Invigning av "Älskade Postnummer"

Alla elever tar gruppbild
Alla treårselever på FILM/TV och LJUD
Foto: 
Claudia Virtanen
2 oktober 2019

Eleverna i årskurs tre på det estetiska programmet Film/TV och Ljudproduktion har under våren och hösten 2019 haft ett samarbete med Postmuseum i Stockholm. De har producerat film och ljud till utställningen ”Älskade Postnummer” som öppnade den 27 september.

Den 27 september var det invigning av utställningen ”Älskade Postnummer” på Postmuseum. Utställningen handlar om postnumrets betydelse för hiphop-kulturen i Sverige. Speciellt inbjudna var alla som medverkat på utställningen, däribland eleverna och lärarna från det estetiska programmet Film/TV och Ljudproduktion på  Xenter Botkyrka /Tumba Gymnasium. Med på plats fanns också flertalet av de hiphop-artister som medverkar på utställningen, däribland Ison Glascow, från rappduon Ison och Fille, som fick äran att inviga utställningen:

För mig är det viktigt att ge tillbaka till min ort, 127 Bredäng, där jag är uppvuxen.

Ison Glascow poserar med elever

På plats sågs andra stora namn inom den svenska hiphopen, bland annat Linda Pira, Nääk, Fille, samt Botkyrkas egna Aki från Labyrint och Dogge Doggelito från Latin Kings. Latin Kings var de första i Sverige som reppade (att representera sitt postnummer) sin ort, 145 – Norsborg. 

Uppdraget för eleverna i projektet var att göra intervjuer, filma och spela in ljud till utställningen.Samarbetet inleddes av Julia Gunnirsdottir, utställningsproducent på Postmuseum.

Jag fick höra talas om det goda samarbetet skolan haft med Polismuseet och tog kontakt med skolans lärare. Nu när jag sett dem in action är jag jätteimponerad av eleverna. Självgående, smarta och ansvarsfulla.      

Film/TV-eleverna fick göra intervjuer om Hiphopens betydelse och intervjuade bland annat Andrea Dankić, som forskar kring Hip Hop och Malkolm Landreus, journalist på tidningen Kingsize Magazin

Det brukar jag vara som intervjuar andra, det är lite nervöst att själv bli intervjuad. Men jag brinner ju för hip hop och tycker att det är jätteroligt att få vara med och prata om dess betydelse i Sverige.

För eleverna har det varit både spänannde och lärorikt att få vara med och producera material till utställningem.   Riktiga projekt i skolarbetet är ett viktigt steg in i arbetslivet och ger dem bra erfarenhet att ha med på sina framtida CV:n.

Utställningen var jätte bra! Att vara omkring artister man ser upp till var overkligt och att de kollade på våra arbeten var något jag aldrig tänkte skulle kunnahända. Det här var nog en av de bästa kvällarna jag har upplevt! Jag är väldigt stolt över min klass och lärare, berättar Paulina Olivares, elev på FILM/TV

Vill du veta mer om utställningen besök Postmuseum http://www.postmuseum.se/utstallning/alskade-postnummer/

Här är artiklar som skrivits om samarbetet: 

Botkyrka Direkt - Artikel

Kingsize Magasine: Artikel

Postmuseum: Pressmeddelande

För information och kontakt elever och lärare kontakta Claudia Virtanen, kommunikatör Xenter Botkyrka på claudia.virtanen@botkyrka.seeller 0701886061