Hoppa till huvudinnehåll

Huset

Xenter huset

Av många kallat "Botkyrkas vackraste hus". Arkitekturen är så uppseendeväckande att den fått en plats i boken "Guide till Stockholms arkitektur".

Den röda utbyggnaden och det brutna taket ger Xenter dess speciella karaktär. Arkitekt Rodel Stintzing skriver: "Den viktigaste uppgiften är att forma de rum och platser där vi möter varandra i arbete, samvaro och avkoppling. Där ljuset gör det möjligt att tolka ansikte och kroppsspråk och ljudmiljön är sådan att det går att föra samtal.


I boken Guide till Stockholms arkitektur står det: "Mycket närmre än så här kom inte den svenska arkitekturen den internationella dekonstruktivismen, som runt 1990 lanserades som en ersättare av postmodernismen. De typiskt lutande väggarna och sneda pelarna antyder sådana förebilder, men mest är detta ändå en grafisk skola organiserad efter funktionalismens principer; en industrihall, en hörsal och en klassrumslänga möts kring en vacker överbelyst galleria. En kraftfull färgsättning i blått, rött och gult bidrar till att byggnaden berikar en förortsomgivning av den påvra sorten."

Huset invigdes sensommaren 1991 och dagligen möts här närmare 500 kreativa personer.

xenter