, under 2001-2010.

Läs rapporten här:

http://ratio.se/app/uploads/2016/11/final-yh-utbildades-effekter-pa-foretagen.pdf

Studenter på Livesändningspecialist sänder live

"TV-FABRIKEN"  DIREKTSÄNDER UNDER FEM FREDAGAR

Se sändningen live fredag den 16 december kl. 12.30.
Yh-utbildningen "Livesändningsspecialist" har i ett samarbete med Stockholms dramatiska högskola haft en kurs -  "Tv-fabriken" som nu drar igång. Under fem fredagar direktsänds tv-programmen lunchtid. Den 16 december är det dags för "Listen Up - ett program om att utrycka sig" som studenterna på YH-utbildningen "Livesändningsspecialist" producerar.

Det här är ett samarbete med livesändningsspecialister från YH-utbildningen vid Xenter Botkyrka. Våra tv-studenter är producenter/redaktörer, inslagsproducenter och programledare och BAF-studenter har gjort vinjetterna. Xenter-studenterna är inslagsteam, foto och redigering samt bemannar studion.

Så här förklarar studenterna sin programidé:
”Utgångspunkten har varit att utmana idén om att tv främst ska stå för underhållning eller folkbildning – vårt program har en praktisk funktion. Vi kallar det 'funktionsteve' eller 'självhjälpsteve' och riktar oss särskilt till de som redan använder skärmar eller andra medier (poddar eller radio) för att somna. ’Funktionsmusik’ i form av musik att träna till eller att sova till finns redan som spellistor på Spotify, men hur tar vi steget vidare till tv-formatet? I första programmet utforskar vi hypnos som sömnmetod och har bjudit in en verksam hypnosterapeut i studion som ska försätta programledaren (och indirekt tittarna) i trans. Dessutom har vi gett en musiker i uppdrag att skriva sövande och lagom ointressant musik. Han kommer att framföra denna specialskrivna musik live i studion.

Se den direkt HÄR, start 16 december 12:30

https://www.youtube.com/watch?v=xHKupjiXYj8&feature=youtu.be

Nu startar vi Meetups - först ut är 3D-printing

Välkommen på vårt första Meetup den 14 december klockan 18-21 hos oss på Xenter i Tumba.

Vi vill dela med oss av vår kunskap om 3D-printing och välkomnar er till oss för kika runt i vårt 3D Lab, träffa oss, få veta mer om additiv tillverkning samt också bli undervisade i dataprogrammet Maya. Det är vår lärare Nichlas Larsson, med många års erfarenhet i branschen, som står för undervisningen.

Vi bjuder på kaffe och bulle.

Varmt välkommen.

Enklast att sig hit är med pendeltåget(Södertälje/Märsta) till Tumba Station, som ligger två minuter från Xenter. Vi har också en avgiftsfri parkering utanför för dig som åker bil.

Läs mer och anmäl dig här:

Stefan Löfven mäkta imponerad av Xenters 3D-utbildning!

Stefan Löfven blev imponerad av Xenters 3D-utbildning
Foto: 
Claudia Virtanen

Den 8-9 november fick  Xenter vara med och visa framtidens 3D-teknik på mässan "The 7th Strategy Forum of the EU Strategy for the Baltic Sea Region" med över 1400 deltagare från de baltiska länderna.

Xenter var speciellt inbjudna av det Nordiska Ministerrådet som ville visa framtidens innovationer och nya sätt att arbeta.

Statsminster Stefan Löfven samt den finska statministerns Juha Sipilä, stannade till vid vår monter och fick se alla de saker man kan ta fram med 3D-tekniken. Vi fick också tillfället att skanna av och ta fram en modell på Dagfinn Hoybräten, generalsekreterare Nordiska Ministerrådet. Alla blev väldigt imponerade!
Xenter-gänget Janne Sätherlund(lärare), Jesper och Pernilla är glada och stolta #xenterbotkyrka

 
 
 

Det går framåt i teknikens värld

Erica Vedlund-Vall går sedan ett drygt år på yrkeshögskoleutbildningen Livesändningsspecialist på Xenter i Botkyrka. Hon är ute på sin andra LIA (praktik) vilken hon gör på NEP Sweden, dotterbolag till ett av de största OB-produktionsföretagen i världen NEP INC. Vi kommer här på Xenters YH-blogg att få följa hennes eskapader ute i TV-världen.

-----------------------

Hej bloggen!  

Nu var det ett tag sen jag hörde av mig, så då passar det väl ypperligt med en update så här i stockholms snökaos. 

Så vad har hänt?

Jag tänkte säga "inte så mycket" men det är väl att ljuga lite?

Sen senast har jag kört mera robotkameror på en massa olika produktioner med NEP, mycket hockey. Jag har börjat pilla med "VSM"-systemet (Lawo VSM), samt tagit mig en rond med "Karrera"-mixern (bildmixer), och på två timmar kan jag mer eller mindre sätta upp den.

Så framåt går det!  

Idag trots att Stockholm står still lyckades jag ta den sista bussen som gick i snökaoset för att frakta mig upp till Mora, och jag kan ju helt klart säga att det varit lärorikt.

Snö plus folk som ska åka långa avstånd är ingen bra kombo. Men förutom att sätta upp dagens bildmixer har jag också OB-assisterat och justerat färgerna i kamerorna (Bingat). 

Som alltid är det full rulle och lite till, och det är fortfarande lika kul. 

Nu ska jag äta den där matlådan innan jag rusar ut igen, så vi hörs senare.


Erica Vedlund-Vall och Adrian Munther (EIC på NEP) går igenom VSM-systemet i en av de stora OB-bussarna på NEP Sweden. Foto: Björn Egertz, Xenter.

 Erica Vedlund-Vall jobbar med robotkamerorna och David Lius som Bildingenjör (Bing) under matchen AIK-SSK på Hovet i Stockholm. Foto: Björn Egertz

Radar ett program om kreativitet

Här kan du se reprisen på Radar, den första studioproduktionen av livestudenterna på Xenter Botkyrka i år!

Radar träffar unga talanger som brinner för sin kreativitet. Programmet kommer gästas av musikern Joakim Wilow och dansaren Niklas Capel. Programledare: Nemo Hedén. Produceras av studenterna på YH-utbildningen "Livesändningsspecialist" på Xenter.

Programstart: Fredag den 4 november klockan 14:00.
Bildproducent: Helene Åberg.
Crew: Elin Fischer​, Frida Wernersson,​ Emil Dalqvist,​ Victor Holmqvist​, Ludvig Nils, Thure Jacobsson,​ Fredrik Rantala​, Jacob Thorsson,​ Johan Andersson,​ Patrik Collin,​ Fredrik Nordahl,​ Malin Göransson​ och Elin Andersson​.