Eklidsskolan 2014

Animerade sagoberättelser

Eklidskolan åk 3

Som inspiration för att skapa egna berättelser hade klassen läst boken ”Legenden om Sally Jones”. En mediepedagog från Xenter kom till skolan och visar hur det går till att animera film, ljudlägga och hur man gör ett bildmanus.

Klassen jobbade vidare med berättelserna i skolan, förberedde karaktärerna som tecknade utklippta figurer och bakgrunder. På Xenter fick eleverna sedan blåsa liv i sina karaktärer genom att filma med enbildstagning. Vid ett nytt tillfälle på Xenter fick eleverna spela in berättarröst, dialog, effektljud och musik för att förstärka handlingen. Alla delar redigerades samman till fyra färdiga filmer.

Filmerna deltog i Botkyrka Filmfestival den 12 april och en av filmerna blev vinnare i lättviktsklassen.

Animerad reklamfilm om olika uppfinningar

Eklidskolan alla åk 4 och 5

På skolan hade åk 4 och 5 arbetat med utveckling av olika uppfinningar med inspiration från Snilleblixtarnas idébank. På Xenter fick eleverna en inblick i reklamens värld och hur den påverkar oss. Hur man skapar en reklamfilm för en speciell målgrupp. Genom att ta stillbilder fick eleverna pröva på att skapa egna budskap.
Inför det egna skapandet med animation började vi med att titta på hur det gick till historiskt när den rörliga bilden uppfanns. Sedan gick vi igenom hur det går till och vad man ska tänka på när man gör animerad film. På skolan fick eleverna gruppvis arbeta fram ett bildmanus, figurer och en del bakgrund. Andra tillfället på Xenter fick elevgrupperna animera och ljudlägga sina reklamfilmer. På skolan genomfördes sedan en reklamfilmgala.