Hoppa till huvudinnehåll
Redigerare – postproduktion, Xenter Yrkeshögskola
Redigerare – postproduktion, Xenter Yrkeshögskola

Redigerare postproduktion

Redigerare postproduktion

STARTDATUM
20 januari 2025
LÄNGD
60 veckor (300 YH-poäng)
STUDIEFORM
Platsbunden, 100%
PLATS
Tumba, Stockholm
UTBILDNINGSLEDARE
Magnus Franzén
Sista ansökningsdag 23 oktober!

I den digitala eran har film- och medieindustrin upplevt en explosiv tillväxt med en ständig efterfrågan på högkvalitativt innehåll. Bakom varje imponerande filmsekvens, TV-program eller reklamfilm finns en dedikerad grupp av professionella redigerare för postproduktion. De tar det råa filmmaterialet och omvandlar det till en kraftfull berättelse som engagerar publiken. För att bli en framgångsrik redigerare för postproduktion krävs det en gedigen utbildning och kompetens. Om du är passionerad av film och vill vara en del av dess magi så är en utbildning till redigerare den rätta vägen för dig!

Utbildningens syfte

Yrkeshögskoleutbildningen Redigerare postproduktion är utformad för att ge dig de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna för att du ska kunna arbeta effektivt i en kreativ och hektisk arbetsmiljö. Målet är att förbereda dig för att kunna klippa, redigera och sammanställa video- och ljudmaterial till en professionell standard. Utbildningen fokuserar på att utveckla både tekniska och kreativa färdigheter, inklusive att förstå berättarstrukturen, skapa en enhetlig visuell stil och behärska olika redigeringsprogram.

Utbildningens innehåll

Under utbildningen kommer du att få lära dig grunderna i videoredigering, ljudredigering och färgkorrigering. Du kommer att bekanta dig med olika redigeringsverktyg och program. Dessutom kommer du att få träna på att använda avancerad utrustning och teknik som används inom branschen.

En viktig del av utbildningen är att förstå den kreativa processen bakom redigering. Du kommer att lära dig olika berättarstrukturer, klipptekniker och visuella stilar som används för att skapa effektfulla berättelser. Du kommer även att lära dig att samarbeta med regissörer, producenter och andra medlemmar i produktionsteamet för att förverkliga den önskade visionen.

Praktisk erfarenhet

För att förbereda dig för det verkliga arbetslivet innehåller utbildningen praktikperioder och projektarbete. Detta ger dig möjlighet att tillämpa dina färdigheter i en verklig produktionsmiljö och bygga upp din portfolio. Praktikperioderna ger även möjlighet att skapa kontakter inom branschen, vilket kan vara ovärderligt för att säkra jobb efter avslutad utbildning.

Karriärmöjligheter

Efter att ha slutfört en yrkeshögskoleutbildning i redigering för postproduktion öppnas dörrar till en mängd olika karriärmöjligheter. Som redigerare för postproduktion kan du arbeta inom film, TV, reklam, webbproduktion och mycket mer. Du kan specialisera dig inom olika områden som dokumentärredigering, visuella effekter, ljudredigering eller färgkorrigering. 

Mål och krav för examen

Utbildningen är utformad för att möta kompetenskrav och krav på specialiserat yrkeskunnande inom efterbearbetning av rörlig bild och ljud för olika mediekanaler. Detta innebär att studenterna får en bred och mångsidig utbildning inom området, som inkluderar allt från teknisk kunskap till kreativ storytelling. Arbetslivet ställer också krav på kunskaper, färdigheter och kompetenser inom projektkoordination, teknikhantering, storytelling, formathantering, distribution och branschkännedom. Dessa krav är också integrerade i utbildningen för att säkerställa att studenterna är väl förberedda för arbete inom branschen. 

Det är viktigt att studenterna får en helhetsbild av branschen och dess olika delar för att kunna arbeta effektivt och framgångsrikt som redigerare. Utbildningen fokuserar därför inte bara på teknisk efterbearbetning av rörlig bild och ljud, utan också på andra viktiga områden som projektkoordination, storytelling, formathantering och distribution. 

Utbildningens omfattning om 300 yrkeshögskolepoäng är utformad för att tillgodose de kompetenskrav som arbetslivet har formulerat för yrkesrollen. Kursernas läranderesultat är utformade för att tillsammans uppfylla utbildningens övergripande lärandemål och säkerställa att studenterna får möjlighet att utveckla de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för yrkesrollen. Det är samtidigt viktigt att behärska branschmässigt korrekt engelska för att kunna kommunicera effektivt och professionellt med kollegor och kunder inom samma bransch. 

LIA-kurserna (Lärande i arbete) är en viktig del av utbildningen och tas fram i samverkan med anställande arbetsliv. Dessa kurser omfattar tillsammans mer än en tredjedel av utbildningens yrkeshögskolepoäng och ger studenterna möjlighet att få praktisk erfarenhet av arbete inom branschen. Genom LIA-kurserna får du möjlighet att tillämpa dina kunskaper och färdigheter i en verklig arbetsmiljö och direkt få feedback från erfarna yrkespersoner.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att:

  • självständigt och med helhetsansvar genomföra ett efterbearbetningsprojekt
  • självständigt hantera efterbearbetningsuppdrag i branschaktuella programvaror
  • berätta historier utifrån dramaturgiska uppbyggnadsmetoder
  • redigera rörligt material till en sammanhållen produktion
  • utföra grundläggande färgkorrigering, grading och colorering av produktioner
  • hantera och skapa grundläggande grafik, effekter och animationer samt keying och compositing
  • hantera grundläggande ljud, effekter och musik i en produktionsprocess
  • hantera teknik, filformat och arbetsflöden
  • arbeta i projekt och upprätta affärsrelationer
  • anpassa rörligt material utifrån publiceringssätt och plattform.

Utbildningens innehåll (300 YH-poäng)

Total
60 veckor / 300 poäng

Avgiftsfritt med stöd!

Alla utbildningar är helt utan avgifteroch studiemedelsberrätigade (CSN).

Bild
Xenter Yrkeshögskola - symbol
Angående frågor om antagningen eller urvalsprocessen.

Antagningsenheten

Sista ansökningsdag 23 oktober 2024

Så här söker du till Redigerare postproduktion

  • Fyll i ansökan genom att klicka på gröna knappen ANSÖK NU ovan.
  • Ladda upp följande bilagor:
    – Gymnasiebetyg och eventuellt andra betyg och kursintyg 
    – CV och personligt brev.

Sista ansökningsdag är den 23 oktober 2024.

Efter att du registrerat dig och skapat ett konto på xenter.alvis.se får du ett meddelande från e-postadressen noreply@gotit.se med dina inloggningsuppgifter. Du kan följa, ändra eller komplettera din ansökan samt få aktuell information via ditt konto.

VIKTIGT!
Var uppmärksam på att viktig e-post rörande din ansökan kan ha noreply@gotit.se som avsändare. Gotit är leverantören av antagningssystemet Alvis. Håll utkik efter e-post från dess avsändare i din inkorg, så att de inte sorteras som skräppost.

Viktigt om behörighet och ansökan