Hoppa till huvudinnehåll

Martin Söderberg - Livesändningsspecialist hos Mediatec

Bild på elev

Det snöar ymnigt utanför arenan Hovet i Stockholm. Martin Söderberg förbereder sin kamera uppe på en av läktarna inne i isladan inför kvällens livesändning av hockeymatchen Djurgården-Brynäs samtidigt som hans arbetskamrater trimmar och ställer in den tekniska utrustningen inne i OB-bussen.

Det snöar ymnigt utanför arenan Hovet i Stockholm. Martin Söderberg förbereder sin kamera uppe på en av läktarna inne i isladan inför kvällens livesändning av hockeymatchen Djurgården-Brynäs samtidigt som hans arbetskamrater trimmar och ställer in den tekniska utrustningen inne i OB-bussen.  – I början var jag jättenervös inför varje sändning, men nu känner jag mig lugn och fokuserad, När man gör något flera gånger i veckan blir det tillslut en vana och man behöver inte tänka lika mycket. säger Martin som arbetar omväxlande som fotograf, EVS-redigerare och teknikassistent på Mediatec sedan drygt ett år. Martin har studerat TV-produktion med teknisk inriktning och gjorde under utbildningen sin praktik på Mediatec. Det ledde till att han direkt efter studierna fick fast jobb på företaget.
– Jag älskar verkligen det här jobbet. Det är otroligt roligt, varierande och man får träffa mycket nya människor. Den ena dagen är inte den andra lik. Man gör i och för sig samma saker men hela tiden med olika innehåll och det tycker jag är häftigt. Det är inget kontorsjobb direkt. En av nackdelarna med jobbet kan ju vara att vi reser enormt mycket, men det är samtidigt också en av tjusningarna. Vi är ett gäng som åker tillsammans, har kul och träffar mycket folk. Martin är 23 år. Han bor ihop med flickvännen Lisa, 22 år, i en lägenhet i Täby strax utanför Stockholm. Han har själv varit hockeyspelare på elitnivå och vet hur det är att satsa 110 procent.
– Lisa är också elitidrottare och spelar innebandy i elitserien. Det underlättar vår situation att vi båda vet hur det är att satsa fullt ut. Vi planerar för det tillsammans och när vi har ledigt ser vi till att umgås med varandra, säger Martin. Martin understryker att det är oerhört viktigt att man får privatliv och jobb att gå ihop så att man mår bra och är positivt inställd till det man ska göra. Att jobba med livesändning är nästan som att vara idrottsman på hög nivå, det handlar om att förbereda sig på rätt sätt. – Jag laddar nästan som en idrottsman inför ett jobb. Det är viktigt att äta och sova ordentligt så att man kommer fräsch till jobbet. Det handlar mycket om att kunna leverera en god stämning omkring sig. Att ha ett bra humör är otroligt viktigt för att kunna ha ett bra samarbete i teamet. – Jag jobbar mest med livesport och då gäller det till exempel som fotograf att vara vaken och få med händelserna på bästa sätt, vare sig det handlar om ett mål som ska speglas eller en spelares känsloutbrott, kanske i samband med en utvisning. Det gäller att vara på hugget att inte missa någonting. – När jag kör EVS-redigeringen handlar det om att få ut det som fotograferna fångar på bild, man måste vara skärpt och hela tiden göra sitt yttersta för att tittarna ska få se det som de vill ha. Naturligtvis underlättas hela jobbet av att vara duktig på sport, att kunna läsa spelet i en fotbolls- eller hockeymatch, säger Martin. Martin betonar att hängivenhet är en av de viktigaste egenskaperna man ska ha för att jobba med livesändning. – Du måste verkligen vilja göra det här till 110 procent annars kommer det aldrig att gå. Det kan låta glamoröst att resa runt, bo på hotell och vara på andra orter. Men det är mycket slit när man jobbar. Du måste vara beredd att anpassa dig till alla typer av situationer. Gör du det får du uppleva mycket.

 

Martins tips till dig som vill jobba med livesändning:

  • Var positiv och lätt att ha och göra med.
  • Bidra med god stämning, ha ett bra humör.
  • Förbered dig på vad som ska göras, läs på om spelare och/eller de som kommer att medverka.
  • Titta på tidigare program för att se ”hur det ska se ut”.
  • Var inte rädd att ta chansen när den kommer.