Grund­sko­le­pro­jekt

2011

Foto: Björn Egertz, Xenter

Storvretskolan årskurs 2
Premiär i Nisellsalen för bok och film producerat av tre klasser på Storvretskolan.
Föräldrar och barn kom och tittade på tre sagofilmer och varje barn fick en bok och DVD skiva. Varje klass har varit på studiebesök på Xenters tryckeri och har samarbete med gymnasieelever fått sin saga formgiven och tryckt

PIM-seminarium
Xenters PIM-examinatörer inbjöd lärare som nått nivå tre i PIM att redovisa sin sista uppgift för att få sitt diplom.

Tullingeberg årskurs 4
På temat teknik har eleverna arbetat med animation.
Hur uppfanns film och animation? (eleverna tittade på de första filmerna).
Hur fungerar det tekniskt? (övningar med flipperbilder, trolltrumma mm)
Manus, skapande av figurer och bakgrunder, animering, dialog, redigering och ljudläggning.

Fittjaskolan årskurs 8
Temavecka “framtidsspan”.Under Fittjaskolans temavecka hade ca 20 elever valt film som uttrycksmedel. De gjorde ett TV-program med olika reportage på temat.

Eklidsskolan årskurs 5
En klass arbetade fram egna sagor som de skapade figurer och bakgrunder till. Animerade, spelade in dialog och ljudlade.

Brunnaskolan årskurs 6
Två klasser arbetade med egna TV-program på temat litteratur/böcker. I olika grupper arbetade eleverna med reportage på biblioteket, bokhandeln, tryckeri, enkät intervjuer och programlederi. Delarna redigerades samman till två färdiga TV- magasin.

Läskampanjen
På läskampanjens möte om olika sätt att uppmuntra till skrivande visade Xenters mediepedagog/filmvetare exempel på anslag i filmer och novellfilmer som kan användas som inspiration till eget skrivande.

Storvretskolan högstadiet
Xenter har planerat och genomfört en direktsändning med svensklärare på högstadiet/filmansvarig på Storvretskolan. Målet var att låta elever och lärare få visa upp sin skola och samtidigt få en första introduktion i hur man kan arbeta med sociala medier/direktsändning via webben. Storvretsskolans tidningsgrupp inbjöds till ett studiebesök i Xenters tryckeri som också gjorde löpsedlar som sattes upp i skolan inför sändningen. Själva sändningen genomfördes av gymnasieelever från Xenter i Storvretsskolans entrehall/cafe i februari. Sändningen kommer följas upp med ytterligare ett studiebesök i Xenters TV-studio.