First Lego League 2017 – 11 november

First LEGO League® (FLL) är en spännande och lärorik kunskaps- och tekniktävling för barn och ungdomar  mellan 10 till 16 år. Tävlingen anordnas på flertalet platser runt om i världen samtidigt. I år det Xenter i Botkyrka som tillsammans med några andra platser i landet får anordna tävlingen.

 

first_lego_league_kommer_till_botkyrka


FLL-UPPDRAGET

Varje år kommer ett nytt och inspirerande uppdrag med ett samhällsaktuellt tema. I uppdragen finns inget facitsvar, utan lagen kan arbeta fritt genom att använda sin uppfinningsrikedom och kreativitet och själv välja hur stor insats de ska lägga i projektet.

FLL-uppdraget är tredelat och utmanar deltagarna inom forskning, teknik och marknadsföring.

 • I forskningsuppgiften ska lagen själva definiera ett problem.
 • De ska leta och forska i fakta anknutet till detta och presentera en ny och smart lösning.
 • I teknikuppgiften ska lagen bygga en robot och programmera den till att lösa uppgifter på robotbanan.
 • I marknadsföringsuppgiften ska lagen arbeta för att andra ska få information om laget och deras projekt.

FLL's Kärnvärden


FLL's kärnvärden är hörnstenarna i projektet. De är grundläggande faktorer som skiljer FLL från andra program i sitt slag.

 • Vi jobbar tillsammans som ett lag.
 • Vi jobbar tilsammans för att hitta lösningar med vägledning från våra handledare och mentorer. 
 • Vi vet att våra handledare och mentorer inte har alla svar, utan vi lär oss tilsammans.
 • Vi är goda konkurrenter.
 • Det vi lär oss och upptäcker är viktigare än att vinna. 
 • Vi delar med oss och presenterar våra erfarenheter för andra. 
 • Vi uppvisar kärnvärdena Gracious Professionalism® och Coopertition® i allt vi gör, vilket betyder att vi är professionella, hänsynsfulla och har en stöttande tävlingsagenda.  

Arbetsperiod

10 september 2016 kl. 13:00 offentliggörs FLL-uppdraget i sin helhet. Lagen ska skapa och färdigställa projektet inom 8 veckor. 5 eller 12 november möts alla lag i hela Skandinavien i sina lokala FLL-turneringar för att tävla om de bästa lösningarna.

Vilka kan delta?

Lagen som deltar kan komma från skolor, fritidsklubbar eller vara ett kompisgäng som vill göra något kul och meningsfullt tillsammans. Det krävs inga förkunskaper för att delta, men lagen kan med fördel bestå av både flickor och pojkar med olika kunskaper och intressen. Deltagarna i FLL inser snabbt att de behöver bygga på varandras kunskaper för att nå bästa möjliga resultat. Laget måste ha minst en vuxen lagledare och vi rekommenderar en lagstorlek på ca 10 deltagare.Varje lag får en utmaning vid skolstarten i augusti och har till början av november på sig att förbereda sig för den första deltävlingen.

Vinnaren i regionstävlingen går vidare till en skandinavisk deltävling och vinnaren av den går till världsfinal. Tävlingens “core value” är att främja samarbete, lekfullt lärande och naturlig nyfikenhet. Tävlingen har vuxit till en stor rörelse som förra året engagerade 25 000 lag i 88 länder världen över och uppmärksammas mycket i media i vissa länder. Förra årets deltävling i Köpenhamn invigdes t.ex av Danmarks kronprinsessa och utbildningsminister och sändes i dansk tv. Varje år omfattas tävlingen av ett tema som behandlas i forsknings- och teknikuppgifterna och 2017 är temat “Hydro Dynamics” alltså vattenförsörjning, vattenrening och annat som har med relationen mellan vatten och människor att göra. (detaljerna avslöjas i höst)