Adler Fagerström – grafisk designer på Eurosign

Varför valde du att gå utbildningen Expo-, skylt- och storbildsproducent?

Jag har alltid varit intresserad av visuell kommunikation och grafisk design. Jag har sedan tidigare en akademisk utbildning inom medieteknik som inriktar sig mest mot webbdesign. När jag bestämde mig för att vidareutveckla mina färdigheter så tänkte jag i första hand en praktisk utbildning inom tryckeri. Men Xenter hade den bästa lösningen. En utbildning som sträcker sig över tre ”arenor”; Skylt- och storbildsproduktion samt mässor och event.  Men det som var avgörande för mitt val var utbildningsformen. En yrkeshögskoleutbildning innebär ett nära samarbete med näringslivet och ett upplägg som styrs av marknadens efterfrågan.

Hur är det att studera på Xenter?

Det var väldigt annorlunda jämfört med universitet och högskola eftersom man på yrkeshögskola lägger mer fokus på produktion än teori. Det finns så klart alltid en grundlig teoretisk bas som utgångspunkt för allt man producerar men I stället för att skriva långa avhandlingar så producerar man en färdig produkt. Ibland får man jobba mot riktiga kunder vilket gör att man oftast lägger sitt hjärta I det man gör, inte för att imponera på någon utan för att man vill vara stolt över det man producerar.

Jag kan också passa på att säga att jag har haft äran att studera med ett gäng duktiga och passionerade kamrater. Nivån har alltid varit over förväntan och man märker att alla brinner för sina intressen.  Varje gång vi haft redovisningar har jag blivit både imponerad och inspirerad. Hur ofta upplever man det? Jag är oerhört stolt över min klass.

Xenter som skola har en hög ambitionsnivå med en bra studentpolicy. Vi har alltid kunnat säga vad vi tycker och komma med förbättringsförslag. Skolan har också varit en kreativ arena där vi fått chansen att utvecklas i egen takt med rätt insatser från lärare och gästföreläsare.

Varför valde du att göra din LIA på Eurosign?

Jag kom i kontakt med Marianne som är projektledare på Eurosign via nätet. Det visade sig att de var osäkra på om de skulle kunna ta emot en praktikant men jag fick komma och hälsa på ändå. När jag kom så fikade vi och pratade om företaget och mig på ett väldigt avslappnad sätt.  Marianne visade företagets produkter och berättade om organisationen och arbetsflödet.  Lokalerna var jättefina och människorna väldigt öppna och äkta. Jag stortrivdes och gick därifrån med ett stort leende på läpparna. Någon dag senare ringde Marianne tillbaka med besked om att jag var välkommen som praktikant. Jag hade två andra platser att välja emellan men Eurosign kändes rätt från första sekund.

Vad får du göra för uppgifter på Eurosign?

Jag arbetar som grafisk designer vilket innebär att jag ansvarar främst för att rita in designförslag till kunderna. Jag gör visualiseringar i 3D-program, Illustrator och Photoshop så att kunderna får en uppfattning om vad de får. I praktiken betyder detta att jag omvandlar logotyper och andra grafiska element till skyltar, pyloner, portaler, osv men också att jag framställer original till produktion samt ritningar till bygglovsansökan. Jag arbetar hand i hand med projektledaren och inköparen för att kunna ge rätt förslag till kunderna enligt deras behov.

Har Eurosign någon egen tillverkning?

Eurosign utvecklar skyltkoncept som kan variera väldigt mycket från fall till fall beroende på kundens behov. Egen produktion innebär ofta att kunden erbjuds ett begränsat antal lösningar som företaget producerar vilket kan vara en nackdel. Idag har Eurosign olika leverantörer för ljusskyltar och andra produkter som kan bli aktuella vid till exempel profileringar. I Malmö har Eurosign egen produktion av folie och print.

Vad är det bästa med att jobba inom området/i denna bransch?

Att man påverkar den urbana miljön. Förhoppningsvis så hjälper mitt arbete till att försköna staden samtidigt som det hjälper våra kunder att synas. Jag kan redan nu gå runt på stan och hitta skyltar som jag varit med och designat. Det är väldigt fint när man känner att skylten blivit en del av staden.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen?

Den nära kontakten med arbetslivet. Definitivt! Lektionerna och egna studier ger mycket förstås men målet med alla utbildningar är att kunna få jobb. LIA-perioderna utgör en stor del av utbildningen vilket är en stor fördel.  Men det är också viktigt att poängtera att vi har ofta fått chansen att träffa folk från branschen i olika sammanhang som mässor och andra event. Inte minst är föreläsarna ofta människor som är aktiva i branschen.  

Vilka är en formgivares/konstruktörs viktigaste egenskaper?

Jag skulle påstå att man ska vara en blandning av en administratör och en skapare.  Man ska ha administrativa förmågor som handlar om att vara självständig, proaktiv, noggrann och organiserad. Dessutom ska man vara flexibel eftersom prioriteringarna kan ändras snabbt i produktionsflödet och ofta har man lite tid och allting ska vara färdigt igår. Men man ska också vara kreativ och ha en bra känsla för färg och form. Jag kämpar varje dag med att få en bra balans mellan dessa bitar.

Vad har du för framtidsdrömmar och mål?

Jag vill bli den bästa designer som jag bara kan bli. Min ambition är att en dag kunna driva utvecklingen framåt och komma på nya smarta lösningar som främjar både kunden, företaget, miljön och framförallt staden.