Adam Lindqvist – Hisstekniker på Schindler

 Vilka uppgifter utför du på Schindler?
Jag bygger upp hissen från grunden; nyinstallation. Sedan blir det lite service ibland också. Främst bygger jag bostadshissar, linhissar som går på remmar.

Varför valde du att gå Hisstekniker-utbildningen?
På gymnasiet gick jag Elprogrammet och sedan jobbade jag först på ett vägarbete och sedan på Gardemoens flygplats utanför Oslo. Jag var intresserad av byggbranschen och letade efter något yrke inom den som var ganska välbetalt och som passade mina förutsättningar. Då dök hisstekniker upp som ett intressant alternativ med sin blandning av el och mekanik. 

Vad är det bästa med att jobba som Hisstekniker?
Det känns spännande för ingen dag är den andra lik. Även om hissarna för min del oftast är av samma modell så skiljer sig förutsättningarna i hisschakten åt. Roligast som nyanställd är att jobba med nyinstallation för då lär man sig hur hissarna fungerar och är uppbyggda, och då förstår man också hur felen uppstår.

Vilka egenskaper bör en hisstekniker ha?
Man ska vara självgående, ha ett tekniskt intresse, vara noggrann och säkerhetsmedveten. Man bör också vara beredd på att höga höjder i hisschakt förekommer.

Vad har du för tankar om framtiden?
Jag trivs fantastiskt bra på Schindler och vill gå vidare och utveckla mig som montör för att kunna bygga verkligt avancerade hissar längre fram.

Adam Lindqvist