YH-bloggen

Rekordmånga YH-utbildningar på Xenter

Hela fyra nya YH-utbildningar till Xenter blev beskedet från YH-myndigheten. Dessa tillsammans med de fem redan beviljade gör att Xenter har rekordmånga utbildningar som startar upp till hösten 2017.

En helt ny utbildning inom yrkeshögskolan är VR-producent som ligger helt rätt i tiden. Virtual reality (VR) har exploderat de senaste åren som ett nytt medieformat inom bland annat kommunikations- och produktionsbranschen. VR innebär att uppleva ett medierat budskap via en huvudburen bildskärm (HMD).

– Det var ett mycket glädjande besked. Vi har ett uppdrag att expandera vår YH-verksamhet för att möta kompetensbehovet inom bristyrken. Med den här nya tvååriga utbildningen ”VR-producent” visar vi också tydligt vår strävan att ligga i framkant av branschutvecklingen, säger Håkan Sundborg, YH-chef på Xenter.

En annan beviljad tvåårig utbildning var Fastighetsförvaltare, som inte hade något intag förra året men nu återkommer till mångas stora glädje. Mycket tyder på att den kommer att bli den mest sökta utbildningen på Xenter i år.

3D-tekniker och Hisstekniker är utbildningar som Xenter har haft i två år och nu fick beviljat fortsättning på.

– Det var väntat men samtidigt ett kvitto på att våra utbildningar håller hög kvalitet och är starkt efterfrågade av branschen, säger Håkan Sundborg.

Med de nya utbildningarna så blir det åtta YH-utbildningar som startar till hösten 2017 och en till våren 2018.

Xenter yrkeshögskolas alla utbildningar:

Yrkeshögskolestudenter lika produktiva som högskolestudenter

Forskningsinstitutet Ratio har i en rapport i november 2016 konstaterat att personer som gått en 2-3-årig yrkeshögskoleutbildning är lika produktiva som de som gått en högskoleingenjörsutbildning på högskolor och universitet. En av orsakerna är det nära samarbetet med näringslivet och att de studerande genomför delar av utbildningen ute på företag. 

Att 95% av de som gått Xenters yrkeshögskoleutbildningar dessutom har jobb efter utbildningen är ytterligare en fördel.

Xenter Botkyrka har idag 10 yrkeshögskoleutbildningar fördelade på 12 grupper och 350 studenter.

  - För oss som arbetar med yrkeshögskolan är detta en välkommen bekräftelse. Vi ser hur fler och fler branscher och företag märker, att de genom att rekrytera personal med YH-utbildning får exakt det de behöver. Och det är ju inte så konstigt, utbildningarna inom YH är ju utformade efter företagens kompetensbehov. Dessutom har företagen genom sin medverkan i utbildningarnas ledningsgrupper ett avgörande inflytande över vad som förmedlas i en utbildning, säger Håkan Sundborg, chef för yrkeshögskolan vid Xenter Botkyrka.

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras. I Rapporten YH-utbildades effekter på företagen, av Av Sofia Herrström, Henrik Malm Lindberg och Kristine Persson har de undersökt hur yrkesutbildningen, särskilt yrkeshögskolans utbildningar (YH), bidrar till näringslivets och företagens produktivitet, under 2001-2010.

Läs rapporten här:

http://ratio.se/app/uploads/2016/11/final-yh-utbildades-effekter-pa-foretagen.pdf

Studenter på Livesändningspecialist sänder live

"TV-FABRIKEN"  DIREKTSÄNDER UNDER FEM FREDAGAR

Se sändningen live fredag den 16 december kl. 12.30.
Yh-utbildningen "Livesändningsspecialist" har i ett samarbete med Stockholms dramatiska högskola haft en kurs -  "Tv-fabriken" som nu drar igång. Under fem fredagar direktsänds tv-programmen lunchtid. Den 16 december är det dags för "Listen Up - ett program om att utrycka sig" som studenterna på YH-utbildningen "Livesändningsspecialist" producerar.

Det här är ett samarbete med livesändningsspecialister från YH-utbildningen vid Xenter Botkyrka. Våra tv-studenter är producenter/redaktörer, inslagsproducenter och programledare och BAF-studenter har gjort vinjetterna. Xenter-studenterna är inslagsteam, foto och redigering samt bemannar studion.

Så här förklarar studenterna sin programidé:
”Utgångspunkten har varit att utmana idén om att tv främst ska stå för underhållning eller folkbildning – vårt program har en praktisk funktion. Vi kallar det 'funktionsteve' eller 'självhjälpsteve' och riktar oss särskilt till de som redan använder skärmar eller andra medier (poddar eller radio) för att somna. ’Funktionsmusik’ i form av musik att träna till eller att sova till finns redan som spellistor på Spotify, men hur tar vi steget vidare till tv-formatet? I första programmet utforskar vi hypnos som sömnmetod och har bjudit in en verksam hypnosterapeut i studion som ska försätta programledaren (och indirekt tittarna) i trans. Dessutom har vi gett en musiker i uppdrag att skriva sövande och lagom ointressant musik. Han kommer att framföra denna specialskrivna musik live i studion.

Se den direkt HÄR, start 16 december 12:30

https://www.youtube.com/watch?v=xHKupjiXYj8&feature=youtu.be

Nu startar vi Meetups - först ut är 3D-printing

Välkommen på vårt första Meetup den 14 december klockan 18-21 hos oss på Xenter i Tumba.

Vi vill dela med oss av vår kunskap om 3D-printing och välkomnar er till oss för kika runt i vårt 3D Lab, träffa oss, få veta mer om additiv tillverkning samt också bli undervisade i dataprogrammet Maya. Det är vår lärare Nichlas Larsson, med många års erfarenhet i branschen, som står för undervisningen.

Vi bjuder på kaffe och bulle.

Varmt välkommen.

Enklast att sig hit är med pendeltåget(Södertälje/Märsta) till Tumba Station, som ligger två minuter från Xenter. Vi har också en avgiftsfri parkering utanför för dig som åker bil.

Läs mer och anmäl dig här:

Stefan Löfven mäkta imponerad av Xenters 3D-utbildning!

Stefan Löfven blev imponerad av Xenters 3D-utbildning
Foto: 
Claudia Virtanen

Den 8-9 november fick  Xenter vara med och visa framtidens 3D-teknik på mässan "The 7th Strategy Forum of the EU Strategy for the Baltic Sea Region" med över 1400 deltagare från de baltiska länderna.

Xenter var speciellt inbjudna av det Nordiska Ministerrådet som ville visa framtidens innovationer och nya sätt att arbeta.

Statsminster Stefan Löfven samt den finska statministerns Juha Sipilä, stannade till vid vår monter och fick se alla de saker man kan ta fram med 3D-tekniken. Vi fick också tillfället att skanna av och ta fram en modell på Dagfinn Hoybräten, generalsekreterare Nordiska Ministerrådet. Alla blev väldigt imponerade!
Xenter-gänget Janne Sätherlund(lärare), Jesper och Pernilla är glada och stolta #xenterbotkyrka

 
 
 

Det går framåt i teknikens värld

Erica Vedlund-Vall går sedan ett drygt år på yrkeshögskoleutbildningen Livesändningsspecialist på Xenter i Botkyrka. Hon är ute på sin andra LIA (praktik) vilken hon gör på NEP Sweden, dotterbolag till ett av de största OB-produktionsföretagen i världen NEP INC. Vi kommer här på Xenters YH-blogg att få följa hennes eskapader ute i TV-världen.

-----------------------

Hej bloggen!  

Nu var det ett tag sen jag hörde av mig, så då passar det väl ypperligt med en update så här i stockholms snökaos. 

Så vad har hänt?

Jag tänkte säga "inte så mycket" men det är väl att ljuga lite?

Sen senast har jag kört mera robotkameror på en massa olika produktioner med NEP, mycket hockey. Jag har börjat pilla med "VSM"-systemet (Lawo VSM), samt tagit mig en rond med "Karrera"-mixern (bildmixer), och på två timmar kan jag mer eller mindre sätta upp den.

Så framåt går det!  

Idag trots att Stockholm står still lyckades jag ta den sista bussen som gick i snökaoset för att frakta mig upp till Mora, och jag kan ju helt klart säga att det varit lärorikt.

Snö plus folk som ska åka långa avstånd är ingen bra kombo. Men förutom att sätta upp dagens bildmixer har jag också OB-assisterat och justerat färgerna i kamerorna (Bingat). 

Som alltid är det full rulle och lite till, och det är fortfarande lika kul. 

Nu ska jag äta den där matlådan innan jag rusar ut igen, så vi hörs senare.


Erica Vedlund-Vall och Adrian Munther (EIC på NEP) går igenom VSM-systemet i en av de stora OB-bussarna på NEP Sweden. Foto: Björn Egertz, Xenter.

 Erica Vedlund-Vall jobbar med robotkamerorna och David Lius som Bildingenjör (Bing) under matchen AIK-SSK på Hovet i Stockholm. Foto: Björn Egertz

Radar ett program om kreativitet

Här kan du se reprisen på Radar, den första studioproduktionen av livestudenterna på Xenter Botkyrka i år!

Radar träffar unga talanger som brinner för sin kreativitet. Programmet kommer gästas av musikern Joakim Wilow och dansaren Niklas Capel. Programledare: Nemo Hedén. Produceras av studenterna på YH-utbildningen "Livesändningsspecialist" på Xenter.

Programstart: Fredag den 4 november klockan 14:00.
Bildproducent: Helene Åberg.
Crew: Elin Fischer​, Frida Wernersson,​ Emil Dalqvist,​ Victor Holmqvist​, Ludvig Nils, Thure Jacobsson,​ Fredrik Rantala​, Jacob Thorsson,​ Johan Andersson,​ Patrik Collin,​ Fredrik Nordahl,​ Malin Göransson​ och Elin Andersson​.

Solvita Suberte - genom YH tar hon en ny väg

Solvita Suberte
Foto: 
Claudia Virtanen
Solvita Suberte studerar sedan augusti på Yh-utbildningen "Fastighetstekniker" där hon drömmer att få arbeta direkt efter utbildningen
Solvita har tidigare jobbat som lokalvårdare under 10 år och i våras kände hon att det var rätt tid för att göra något helt annat. Eftersom hon redan var inne i fastighetsbranschen kändes utbildningarna "Fastighetsförvaltare" och "Fastighetstekniker" spännande och mest lämpade för hennes drömmar - att få arbeta "hands on" och med saker hon redan har kunskap om. Hon sökte båda utbildningarna på flera skolor, men valde till slut att studera den ettåriga "Fatighetstekniker" på Xenter Botkyrka.
Då hon bor i Tumba med man och två små barn kändes närhetsprincipen viktig och dessutom hade hennes vänner tipsat henne om att skolan hade bra kontakter med branschen. Kontakter som innebär att 9 av 10 går direkt ut i jobb efter sin utbildning. Att få varva praktik(LIA - lärande i arbete) med teori var också lockande.
 - Jag valde"Fastighetstekniker" för att utbildningen endast var på ett år och hade lite mindre teori är de andra. Samt att jag snabbt vill ut och arbeta igen, säger Solvita och skrattar.
 
Just nu är klassen tillbaka i klassrummet efter att själva ha fått bygga ett badrum från grunden, vilket varit både roligt, utmanande och rätt tufft.
 - Jag vill att det ska vara perfekt och då är det svårt att jobba på i det tempo man behöver.
 
Vi lär få höra mer från Solvita och gänget, var så säker!
 
 
 

Xenter Botkyrka med på konferensen "Framtidens Lärande"

"Framtidens lärande är platsen för utvecklande möten för kommunens och skolans medarbetarteam. En mötesplats för alla som är intresserade av skolansdigitala utveckling. Här träffas beslutsfattare, skolledare, lärare, elever, kommunala förvaltningar,myndigheter, forskare och leverantörer och andra samhällsföreträdare för att gemensamt driva skolansutveckling framåt."

På konferensen, som hölls 11 – 12 oktober på Münchenbryggeriet i Stockholm, visade Xenter Botkyrka och SFI upp sitt gemensamma projekt – Mekatronik med robot-styrning – där SFI-studenterna berättade för besökarna om hur de arbetar med Lego för att lära sig svenska och programmering. På kursen förbereds studenterna för framtida studier och lär sig språket snabbare i en miljö där de får möta branschen, få konkreta och äkta uppdrag.

Under tisdagen höll mediechef Lottie Carnö och mediapedagogen Ann Fagrell ett seminarium om "språkutveckling med hjälp av digitala verktyg " där även Michaela Blume biträdande rektor på vux/SFI medverkade.

 
Vill du veta mer om SFI-kursen "Mekatronik", kontakta Björn Benbasat på 070-188 69 31, bjorn.benbasat@xenter.botkyrka

Erica älskar varje minut av sin praktikperiod på NEP

YH-bloggen Erica Vedlund-Wall
Erica Vedlund-Vall sköter remotekameran i NEP:s OB-buss.
Foto: 
Mika Salo

Erica Vedlund-Vall går sedan ett drygt år på yrkeshögskoleutbildningen Livesändningsspecialist på Xenter i Botkyrka. Hon är ute på sin andra LIA (praktik) vilken hon gör på NEP Sweden, dotterbolag till ett av de största OB-produktionsföretagen i världen NEP INC. Vi kommer här på Xenters YH-blogg att få följa hennes eskapader ute i TV-världen.

" Hallå där ute!

Mitt namn är Erica och jag kommer att uppdatera er lite här om vad som händer under mina praktikdagar i livesändningens värld!

Så vem är jag?

Jo jag är jag. Men om jag ska berätta lite mer ingående är jag en av eleverna på Xenter. För att vara mer exakt så går jag min sista termin på utbildningen Livesändningsspecialist med praktik som jag varvar med frilansande inom tv:ns värld.

Den här perioden gör jag min praktik på NEP Sweden där jag går som EIC (Engineer In Charge) och trainee på specialkamera, och jag älskar varje minut av det!

Så varför valde jag det?

Enkelt, jag ville veta mer. Jag hatar att stå vid min kamera och inte veta vad felet är. Och sen får vi ju enas om en sak, sladdarna kommer i många fina färger!

Jag möts dagligen av nya utmaningar inom mitt område, något jag tycker är obeskrivligt kul och det ger mig ork att fortsätta.

Folk tycker att jag är lite udda som säger att man kan vara kreativ med en sladd, men när du står där och måste komma på en lösning som inte är standard, ja då får du allt vara kreativ och påhittig!

Under den tid jag hittills varit på NEP Sweden har jag bland annat fått en helhetsbild över liveproduktion och lärt mig att koppla och konfigurera en EVS maskin (repris- och High Light-dator); både burk och remote samt rigga ett flertal specialkameror.

Det var dock allt för den här gången, får återkomma senare med nya glada rop från mina dagar ute på fältet!

Hälsning

Erica "

Läs mer om Live på Xenter

NEP Sweden