Programdag för åk 2 och 3 på Moderna Museet

Utställningen Arthur Jafa Moderna Museet
Utställningen Arthur Jafa Moderna Museet
Foto: 
Claudia Virtanen
29 augusti 2019

Fredagen den 23 augusti åkte alla elever i årskurs  två och tre på det estetiska programmet iväg på en gemensam programdag på Moderna Museet för att se utställningen Arthur Jafa, ”En serie ytterst osannolika, men extraordinära överlämnanden”. 

Elever och lärare samlades utanför museet, hela 121 personer totalt, och efter många kramar och mycket snack efter ett långt sommarlov delades eleverna upp i 15 olika grupper.

Alla grupper fick en gemensam uppgift som skulle vara klar och inlämnad under slutet av dagen.

Några grupper fik börja med guidade visningar på Arthur Jafa, en utställning som genom både nya och gamla filmer och bilder belyser afroamerikanernas historia i Amerika. Arthur Jafas berättelser går långt tillbaka i amerikansk historia, till de spår som den transatlantiska slavhandeln har satt på kulturen och på människorna. Många av verken var omskakande och visade brutalt på hur afroamerikanerna blivit behandlade.

De som inte gick på de första visningarna fick istället börja med del ett i uppgiften, att själv vandra genom utställningen och där hitta en bild eller ett verk som eleverna upplevde. De skulle inför sin grupp sedan visa bildern och berätta om varför de upplevde just den bilden/det verket som provocerande. Tillsammans skulle gruppen sedan göra ett eget verk, en film, som baserade sig på utställningarna och deras egna bilder i första uppgiften.

Det var helt upp till eleverna hur de tolkade uppgiften och många gjorde allt från stillbilder inne på utställningen till att gemensamt filma utomhus eller inne på de olika utställningarna på museet.

Dessa filmer kommer att läggas upp här i bloggen senare i höst.

Håll utkik här på bloggen.

Ta dig en titt på bilderna från dagen här nedanför.

Alla elever och lärare samlas utanför Moderna Museet
 
Elever på Moderna Museet
Elever gör sitt eget verk

Airdrop pågår

Samling i gångarna mellan Svt och UR

 

Guidad visning på Moderna Museet

Lärarna förbereder uppdraget

Verk ur utställningen Arthur Jafa

Verk ur utställningen Arthur Jafa

Verk ur utställning på Moderna Museet

Verk ur utställning på Moderna Museet

Elever som arbetar med sitt uppdrag

Guidad visning på utställningen Arthur Jafa på Moderna Museet

Guidad visning på utställningen Arthur Jafa på Moderna Museet