Max Lander – NiceOne (MTG)

Max är en av en ganska liten skara som idag arbetar med VR360 på heltid. Inom spelbranschen är de många fler, men när utvecklingen går framåt och allt fler företag väljer att använda det i sina produkter och tjänster så behövs många fler kompetenta personer. Som är kreativa och vågar tänka utanför boxen.

Det gäller att våga experimentera och att kunna vara väldigt hands-on. Jobbet kräver också kreativitet då VR360-film är en helt ny teknologi och miljö där ett linjärt tankesätt inte fungerar eller hör hemma.

Arbetet som VR-producent ser idag helt olika ut beroende på vart och med vad man arbetar. Själva jobbet varierar också väldigt mycket, men det kan vara allt från att konceptualisera idéer i en virtuell miljö, 3d-printa nya kamerariggar, bygga 360-scener, ljussätta 360-miljöer, eller stitcha/klippa med nya mjukvaror och tankesätt. 

Arbetsbeskrivningen kan göras lång, men det är just det som är spännande. Det finns inga regler, inga normer, ingen som vet det bästa sättet att göra allt i en virtuell miljö så det är bara att experimentera sig fram för att skapa något unikt, det gillar och drivs jag av.

På Nice One, som är ett produktionsbolag under MTG, (Modern Times Group), arbetar Max i dagsläget mycket med MTG och i deras lansering av en ny VR-app. Just nu är det ute mycket på fältet och filmar och Max själv har fått resa både nationellt och internationellt för att spela in olika Vr360-filmer.

I dagsläget är branschen ganska liten, inte för att det inte finns intresse, men för att det inte finns tillräckligt med kompetens. Med det sagt så växer den något otroligt snabbt, både på produktionssidan och marknadssidan. Många nya bolag dyker upp höger och vänster för att försöka ta ledpinnen samt många jättebolag såsom Facebook, Samsung, HTC med flera lägger ner enorma resurser för att utveckla tittarupplevelser och teknologi som håller i dagens högupplösta värld. 

Om det finns behov kompetent personal? Enkla svaret, ja! Branschen växer för snabbt för alla att kunna hänga med i svängarna, det behövs kompetens inom områden såsom ljud, ljus, redigering, kamerateknik, storytelling, och det är bara för att nämna några få.

VR och 360 är en revolutionär teknologi där många har redan eller kommer investera och där många jobb kommer skapas. Inom bara något år så tror jag att mängden personer som jobbar inom VR/360 kommer att dubbleras, om inte mer. Utan tvekan. 

En VR-producent börvara ganska kreativ i första hand, självklart ha ett intresse för framtidens teknik då man ofta jobbar med nya mjukvaror, telefoner, beta-kameror, beta-ljud, med mera. En annan viktig aspekt just nu och säkerligen några år framöver är att kunna vara social och ödmjuk då VR-producenten ofta är ute på fält med andra produktioner, på meet-ups, konferenser och liknande för att ställa frågor, experimentera med andra, och lära sig så mycket som möjligt för att hjälpa varandra och branschen växa. 

Nice One är en av de företag i branschen som sitter med i ledningsgruppen för utbildningen och kommer att vara med och forma utbildningen så att det ä precis det branschen eftersöker. Joel Edström arbetar som Head of Partnership på Nice One och är den som sitter med i ledningsgruppen för utbildningen. Han är positiv till utbildningen och vill vara med och påverka:

Vi som företag tror så otroligt mycket på VR/360 och just därför har vi investerat så mycket i den, men nu när det växer så snabbt blir det svårare att komma vidare utan kompetens och intresserade människor. Vi förstår branschen och jobbar med den till 100%, och därför vet vi vad som behövs och vart den kan ta vägen. Just därför är det viktigt för oss att kunna vara med i ledningsgruppen då vi kan hjälpa med aktuella och relevanta detaljer kring utbildning så studenter passar in i branschen när de är klara. Det enkla svaret är att vi behöver drivna och engagerade personer som vill hjälpa VR/360 nå den potentialen den har.