Hoppa till huvudinnehåll
Livesändningsspecialist, Xenter Yrkeshögskola
Livesändningsspecialist, Xenter Yrkeshögskola

Livesändnings­specialist

Livesändnings­specialist

STARTDATUM
26 augusti 2024
LÄNGD
60 veckor (300 p)
STUDIEFORM
Platsbunden, 100%
PLATS
Tumba, Stockholm
UTBILDNINGSLEDARE
Roberth Oldstam

Var med där det händer. Att jobba med TV-produktion inom sport och underhållning är spännande. Arbeta som egen företagare eller anställd åt flera produktionsbolag i TV-branschen. Ansök till utbildningen nu!

Spännande uppdrag

Att kunna medverka till en riktigt bra TV-sändning handlar mycket om att befinna sig där det händer, när det händer, och att vara väl förberedd. Det är spännande att jobba i TV-branschen, oavsett vilken roll du väljer. Det finns ett stort behov av kunniga personal. Nöjes- och sportproduktioner som Melodifestivalen och SHL är större än någonsin. 

Utrustning med branschstandard

Vårt samarbete med branschens alla olika aktörer, till exempel NEP Sweden, TV4, SVT/UR, Intinor och Expressen TV, gör att utbildningsmomenten i vår utbildning inom tv-produktion alltid är aktuella. Dessutom får du rätt kompetens och ett viktigt kontaktnät. Xenter har egen HD-studio med Sony kamerakedjor med BING-station, bildmixer, Studer Vista 1 ljudbord och Chyron Hego-grafik där de studerande gör egna produktioner. Du jobbar också med AVID Media Composer, EVS och branschriktiga ENG-kameror i alla övningar och den senaste tekniken för Fly Pack-sändningar (små OB-sändningar).

Nära kontakt med branschen

I utbildningen medverkar erfarna bildproducenter, liveredigerare, kameraoperatör, TOM- och BING-personal och sändningsproducenter. I utbildningens övningar möter du oftast någon från TV-branschen varje vecka. Du får också ta aktiv del av arbetet ”on location” genom de studiebesök och utbildningsinsatser vi har ute på företagen. Under sammanlagt 24 veckors praktik, lärande i arbete (LIA), fördelat på två perioder, kommer du att få möjlighet att prova på jobbet i en verklig miljö. 

Redo för uppdrag

Du kommer att få grundläggande färdigheter och kunskaper om de olika yrkesrollerna i film/TV-branschen. Du utbildas kort och gott till att kunna ta uppdrag/anställning direkt efter examen. Är du en person som gillar att vara med där det händer, är stresstålig och vill hålla i många saker samtidigt? Då är utbildningen Livesändningsspecialist rätt för dig.

Livesändningsspecialistutbildningen på Xenter samarbetar med de största aktörerna inom livesändning i Sverige. Många av dessa företag är också aktiva långt utanför Sveriges gränser. Detta medför att vi garanteras de bästa utbildningsmomenten med den senaste tekniken, adekvata platser för studenternas LIA (lärande i arbete) och att det väsentligt ökar studenternas möjligheter till framtida uppdrag i branschen.

En kort film om Live-TV

Extern video URL
Jobba med live-TV!

Vi ser en stor fördel med att utbildningen ligger i Stockholm. Det underlättar avsevärt det nära samarbetet med många av bolagen i branschen.”

Anna Sterner, Produktionskoordinator på NEP Sweden
Xenters egen film/TV-studio där de studerande får öva en livesändnings alla steg och moment.
Xenters egen film/TV-studio där de studerande får öva en livesändnings alla steg och moment.

Vi behöver fler duktiga livesändningsspecialister och har därför rekryterat studenter och engagerat oss i utbildningen på Xenter.

Jens Cederblad, Head of Sport på NEP Sweden

Vi samarbetar med

Best Broadcast Hire
TV4
CMore
Nent Group (Viasat)
NEP Sweden
Streamio
Expressen
Kanal 75
Dreamhack
Zodiak
UR
Statnet
Baluba
ChyronHego
Sportsground
Nexiko
Södertörns högskola
Solidtango/Solidsport
SKR (Sveriges kommuner och regioner)
Best Broadcast Hire

Marknaden för livesänd TV har de senaste tio åren formligen exploderat. I början av 2000-talet gjordes det några hundra livesändningar om året. Idag handlar det om fler än 3 000 sändningar och det ser bara ut att bli fler. För att möta utvecklingen måste vi få in flera duktiga personer med rätt utbildning och kompetens i branschen.

Mikael Ljuhs, Senior Advisor Cmore Sport

Utbildningens innehåll (300 YH-poäng)

Total
60 veckor / 300 poäng

Avgiftsfritt med stöd!

Alla utbildningar är helt utan avgifteroch studiemedelsberrätigade (CSN).

Bild
Xenter Yrkeshögskola - symbol
Angående frågor om antagningen eller urvalsprocessen.

Antagningsenheten

Så här söker du till Livesändningsspecialist

  • Fyll i ansökan genom att klicka på gröna knappen ANSÖK NU ovan.
  • Ladda upp följande bilagor:
    - Gymnasiebetyg och eventuellt andra betyg och kursintyg 
    - CV och personligt brev
  • Arbetsprov (se instruktioner under rubriken "Hur går urvalsprocessen till?")

Efter att du registrerat dig och skapat ett konto på xenter.alvis.se får du ett meddelande från e-postadressen noreply@gotit.se med dina inloggningsuppgifter. Du kan följa, ändra eller komplettera din ansökan samt få aktuell information via ditt konto. 

VIKTIGT!
Var uppmärksam på att viktig e-post rörande din ansökan kan ha noreply@gotit.se som avsändare. Gotit är leverantören av antagningssystemet Alvis. Håll utkik efter e-post från dess avsändare i din inkorg, så att de inte sorteras som skräppost.

Viktigt om behörighet och ansökan

Möt våra studenter

Extern video URL
Studerandeporträtt - Livesändnings­specialist - Jacob
Extern video URL
Studerandeporträtt - Livesändnings­specialist - Martin