3D-tekniker på studiebesök hos Swerea

En 3D-printer som Lena Thorsonanvänder när hon forskar på och testar olika metaller. På bilden syns också studenterna Oskar, Pernilla och Alexandra.
Foto: 
Jenny Sundborg
Swerea har en metallprinter från Arcam, ett av Sveriges största företag inom metallprintrar. Arcam finns även med i ledningsgruppen för Xenters 3D-teknikerutbildning. På bilden syns Annika och Oskar.
Foto: 
Jenny Sundborg

3D16 har varit på studiebesök på Swerea i Kista och fick där träffa Annika Strondl och Lena Thorson, några av de få kvinnor som jobbar i 3D-branschen.

Klassen har framfört önskemål om att träffa både manliga och kvinnliga förebilder under utbildningen. Det är lite ont om kvinnor i branschen, men Swerea har ett par stycken.

Swerea är den svenska forskningskoncernen för industriell förnyelse och hållbar tillväxt. De har ett nära samarbete med företagen inom 3D-branschen och gör olika forskningsprojekt som företag beställer. De samarbetar också i olika projekt med företag och intresseorganisationen för additiv tillverkning – SVEAT.

Under besöket fick de studerande lära sig mer om tillverkning i metall. Det är intressant för studenterna att få lära sig mer om metallpulver då materialet skiljer sig mycket från exemplevis plast. Skolan har ju inte råd att köpa in en metallprinter (prislappen ligger i storleksordningen på ett par miljoner), så då är studiebesök ett ypperligt sätt att få se detta ändå. På skolan finns dock flertalet professionella och mer ickeprofessionella printrar som skriver ut i lera, plast och gips.

Annika Strondl på Swerea berättar om hur de tillverkar sitt metallpulver som används vid 3D-printning.