Hoppa till huvudinnehåll
Medicinsk vårdadministratör, Xenter Yrkeshögskola
Medicinsk vårdadministratör, Xenter Yrkeshögskola

Medicinsk vårdadministratör

Medicinsk vårdadministratör

STARTDATUM
15 augusti 2024
LÄNGD
80 veckor (400 YH-poäng)
STUDIEFORM
Platsbunden, 100%
PLATS
Tumba

Sjukvården är en livsviktig sektor i samhället som kräver ett välorganiserat administrativt stöd för att fungera effektivt. Därför är medicinsk vårdadministratör ett viktigt yrke som innebär att man är i hjärtat av sjukvårdssystemet, där man har möjlighet att påverka och förbättra patientvården. Kombinera din passion för vården med ditt intresse för administration till en spännande och meningsfull karriär!

Utbildningen i korthet

En medicinsk vårdadministratör, eller medicinsk sekreterare, är specialiserad på att hantera den administrativa sidan av vården. Arbetet involverar att organisera patientjournaler, schemalägga besök, hantera fakturering och patientkommunikation, samt att se till att vårdinrättningen följer gällande lagar och riktlinjer. Det är en central roll som kräver noggrannhet, professionalism och förmåga att arbeta i team.

Yrkeshögskoleutbildningen Medicinsk vårdadministratör är en 2-årig YH-utbildning som ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att lyckas i detta yrke. Utbildningen är platsbunden till Tumba i Stockholms län.

Innehåll och upplägg

Under de två åren av utbildningen kommer du att inskaffa viktiga kompetenser som är relevanta för medicinska vårdadministratörer. Du kommer att få en djup förståelse för hälso- och sjukvårdssystemet, medicinsk terminologi, medicinsk kodning och lagstiftning som styr vården. Utbildningen inkluderar också praktikperioder (LIA) där du kommer att få möjlighet att tillämpa dina kunskaper i den verklig vårdmiljön. Det ger dig värdefull erfarenhet och kontakter som öppnar dörrar till dina framtida anställningsmöjligheter.

Karriärmöjligheter

Efter att ha slutfört utbildningen kommer du att vara redo att ta på dig roller som medicinsk vårdadministratör inom olika vårdinrättningar, inklusive sjukhus, vårdcentraler, privata kliniker och andra hälso- och sjukvårdsorganisationer. Det är en efterfrågad kompetens med möjligheter till både personlig och professionell utveckling.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om:    

  • administration och bemötande inom vården
  • anatomi, fysiologi och sjukdomslära
  • klassificering och kodning av diagnoser och åtgärder i enlighet med Socialstyrelsens klassificeringsanvisningar för öppen- och sluten vård
  • medicinsk terminologi inom de olika medicinska specialiteterna på vedertaget språk samt aktuella skrivregler och försvenskningsriktlinjer
  • vårdrelaterad juridik
  • för yrkesrollen relevant IT och e-hälsa
  • vårdens organisation, verksamhetsutveckling och finansiering
  • specialiserade kunskaper om medicinsk dokumentation.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att:

  • självständigt och med goda resultat utföra medicinsk dokumentation och arbetsuppgifter som åligger en medicinsk vårdadministratör
  • identifiera behov av och agera för verksamhetsutveckling och problemlösning inom vården, både inom det egna arbetsområdet och ur ett större verksamhetsperspektiv.