Mikael Rosengren – Hisstekniker

Varför utbildade du dig till hisstekniker?
Jag ville ta nya steg i mitt yrkesliv, jag var rätt trött på mitt jobb dåvarande. Jag hade sedan tidigare el-lära från gymnasiet och ville fortsätta arbeta inom något där jag kunde använda den kompetensen. Jag sökte efter utbildningar på nätet och hittade YH-utbildningen Hisstekniker.

Varför valde du just Xenter?
Xenter är den enda som har hissutbildningen i Sverige och på Xenter kom vi direkt i kontakt med branschen. Branschen har stort behov av kompetent personal och de är aktiva i utbildningen för att utbildningen ska bli så aktuell som möjligt. Xenter har också investerat i ett eget hisschakt som vi fick vara med och bygga från början till slut. Det är när man får arbeta praktisk man lär sig mest. 

Vad innebär jobbet som hisstekniker?
Jag jobbar idag på ett företag som heter Aseka, ett företag som växer snabbt, då behoven växer hela tiden. Som hisstekniker kan man arbeta med både nybyggnader, men mycket i branschen just nu handlar om att modernisera gamla hissar till ny standard.

Jag arbetar mest i bostadshus just nu, för olika bostadsrättsföreningar, men det kan variera. Jag kommer i kontakt med de boende, vilket jag gillar. Jag gillar att ge service.

Vart finns jobben inom Hiss-branschen?
Det finns många företag i branschen, både stora som små, men det saknas kompetent personal, som kan hissarna. Många rekryteras mellan olika bolag, vilket kan vara bra om man vill komma vidare, men samtidigt drabbar bristen branschen i längden.

Det var också därför jag valde just hissteknikerutbildningen, för jag visste att jag efter ett år skulle gå direkt ut i arbete.

Vilka egenskaper är bra att ha i yrket?
Man ska vara praktiskt lagd, vilja arbeta med händerna. Eftersom arbetet ofta är väldigt varierande och man är mycket ute på fältet är det förstås bra om man tycker om eget ansvar och är flexibel. En social förmåga är bra att ha, det är många möten med människor och leverantörer och kollegorna förstås. Ett körkort är inget måste, men med alla verktyg man har med sig är det rätt skönt att åka omkring i sin egen tjänstebil. 

Vad driver dig i arbetet?
Jag ville snabbt komma ut i arbete, i ett yrke där jag får ha mycket eget ansvar och där jag får vara med där det händer. 

Att studera ett år, där man varvar teori med praktik, var helt rätt för mig. När man dessutom går direkt ut i jobb efteråt var det som fick mig att ta steget. Och jobb fick jag ju. Just nu trivs jag som fisken i vattnet det här är helt rätt för mig.

Mikael Rosengren