Våra lokaler och utrustning

Bild & Form – Animation

Det är viktigt att eleverna får förståelse och kunskap om hela produktionskedjan – från att skissa med penna till att tanka ut filmen från datorn och publicera den på nätet. För att kunna hålla en hög kvalitet på utbildningen krävs relevant och modern teknik, samma som används i branschen.

Xenters animationsstudio är utrustad med specialdesignade ritbord för klassisk animationsteckning på papper. För att prova rörelser och timing använder vi TV-paint med belysning, arbetsbord och kamera på reprostativ. När allt arbete tecknats och testats, skannas alla bilder in, bearbetas, färgläggs och animeras digitalt i TV-paint.

Xenter har den senaste tekniken inom papperslös animation; skärmar som fungerar som ritbrädor med digitala pennor (Wacom Cintiq). Vi arbetar med animationsprogrammet TV-paint, vilket är det program som Konsthögskolan i Stockholm använder i sin animationsutbildning.

Vi har dessutom en studio med ytterligare arbetsstationer för stop motion. Dessa är utrustade med HD-kamera och professionell ljussättning. Det finns möjlighet att arbeta med till exempel sandanimation, cut-out och leranimation. Alla filmer bearbetas och ljudläggs i Adobe Premiere eller Protools. 

Film/TV

På vår tv-institution finns det två tv-studior med fullt utrustade kontrollrum samt 30 stycken Avid-redigeringar. Allt som allt disponerar film/tv-institutionen hela 1600 kvadratmeter. Vi arbetar med digital teknik i hela produktionskedjan, från inspelning till redigering och lagring av färdiga filmer och program. Inspelningstekniken består av DV/HDV-kameror, från de mindre Canon XM2 till mer avancerade JVC GY-HD201. Till kamerorna finns portabla ljuskit och mikrofoner för olika riggningar, som till exempel riktmikrofoner och sändarmyggor.

För studioinspelningar och sändningar finns väl anpassade lokaler; tv-studio A (115 kvm) används för flerkameraproduktioner med upp till fem kameror. Studion har bland annat en fast installerad ”green-screen” fondvägg för chroma-key inspelning.

Kontrollrummet är utrustat med ljus-, bing-, scripta- och bildmixer samt grafikfunktioner. Ljudkontrollen har en 32-kanalsmixer. Studion har en digital server för uppspelning, inspelning och lagring av programmaterial. (Playout, recording och content managing) I kontrollrummet finns även teknik för utsändning över webben.
Studion kan även med fördel användas som biograf eller eventlokal med storbildsvideo och surroundsystem för ljudet.

Tv-studio B (50 kvm) är ett mindre studiorum men har i stort samma teknik som A-studion. Även här finns faciliteter för chroma-key inspelningar, samt uppspel på storbildsprojektor.

Efterarbete sker i våra 30 digitala Avid-redigeringar. De är utrustade med programvara för avancerad bildbearbetning och produktion av DVD och olika komprimeringsverktyg för avsättning på webben. Avid är det vanligast förekommande redigeringsverktyget inom såväl film- som TV-branschen och genom att Xenter är så kallad Academic Partner med Avid Europa garanteras kvalitén på de kurser som genomförs på programmet på alla olika nivåer.

Foto

Sammantaget disponerar fotoinstitutionen själv över inte mindre än 750 kvadratmeter. Vi har två datorsalar där varje elev har sin egen arbetsplats i Mac-miljö. Vi fotograferar främst digitalt med de senaste Nikon-modellerna, men det finns även möjlighet att arbeta analogt, då med FM2 samt Nikon F90x. När vi fotograferar med film, skannar vi negativen i trumskanner och för påsiktsbilder används en flatbäddskanner. De program vi främst arbetar i är Photoshop och InDesign.

Vårt svartvita labb är utrustat med förstoringsapparater med högkvalitativ optik. Här arbetar vi manuellt med pappersframkallning för att lära eleverna grunderna i fotografi. För negativframkallning använder vi en C-41 maskin och för framställning av negativ.

Vår fotostudio (90 kvm) är fullt professionellt utrustad. Det finns utrymme för både enklare och mer avancerad ljussättning då studion har både dagsljus och mörkläggningsmöjligheter samt mycket generös takhöjd.

Vårt skannerrum är utrustat med Inkjet för digitala utskrifter, modellerna är Epson 4900 (A3+skrivare), Epson 7900 (A1+skrivare) samt Epson 9880 (B0+ skrivare). Dessa skrivare möjliggör utskrifter i både svartvit och färg.

Radio och ljuddesign

Vår ljudinstitution är fullt utrustad med den maskinpark som krävs för att genomföra professionella radiosändningar för musikproduktioner, webbradio- och livesändningar i Xenter/Tumba gymnasiums egen radiostation. Alla elever har varsin egen arbetsstation, med midikeyboard för musikproduktion, vilket genererar en individuell och kreativ arbetsmiljö.

Arbetsmiljön är helt digital, och då även med digital inspelningsapparatur. Standarden på utrustningen är densamma som används vid radio-, TV- och filminspelningar i stora delar av världen. Vi har lyssningsmöjligheter med både stereo- och surroundljud och det finns  tillgång till fullständig utrustning för ljudinspelningar för film. Denna utrustning inkluderar bland annat professionella mikrofoner, portabla ljudmixar samt DV-kameror. Vi använder Marantz flashcard-inspelare och även Zoom H4-inspelare för enklare inspelningar. Vidare arbetar Ljudinstitutionens Pro Tools integrerat med Avids digitalredigering, så att eleverna arbetar med ett proffessionellt arbetsflöde med gemensamma projekt mellan Film/TV-  och Ljudinstitutionen.

Vi arbetar i mjukvaran Pro Tools och är utvalda att vara en så kallad sponsored school för Digidesign. Eleverna ges möjlighet att examineras i Pro Tools vilket gör dem till certifierade Pro Tools-användare. Detta är ett mycket vikigt steg i en professionell karriär inom ljudindustrin, då det endast finns sex skolor i Sverige som arbetar direkt med Digidesign. Eleverna får möjlighet att examineras i två betyg i digidesigns egen examineringsmiljö. Examen är ett måste för arbete med ljud i bland annat Hollywood. Xenter var den första skolan i Sverige att examinera elever på gymnasiet i Digidesigns examineringsmiljö.'

VR i undervisningen

På internationella teknikmässor har Xenters uppmärksammat att VR-utvecklingen har nått en sådan mognad att många företag börjat använda tekniken. Xenter har därför lyft in VR-tekniken till kursmoment inom estetiska spetsutbildningarna Film/TV och Ljuddesign så att gymnasieeleverna får grundkompetens i VR- och 360-filmning. 

Genom gymnasiets VR-projekt finns nu tydliga exempel på hur man kan använda tekniken. Besök Xenter 360 där du kan gå runt i några av våra rum på Tumba Gymnasium, Botkyrka kulturskola och Xenter Botkyrka, lämpligen med VR-glasögon.

Xenter 360:

Filmstudio A

Filmstudio A

Filmstudio A, kontrollrummet

Filmstudio B

Radiostudion

Fotostudion

Surroundstudion (5.1)

Animationssalen

Entréhallen på Tumba gymnasium

Kulturskolans dansstudio

Xenter startar hösten 2017 en ny yrkeshögskoleutbildning inom VR-området. I anslutning till YH-utbildningen har Xenter nu ett utvecklat branschnätverk och kunnande kring VR som även kommer gymnasieutbildningarna till gagn.

Bild på xenters A-studio med alla kameror
A-studion med fem-kamerasystem.
Elever sitter i ljudkontrollrummet i A-studion
Ljudkontrollrummet till A-studion.
Bild med tjejer på Xenters fotostudion
Rymlig fotostudio (96 kvm).
Detaljbild från ljudkontrollrummet
Detaljbild från ljudkontrollrummet i A-studion
Foto: 
Claudia Virtanen
Tjej i svarta kläder spelar in tv_show
Liveinspelning i A-studion
Foto: 
Claudia Virtanen