Ida Sjöberg Dahlgren

Studenten: 2013
Studier: Film Production vid Santa Barbara City College, Californien, USA

Vad var bra med Film/TV?
Tillgängligheten på resurser och personal. Framförallt hade man engagerade lärare som ställde upp även om det var ett eget projekt man startat utanför skolan. Upplägget med två heldagar på Xenter var också väldigt bra, vilket gjorde det lätt att planera upp heldagar under filmproduktionen när alla i ens crew var tillgängliga.

Vilka kurser tyckte du bäst om?
De två kurser jag tyckte bäst om var musikvideo- och TV-produktion. Musikvideo var en kurs där vi fick vara väldigt kreativa och självständiga. TV-produktion var en väldigt viktig kurs för mig personligen, där jag insåg att jag ville jobba som producent.

Vad gjorde du efter studenten?
En månad efter studenten flyttade jag tillsammans med en vän till Santa Barbara i Kalifornien för att studera på Santa Barbara City College. Nu läser jag mitt andra år här med målet att överflyttas till UCLA där jag kommer slutföra en Bachelor’s Degree inom filmproduktion.

Hur ser du på framtiden?
Efter mina studier har jag troligtvis de egenskaper och kontakter som krävs för att komma in i industrin och få möjligheter att bygga upp ett bra kontaktnät. Min dröm är att kunna starta ett produktionsbolag som fokuserar på att producera musikvideos.

Vilka egenskaper behöver man ha på film?
En av de viktigaste egenskaper man behöver inom film är respekt. Att göra en film är inte ett enmansjobb. Det krävs flera personer som jobbar tillsammans och respekterar varandra. Man måste kunna samarbeta och jobba i grupp för man behöver varenda person i sitt crew för att slutföra sin film.

Vilka råd vill du ge till en elev på Film/TV?
Ta vara på de fantastiska resurser som finns till hands. Både utrustning, redigeringsprogram och lokaler är otroliga, men även lärarna. Kom ihåg att lärarna är där för att hjälpa er att bli bättre. Men inget kommer hända om ni inte tar initiativet och pushar era projekt framåt. Underskatta sedan inte vikten av för-produktion. Planering är allt när det kommer till film och TV.

Ida Sjöberg Dahlgren
Ida Sjöberg Dahlgren studerar Film Production vid Santa Barbara City College, Californien, USA