Jesper Hansen – Tidigare studerande Xenter

Varför valde du att studera 3D-tekniker på Xenter?
Jag kände att 3D med just 3D-printing/ additiv tillverkning idag är i sin linda men håller på att växa mer och mer. Det finns väldigt mycket potential i en ny teknik, speciellt 3D-printning.

Var gör du på din LIA och vad får du göra där?
På Prototal i Jönköping. Jag får vara med och ta emot kundens beställningar och bereda jobben i deras SLS- och SLA-maskiner, även efterbehandling av objekt som framtagits i de olika maskinerna. Vad är det för företag som lägger jobb på din LIA-plats? Väldigt varierande, allt ifrån små till stora produktionsföretag som sysslar med både prototypframtagning och serietillverkning.

Vilka egenskaper bör man ha som 3D-tekniker?
Man bör vara en teknikintresserad person som även kan tänka utanför boxen och vara kreativ, vid både problemlösning på 3D-printrarna och CAD:ande och modellerande i olika 3D-program. Att se möjligheterna och inte fokusera på problemen är en bra egenskap.

Vad hoppas du jobba som när du är klar med din utbildning?
Jag har idag några olika funderingar på vad jag vill jobba med. En är att fördjupa mig mer i tekniken i 3D-printrar samt materialet för att kunna utbilda både skolor och företag i ämnet. En annan är att jobba på ett företag som jobbar med prototyper och tillverkning med 3D-printrar, liknande det där jag gör min LIA idag.

Jesper Hansen, 3D-tekniker vid en av Xenters 3D-printrar.
Jesper Hansen, 3D-tekniker vid en av Xenters 3D-printrar.